Otthoni testmozgás biztonságosan

A tornatermi edzéssel szemben az otthoni workoutnak számos előnye van, de hátrányaival is számolnunk kell. Ha megfogadunk néhány tanácsot, biztonságosan edzhetünk.

A koronavírus-járvány miatt az utóbbi hónapokban egyre többen fedezik fel az otthoni testmozgás előnyeit és örömeit. A négy fal közötti sportolás révén megkíméljük magunkat az utazástól a fitneszterembe, saját életritmusunk és időbeosztásunk szerint mozoghatunk, családtagjaink is csatlakozhatnak hozzánk, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Érdemes ugyanakkor végiggondolnunk az otthoni sportolással járó kockázatokat is. Míg a fitnesztermeket úgy tervezik meg, hogy elegendő helyünk legyen a mozgásra, nem biztos, hogy szobánk vagy lakásunk mérete alkalmas egy kiadós HIIT-tréningre. Az edzőteremben – jobb esetben – megfelelő a szellőzés, és profi eszközöket használhatunk, otthon viszont nem feltétlenül ez a helyzet. Végül, de nem utolsósorban, a hús-vér személyi edzőt sem könnyű pótolnunk. Aggodalomra azonban semmi ok, némi odafigyeléssel és tervezéssel otthon is biztonságosan és hatékonyan mozoghatunk.

 

1. Személyi edző

Ha a testmozgáshoz a világhálóra vagy a közösségi oldalakra feltöltött videót használunk, mindenféleképpen győződjünk meg, hogy a filmen szereplő edző hiteles. Erre azért van szükségünk, mert manapság egyre több az önjelölt tréner és fitneszinfluenszer, akinek – bár szakértőnek tünteti fel magát – nincs megfelelő képesítése. Ne felejtsük: egy névtelen tréner az internetről nem ismeri a sajátosságainkat, így több kárt okozhat, mint hasznot!

 

2. Erőnléti állapot

Fontos, hogy az erőnléti állapotunknak megfelelő gyakorlatokat végezzünk. A helytelenül megválasztott edzés- vagy mozgásforma balesetveszélyes lehet, és el is veheti a kedvünket a további mozgástól. Ne feledkezzünk meg a megfelelő bemelegítésről és a workout utáni nyújtásról se! Ha olyan videóra bukkanunk, amely ezeket nem tartalmazza, meg se nézzük!

 

3. Lassan járj, tovább érsz!

A túl intenzív és a szerfelett gyakori edzések megterhelik izmainkat és ízületeinket, ezért súlyos sérülést okozhatnak. Semmi értelme felkészületlenül fejest ugranunk a workoutba, mert nem lesz jó vége. Haladjunk lépésről lépésre, és tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét! Ha erőnléti edzést tartunk, jó előre tervezzük meg a lépéseket! S még valami: ha fizikailag nem vagyunk rendben, ha megsérültünk, vagy fáj valamink, inkább halasszuk el a tornagyakorlatokat.

 

Fotó: shutterstock

 

 

4. Környezet

Mielőtt nekiállunk mozogni, nézzünk körbe a szobában, és tegyük el az útban lévő tárgyakat, amelyek balesetet okozhatnak. Vegyük figyelembe, mekkora helyre van szükségünk. A jógához nyilvánvalóan kevesebbre, de erősítéshez vagy lépcsőzéshez mindenféleképpen többre.

 

5. Megfelelő ruházat és sportcipő

Edzőcipőnk legyen kipárnázott és rugalmas, továbbá jól támassza meg a lábat. Érdemes kicsit körülnéznünk az interneten, hogy megtaláljuk a mozgásformához legjobban illő sportcipőt. Sokan azt hiszik, hogy a futócipő benti tornázásra is alkalmas, pedig egyáltalán nem. A sok oldalmozgást követelő gyakorlatok elvégzéséhez ugyanis teljesen másfajta sportcipőre van szükségünk. A ruházatot pedig úgy válasszuk meg, hogy könnyen és kényelmesen mozoghassunk benne.

 

6. Folyadékpótlás

Edzés előtt, közben és utána is fogyasszunk elegendő vizet, így elkerülhetjük a görcsöt, a hirtelen kimerülést és a kognitív zavarokat. Energiaitalt csak akkor igyunk, ha minimum hatvan percig tartó intenzív testmozgást végzünk.

Ez itt egy húszperces, könnyed otthoni workout kezdőknek, ez pedig egy félórás otthoni HIIT-tréning haladóknak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Már csak Boston kell: hatból öt nagy maraton megvan, a hetedik éremre hajt
Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett
Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Ronggyá ázott, de erőt merített a szurkolásból és lefutotta az Ultrabalatont

Videók

Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek
Új világrekord: helikopterből ugorva 7 és fél kilométert repültek szárnyas ruhában

Hegymászás

Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Ki lesz az első? A dicsőség hajszolása tragédiába torkollt a Matterhornon
Nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.