Neonfények, zene, nagyszerű hangulat – diszkóérzés az edzőteremben

Képi és hanghatások is segítenek, hogy az edzés igazi élmény legyen: fókuszban a PRAMA.

Az új edzésformáról Magyarország egyik első PRAMA -óraadójával, Horváth Dáviddal beszélgettünk.

Elsőre nagyon érdekesnek tűnik, hogy hangulatvilágításban, illatos teremben zajlik az edzés. Mit érdemes tudni ezekről az órákról?

Alicante, Dubaj, New York és London után már Magyarországon is elérhető. Alapvetően ez egy köredzés, viszont sokkal interaktívabb, mint amit megszoktunk. Fokozza a mozgás élvezetét. Az egész óra során sötét van, csak a fények világítanak, amelyek pluszélményt adnak az edzéshez. Mindezt egy speciális padlón végezzük, amin beépített világító szenzorok diktálják az ütemet, így a talaj és a jelölések segítenek a gyakorlatok kivitelezésében, végrehajtásában. Nyolc állomás van a teremben, amin egyszerre két ember is dolgozhat, így maximum tizenhatan tudnak együtt edzeni. Hogy milyen gyakorlatok vannak? Hat különböző óratípus van, ezek más-más célú, korú és edzettségi állapotú vendégeknek szólnak. Minden óratípus változatos mozgásanyagokat kínál, de mindegyik egy teljes testet átmozgató edzést eredményez egy szoftver alapján.

Sötétben hogyan tudják elkerülni a sérülésveszélyt?

Fontos, hogy nincs koromsötét a teremben, inkább olyan a hangulat, mint egy szórakozóhelyen, így minden gyakorlat biztonsággal végezhető. A fényjáték célja, hogy élményalapú edzést biztosítson. Sőt, a sportolók egy pulzusmérő övet is kaphatnak, hogy mindenki követni tudja a személyes paramétereit az edzés során és utána is. A PRAMA sokakat motivál a sportolásra, hiszen kifejezetten ezzel a céllal tervezték a programot, illetve igény szerint a résztvevők versenyezhetnek egymással.

Munka, vagyis az aktív mozgás alatt sötét van a teremben, és a fényes ledek vibrálva pörgetik fel az ütemet, míg a zene is gyorsabb.

A pihenőidő alatt viszont világos van, és a zene is lassabb. Tehát mind vizuális, mind akusztikai hatások segítik a résztvevőket, hogy kellően intenzív legyen az edzés, de a pihenés se maradjon ki. Ehhez hozzátartoznak az illatok is. A teremben mindig nagyon jó illat van, köszönhetően az illatosítórendszerben alkalmazott illóolajoknak, amik hozzájárulnak a jó közérzethez.

Mindez milyen speciális edzői felkészültséget igényel?

Természetesen szükségem volt új ismeretekre, én közvetlenül egy spanyol delegációtól tanultam. Testnevelő diplomával kezdtem a képzést, így már mevolt a sport elméleti és gyakorlati ismerete, de ehhez a mozgásformához IT-tudásra is szükség volt. Mivel szoftverről van szó, nélkülözhetetlen a program alapos megismerése, így tudom összeállítani az óratípusokat. A feladatom, hogy segítsek a résztvevőknek a helyes gyakorlatok végrehajtásában, és mivel egyszerre maximum tizenhat ember képes együtt edzeni, mindenkire elegendő figyelem jut. Ezen felül egy projektor is mutatja, hogy éppen milyen feladat következik, vagyis melyik állomás jön a köredzésben. A gyakorlóktól mindez nem igényel semmilyen plusz felkészültséget, a kezdőktől a rendszeresen sportolókig, kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálja a számára megfelelő óratípust.

Milyen visszajelzéseket kapott eddig?

Az emberek szeretik. Több okból is, ez a rendszer professzionálisan épül fel, és valóban eléri a célját. Az élményalapú edzés további mozgásra motivál.

Vannak, akik kifejezetten a hangulatot szeretik benne, míg mások inkább azért választják ezt az órát, mert felszabadultan mozoghatnak.

Itt senkit sem frusztrál, hogy vajon mit gondolnak róla mások, hiszen a fényjáték eltereli a figyelmet, és a fókuszt az emberre helyezi. A hölgyek kifejezetten kedvelik, hogy az UV-lámpa fényében fehér és UV-színű öltözetben nagyon menő képeket készíthetnek edzés után.

Speciális terem, különleges szoftver. Milyen helyeken lehet kipróbálni az órát?

Magyarországon jelenleg kizárólag a V.30 Belvárosi Sportközpontban elérhető ez az új edzésforma. Boldogan mondhatom, hogy az emberek visszajárnak hozzám, a várólista napokkal korábban megtelik. Az élményalapú mozgás remek lehetőség arra, hogy még többen legyenek, akik kitartóan sportolnak.

Fotók: Csondor Ágnes, Paczilinecz Norbert

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.