Mitől ájulnak el néhányan az edzőteremben, és mit lehet tenni ellene?

Az alap-állóképesség elengedhetetlen az átlagember számára is, főleg, ha edzőterembe jár: Zámbó Ádám személyi edző beszélt a pulzuskontroll fontosságáról.

Aki látott már az edzőteremben összeeső, eszméletét néhány pillanatra elvesztő, ájultan megrogyó hobbisportolót, az nehezen felejti a látottakat… Pedig az ilyen eset nem kirívóan ritka, ha valaki nincsen tisztában a gyakorlatok helyes elvégzésével, és kezdő sportolóként haladó gyakorlatokat végez – túlméretezett súlyokkal, a kelleténél nagyobb intenzitással.

A szép izomzat nem mindig jár együtt a megfelelő állóképességgel, ezt pedig Zámbó Ádám, a Life1 Fitness személyi edzője alapvető hibának tartja.

De mi is az az állóképesség?

Az állóképesség kondícionális képesség, csakúgy, mint az erő, a gyorsaság, a hajlékonyság vagy az izomlazaság. Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége, meghatározza, hogy hányszor és milyen intervallumban vagyunk képesek megismételni egy adott gyorsaságot és erőt igénylő mozgássort.

A mozgássor időtartamától és a kifejtett erő nagyságától függően többféle megkülönböztetése is létezik, így például alap-, hosszú távú, középtávú, rövid távú, gyorsasági, és köztük van az erő-állóképesség is, amelyről a majd bővebben is szó lesz.

Mitől függ, hogy kinek milyen az állóképessége?

Az esetek meghatározó százalékában az életkorból és a nyugalmi pulzusból lehet következtetni az egyén állóképességi szintjére.

„Ide szoktam venni azt is, hogy egy adott terhelés meglétére, majd elvételére milyen mértékben ugrik meg a pulzus, majd hogyan csökken – mondta Zámbó Ádám. – Ez persze összefüggésben van a nyugalmi pulzussal, de láttam már érdekes és eltérő eseteket, ezért amikor valaki első alkalommal érkezik hozzám, a mozgásmintaszűrés közben ezt is szoktam figyelni.”

A jobb állóképesség fittebbé teszi az embert, ami az aerob küszöb szintjének emelésével érhető el. Fontos tudni, hogy egy átlagember esetében a legfontosabb az alap-állóképesség.

„Ami esetünkben a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a pulzustartományt, amelyben a munkavégzés hatására oxidatív folyamatok játszódnak le a testben és a leghatékonyabb a zsírbontás. Ebben a tartományban lesz az aerob küszöbünk, itt tud fejlődni az alap-állóképesség, illetve ha szükség van rá, akkor megfelelő a zsírbontás is. Ahhoz, hogy tovább maradjon jó a mozgáskoordinációnk, tovább tudjunk fenntartani egy adott teljesítményszintet, először ezt a küszöböt kell feljebb tolni.”

Hogyan lehet fejleszteni ezt a fajta állóképességet?

Mindegyik típusú állóképesség fejlesztésére többféle módszer létezik, mindenki ki tudja választani a számára megfelelőt. Sokan esküsznek a monoton, tartós módszerekre, másoknak az intervalledzések jönnek be, mindenkinek megvan a maga favoritja.

„Az átlagos konditerembe járók esetében akár mindegy is lehetne a módszer, amíg adott pulzustartományban tudnak dolgozni – folytatta a személyi tréner. – De ez kizárólag az átlagemberekre érvényes, a profi sportolóknak más a célrendszerük, a módszernek nem szabad sem unalmasnak, sem kötelező szenvedésnek, sem teljesíthetetlennek lennie. Kell a sikerélmény. Éppen ezért olyan edzésrendszer kialakítását javaslom, amiben váltakozó intenzitású, de folyamatos mozgás van jelen, minél kevesebb passzív pihenéssel.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.