Öt kiváló testépítő, akik sosem nyertek a Mr. Olympián

Számos profi bodybuilder járt már a testépítők csúcseseményén, és rengetegen vannak, akik nem tudták megszerezni a bajnoki címet.

Minden profi testépítő álma, hogy legalább egyszer eljusson a bodybuilderek csúcseseményére, a nagy pénzdíjjal járó, évente megrendezett Mr. Olympiára, és ha már ott van, meg is nyerje. Van, akinek sohasem sikerül, holott megvan hozzá a tehetsége. Megdöbbentő, de a verseny 1965 óta íródó történetében eddig csupán 16 testépítő kapta meg a győztesnek járó Sandow-szobrocskát, sokaknak csak álom maradt az elsőség. Bemutatunk öt ismert versenyzőt, akinek – bár megvolt hozzá a tudása és az ereje – valami miatt le kellett mondania a Mr. Olympia-elsőségről.

 

Louis Jude Ferrigno

Rosszkor volt rossz helyen. Sokak szerint ha nem lett volna Schwarzenegger, akkor Ferrigno lehetett volna a hetvenes évek Mr. Olympia-királya. Mivel azonban a sportban sincsen „ha”, Ferrignóra örökös másodikként emlékszik a testépítővilág. 1974-es Mr. Olympia-bemutatkozása előtt sorra nyerte az amatőr versenyeket, közöttük a Mr. Universe-t és a Mr. Americát, így sokan gondolták, hogy véget vet Schwarzenegger 1970 óta tartó győzelmi sorozatának. Bár Ferrigno méreteiben felülmúlta Arnie-t, tudásban és karizmában alulmaradt: 1974-ben második, 1975-ben „csupán” harmadik lett.

A fiaskó kedvét szegte, s 1977-ben színésznek állt. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Pumping Iron című dokumentumfilm, amelynek középpontjában Schwarzeneggerrel szembeni küzdelme áll. Az 1990-es években még háromszor megpróbálkozott a Mr. Olympiával: 1992-ben 12., 1993-ban 10., 1994-ben pedig második lett a masters kategóriában.

 

Lee Labrada

A Mr. Oympia történetének legkönnyebb testépítője a színpadon sohasem nyomott többet 84 kilogrammnál, és nem egyszer nála 22 kilogrammal nehezebb versenyzőket győzött le. A Mr. Olympián is sokra vihette volna, ha nem áll az útjába a 113 kilogrammos amerikai Lee Haney, aki 1984 és 1991 között sorozatban nyolcszor lett első. Labrada 1987 és 1993 között hét alkalommal vett részt a versenyen, és sohasem ért el negyediknél rosszabb helyezést, 1989-ben és 1990-ben második lett. A már visszavonult testépítő most abban reménykedik, hogy fiának, Hunter Labradának sikerül megnyernie a Mr. Olympiát. Derűlátása nem alaptalan, mivel az ifjú Labrada az idén negyedik lett a megméretésen, és a szakmabeliek közül sokan fogadni mernének, hogy jövőre Mr. Olympia-győztes lesz.

 

Nasser El Sonbaty

A kilencvenes évek testépítő sztárja Németországban született egyiptomi apától és bosnyák anyától, első amatőr versenyén 1985-ben indult, öt évvel később pedig már a profik között találta magát. Tízszer indult a Mr. Olympián, legjobb eredményét 1997-ben érte el, amikor második lett a verhetetlennek hitt amerikai Dorian Yates mögött. Yates egyébként sérült tricepsszel nyert, a zsűri pedig karcsúbbnak ítélte, mint El Sonbatyt. Ez volt az amerikai hatodik, egyben utolsó Mr. Olympia-diadala.

El Sonbaty az 1999-es Arnold Classic-győzelemmel vigasztalta magát, 47 éves korában veseelégtelenségben halt meg.

 

Victor Martinez

A második dominikai testépítő, aki profi karrierbe kezdett. Amatőrként mindent megnyert, amit csak lehetett. Hivatásos sportpályafutása – amely 1997-ben kezdődött – csúcspontja a 2007-es év volt, amikor megnyerte az Arnold Classicot. A Mr. Olympia előtt mindenki azt hitte, letaszítja trónjáról a címvédő Jay Cutlert, ám a pontozóbírók az amerikait látták jobbnak. A döntés óriási vihart kavart, számos szakmabéli szerint igazságtalan döntés született.

Karrierjének hátralévő része inkább botrányoktól és drámáktól volt hangos, bár 2007 után azért még elért dobogós helyezéseket a Classicon. 2008-ban súlyos sérülést szenvedett, meg kellett operálni, egy évvel később szteroidbotrányba keveredett, 2009-ben pedig elvesztette testvérét.

 

Branch Warren

A már visszavonult amerikai testépítő 13 profi versenyéből hármat megnyert – közöttük a 2007-es New York Prót –, mielőtt karrierje csúcsára ért. Jay Cutler mögött 2009-ben úgy lett második a Mr. Olympián, hogy a verseny előtt – abban az évben – szinte semmit sem tett le az asztalra. Sikere értékét növeli, hogy megelőzte a címvédő, szintén amerikai Dexter Jacksont. A Mr. Olympián ez volt az utolsó nagy dobása, s bár 2010-ben harmadik lett, később kénytelen volt beérni szerényebb helyezésekkel.

Nem úgy az Arnold Classicon, amelyen 2011-ben és 2012-ben is a legjobbnak bizonyult, közben többször is próbálkozott a Mr. Olympiával, amelytől 2015-ben búcsúzott egy nem túl fényes hatodik hellyel. A most 46 éves személyi edző 2017-ben vonult vissza a profi versenyzéstől.

Címlapfotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.