Rehabilitációra és erősítésre is jó a pilates

A pilates minden izmot megmozgat, gyönyörűen formál, nyújt, csodálatos tartást ad – és még a gerincet is kíméli. Átmenet a keleti és a nyugati kultúra között.

A pilatest a német Joseph H. Pilates találta fel, aki asztmában, angolkórban és ízületi fájdalmakban szenvedett születése óta. Hogy enyhítsen betegségein, egész életét a sportolásnak, az egészséges életmódnak szentelte. Hódolt a testépítésnek, jógázott, gimnasztikázott, majd bokszolóként és önvédelmisport-oktatóként is dolgozott. Kutatásait önmaga gyógyítása inspirálta.

A pilatest Man-szigeten kezdte el kialakítani, a programot eredetileg az első világháborúban megsérült katonáknak állította össze – rehabilitációként. A módszert Controllnak nevezte el, s 1926-ban Amerikába költözött, hogy szélesebb körben is népszerűsítse.

Aranyos Veronika a hat fő alapelvről beszélt – fotó: Hivert Daniella

New York-ban nyitott is egy tornatermet, amely igen hamar közkedvelt lett. Itt a rehabilitáció mellett táncosképzéssel is foglalkozott, ebből adódott, hogy a profi táncosok is hamar felismerték a módszerében rejlő lehetőségeket: főként azt, hogy feszessé teszi az izmokat, és rugalmassá tesz – sportsérülések nélkül! Híres színésznők is a pilatest választották alakformáláshoz, például Gwyneth Paltrow és Kate Hudson.

„Ez egy olyan fizikai mozgás, amely a koncentráción alapul. A gyakorlatok végrehajtása meghatározott légzéssel, megfelelő időtartamig, az erőközpont alkalmazásával történik – foglalta össze Aranyos Veronika a pilates lényegét. – Koncentráció, központosítás, irányítás, légzés, precizitás és áramlás. Ezek a fő alapelvek.”

Koncentráció – vagyis a tudatosság, a figyelem fókuszálása.

Irányítás – kulcsfontosságú rész a kontrollált mozgássorozatok és a légzéskoordináció optimális összehangolása.

Központosítás – az erőközpontból kiinduló mozdulatok.

Légzés – megfelelő légzéstechnikával, megfelelő légzéssel stabilizálható a gerincoszlop. A helyes, tudatos légzés azért fontos, mert ez adja meg a mozgás dinamikáját.

Áramlás – minden mozgásnak saját üteme van, s ezek az ütemek állnak végül össze nagy egésszé.

Precizitás – kevés ismétlésszám, tökéletességre való törekvés.

A koncentráció ahhoz segít hozzá, hogy egységbe kerüljön a test és a lélek, méghozzá az elme lekötése nélkül. A pilates egyfajta átmenetet jelent a keleti és a nyugati mozgáskultúra között.

Ötvözi a jóga hatásmechanizmusát a nyugati, dinamikus mozgásritmikával. Megtalálhatóak benne a tajcsi, valamint a görög és római harci mozdulatok fő elemei is.

A pilatesmozdulatok ugyan nem gyorsak, ám éppen ebben rejlik a „titok”: minden fázist sokáig ki kell tartani, ami nagyon fárasztó tud lenni. A gyakorlatok közben fontos, hogy kellőképpen feszes legyen a fenék, a comb és a has, mivel az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát hátsó része, a medence, a far izmai.

Nagyon lényeges, hogy a gyakorlatot végző személy összpontosítson a mély haránthasizomra, a far- és a belső comb izmaira, a medencefenék záróizmaira, mivel minden mozdulat innen indul ki, s áramlik a többi izomcsoport felé. Az irányítás tudatosan történik, méghozzá úgy, hogy a köldököt be kell húzni a gerinc felé, az alsó lengőbordákat pedig meg kell emelni.

Fotók: AFP

A feladatok célja, hogy megerősödjenek a mély hasizmok, miközben megtanuljuk a medence és más ízületek stabilizációját, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

Figyelnünk kell a mellkas, nyak, fej, medence, vállak helyzetére. Fontos, hogy a fej és a nyak természetes ívét megtartsuk (ehhez hozzásegíthet egy kispárna mint segédeszköz). Ügyelni kell a vállak és a lapockák megfelelő helyzetére is, hogy ne feszüljenek meg a gyakorlatok során. Az ágyéki gerincet és a medencét semleges helyzetben kell tartani, és a felső hátgerinc természetes ívére is figyelni kell a mellkasi bordakosár helyzetét „beigazítva”.

A pilates nagyon hasznos lehet azoknak, akik gerincbántalmakkal küzdenek: hát- és gerincpanaszok, ízületi és reumatikus betegségek esetén. Jó megoldást nyújthat irodai munkát végzőknek: segíthet a kényelmetlen székek, az ülőmunka miatt kialakult helytelen testtartás következményeinek helyrehozásában. Remek rehabilitációs módszer sérülések, műtétek után, és még az élsportolók is használhatják kiegészítő edzésként.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén
Szinte védjegye, hogy félmeztelenül versenyzik, már a szaúd-arábiai hőségre edz

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.