Profi kártyát szeretne a testépítő hölgy

A korábbi U23-as cselgáncs Európa-bajnok Szabó Franciska ma már a fitnesz világában ér el sikereket, indulna a Ms. Olympián, illetve jövőre pankrátornak állna az Egyesült Államokban.

Szabó Franciska 2012-ben Prágában U23-as cselgáncs Európa-bajnokságot nyert, de már öt éve nem dzsúdózik, mert átnyergelt a fitneszre, amelyben nagy céljai vannak. Idén profi kártyát szerezne, jövőre pedig az Egyesült Államokba utazik, ahol elkezdi a pankrátorképzést. Márciusban utazott haza Dominikáról, ahol az Exatlon Hungary című műsorban elszakadtak a bokaszalagjai.

„Már elkezdtem visszafogottan edzeni, kétszer elmentem kocogni is, de a terhelésre begyulladt a bokám – kezdte a 29 esztendős Szabó Franciska. Nem bírja még jól, az elszakadt szalagok egyelőre még nem az igaziak, pár hónap még biztosan kell a gyógyuláshoz. Talán a baleset után, ha három napon belül megműtenek, gyorsabban halad a felépülés, ám nem bánom, hogy nem műtöttek meg Dominikán. A kinti orvosok mindent megtettek a gyógyulásom érdekében, a magyar orvostudomány azonban fényévnyire van tőlük.”

Szabó Franciska három éve próbálta ki magát először a fitnesz világában, ám az igazi sikerek tavaly következtek.

„A riói olimpia után hagytam abba a cselgáncspályafutásom, de még egyszeri alkalmakra kijártam Németországba a Bundesliga csapatbajnokságaiba szerepelni. A fitnesz világába először három éve kóstoltam bele.

Elsőként a bikini fitnesz kategóriába akartam belefogyni, de hamar kiderült, hogy ehhez túl izmos vagyok.

Feljebb kellett lépnem. Tavaly nekifutottam még egyszer, ekkor már a wellness kategóriában. Ez viszonylag új, néhány éve létrejött kategória, ebben főként a brazil lányok erősek, mivel itt a combosabb, nagy farizommal rendelkező versenyzők indulnak. Genetikailag erős vagyok, úgy gondoltam, fekszik ez nekem, és így is történt. Kétezerhúsz elején egyedül készültem, csupán egy-két ismerősöm segített a felkészülésben, ám kifejezetten sikeresen indult az évem, mivel márciusban tizedik lettem az amerikai Arnold Classicon. Elsőre nehéz volt, mert nagyon máshogy működik a szárazság a cselgáncsban és a fitneszben.”

 

Mi az a szárazság?

A fitneszben a szárazság alapvető az értékelhetőséghez. A versenyzőnek zsírmentesnek és száraznak kell lennie, tehát se zsír, se víz nem látszódhat a színpadon, a bőrük ilyenkor szinte odatapad az izomhoz. Olyan sportoló biztosan nem nyerhet, akinél nem látszódnak a kidolgozott izmok, létezik azonban egy sztenderd szárazság, amit alapvetően elégnek kell tekinteni. Ha az alap szárazsági követelményt megüti a versenyző, akkor kell értékelni a többi tényezőt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szárazság a legfontosabb, ezzel csak akkor nyerhet valaki, ha a szimmetria és az izomtömeg is megfelelő szinten van. Tehát a szárazság célja, hogy a bírók minél jobban lássák a versenyzők kidolgozott izmait.

 

A sportoló a tavaly őszi versenyekre már edzővel készült fel, nem is akármilyen eredményeket ért el, ám nagy célok vannak Szabó Franciska előtt idén is.

 

 

„Elkezdtem Popa Celestin profi edzővel készülni, ennek eredményeképpen nagyon jó szezont hoztunk össze tavaly ősszel. Októberben megnyertem itthon a Fitparádét, majd a lengyelországi világkupán megnyertem az amatőr wellness kategóriát, amelyben rendkívül erős mezőny gyűlt össze. Nagyon jó formában voltak ott a lányok, büszke vagyok erre a győzelmemre. Másnap a profi versenyen harmadik lettem, nehéz két napon keresztül épp megfelelő szárazságot produkálni. Ott meglehetett volna a profi kártya, ám nagyon kiszáradtam a második napra. Novemberben részt vettem a nagyon színvonalas román világkupán. Kemény volt, de megnyertem az amatőrt, s még ugyanazon a napon versenyeztem a profi kártyáért, és második lettem. Akkor olyan brazil lány előzött meg, aki már kvalifikálta magát az olimpiára.

Közel voltam hozzá, hogy edző segítségével első nekirugaszkodásra megszerezzem a profi kártyát, a bírók fontolgatták is, hogy megadják, de mindig feltűnt a semmiből egy olyan versenyző, aki parádés formát mutatott…

A visszajelzések alapján felfigyeltek rám a vezetők. Sokat teszteltünk az ősszel, és hálás vagyok az edzőmnek, hogy ki tudta belőlem hozni ezeket az eredményeket. Nagy céljaim vannak az idén, mert ha sikerül megszereznem a profi kártyát, Magyarországon én leszek az első wellness kategóriában, aki ezt elmondhatja magáról. A másik célom, hogy kvalifikáljam magam Las Vegasba, a Ms. Olympiára.”

Régi vágya továbbá, hogy az Egyesült Államokban kipróbálja magát a pankráció világában, s úgy néz ki, ez 2022-ben össze is jön.

 

 

„Nem tettem le róla, ki akarom próbálni a pankrációt. Tavaly kezdtem volna el Amerikában a képzést, de jött a koronavírus-járvány. Közben jöttek a fitneszsikerek is, ráadásul itt volt az Exatlon Hungary is, szóval felgyorsultak az események. Hiszek benne, hogy okkal történik minden, tavaly nem jött össze a pankráció, hát majd legközelebb. Idén el akarom érni a céljaimat, meg akarom szerezni a profi kártyát, végig szeretném csinálni a szezont a fitneszben. Jövőre viszont biztosan jelentkezem az Egyesült Államok második legnagyobb pankrátorképző iskolájába Marylandben. Ez egy három hónapos tanfolyam, van belőle egyéves is, ám tisztában vagyok a képességeimmel, elég lesz a kevesebb is. Önbizalommal telve utazom majd ki, tudom, ahogy meglátnak, szükségük lesz rám.”

A mindig jókedvű sportember részt vett idén az Exatlon Hungary műsorában, ahol rengeteget tanult, és elmondta, életében nem sírt annyit, mint Dominikán.

 

 

„Nagy kihívás volt, a műsorban nehéz döntéseket kellett hoznunk. Nem akarjuk elveszíteni egy csapattársunkat sem, ám ha úgy alakul, mégis ki kell küldeni valakit párbajozni. Nem könnyű igazságosnak maradni, nem tudjuk irányítani az érzelmeinket. Itthon sokkal jobban kezelem az érzelmi hullámvölgyeket, félrevonulok, lenyugtatom magam, esetleg elmegyek edzeni, de kint el vagyunk zárva mindentől, sokkal nehezebb. Jó terápia volt ez, sokkal nyugodtabban tértem haza. Nem szoktam ennyit sírni, mint amennyit a műsorban láthattak a nézők, szerintem egy életre kibőgtem magam. Meglepődtem, hogy ezt a jó teljesítményt ki tudtam hozni magamból, bár sokszor elgondolkodtam a rajtnál, hogy ezzel a testalkattal mi a francot keresek én itt. Ám ezt hamar félretettem, és sikerült felszántanom a pályát.”

Fotók: Szabó Franciska/Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.