Lee Haney, az elnök embere

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, és 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Új sorozatunkban ezúttal a nyolcszoros bajnok Lee Haneyt mutatjuk be.

8. Leírjuk számmal is: nyolc.

Nem önmagában különleges a nyolcas szám, és nem is azért, mert a numerológiában a harcost jelképezi, sőt még csak nem is azért, mert a nyolcas számhoz tartozó ideális foglalkozások egyike az élsportoló, hanem azért, mert Lee Haney ennyi alkalommal győzött a Mr. Olympián, ráadásul sorozatban!

Gondolnánk, ha már a legendás Arnold Schwarzenegger is „csak” hat plusz egy alkalommal tudott diadalmaskodni, akkor ezzel a nyolcassal egyeduralkodó, azonban Haney korszaka (1984–1991) után hat évvel jött Ronnie Coleman, aki szintén nyolc alkalommal (1998–2005) lett a világ legjobb testépítője.

De térjünk vissza Lee Haneyhez, hiszen az ő győzelmével kezdődött a „hegyomlás” méretű testépítők korszaka, ő maga például 180 centi volt és 104, illetve 113 kiló közötti testsúllyal nyerte meg a nyolc bajnoki címét.

„Az edzés az izmok ösztönzését és nem a megsemmisítését jelenti” – szól az egyik ismert idézetet, utalva arra, hogy nem feltétlenül kell sokat és halálra edzeni magunkat, a lényeg, hogy okosan tervezzük meg az edzőtermi programunkat.

Lee Haney egyébként is nagy hangsúlyt fektetett erre, hiszen az egészséges életmód fontosságát hirdette, sztársportolók (például az ökölvívó Evander Holyfield) és átlagemberek egész hada tanulhatott tőle.

Több fitneszközpontot nyitott, sőt, Georgia állambeli otthona közelében vett egy negyvenhektáros területet, ahol létrehozta a Haney Harvest House-t, ahol 8–17 év közötti – hangsúlyozottan mindenféle bőrszínű, vallású és nemzetiségű – fiúk számára nyitott egy nonprofit központot, ahol a srácokat mentorálja, hogy azok egészséges, felnőtt férfivá váljanak, tíz fő pont mentén:

Őszinteség, kedvesség, tisztaság, önfegyelem, sértetlenség, kiválóság, kitartás, alázat, hűség, vezetés.

Csupasport-magazin: Gajdos Tamás, a mozgás szerelmese

Ha Szerencsekerék, akkor Gajdos Tamás. Ha futás, triatlon, egészséges életmód, hatvan fölötti mindennapos sportolás, akkor is Gajdos Tamás. Bizony, nem írtuk el: hatvan fölötti!

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

„Vissza akartam adni valamit – mondta Haney, amikor a központ kapcsán kérdezték. – Szerencsés vagyok, hogy sok jó dolog történt velem az életem során, amely azoknak az értékeknek köszönhető, amelyeket megtanultam, mialatt felnőttem. Mire szánjunk időt, ha nem arra, hogy ezeket az értékeket a következő generációnak is átadjuk?!”

Haney egyébként nemcsak a saját központjaiban tehetett az egészséges életmódért, hiszen Bill Clinton elnöksége alatt a testnevelésügyi és sporttanács elnökeként is dolgozott. Az ezredforduló után életműdíjat kapott, s úgy tartják, ő az egyik (ha nem a) legközvetlenebb és legnépszerűbb győztes a Mr. Olympia történetében.

Létrehozta a fitnesztudományok nemzetközi szövetségét, amelyben a fiával együtt dolgozott, és gyakorlatilag arra tette fel az életét, hogy egészséges embereket neveljen, ráadásul nemcsak az edzésekhez adhat tanácsot, hanem táplálék-kiegészítőket is forgalmaznak a neve alatt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.