Szertorna helyett

A világbajnoki bronzérmes Szarka Ákost az akrobatika vonzotta, mégis egy másik sportnál kötött ki, amely, elnevezésével ellentétben, korántsem csak szabadtéren űzhető!

Szarka Ákos anno szertornázni szeretett volna, de elterelgették a sportágtól, s végül a street workoutnál kötött ki. A váltás olyannyira jól sikerült, hogy 2013-ban világbajnoki bronzérmet szerzett.
„Tizennégy éve kezdődött, nagyon érdekelt az akrobatika, és azt gondoltam, ha megtanulom, az utcán fogok szaltózgatni – mondta Szarka Ákos, aki street workout sorozatunk legutóbbi részében arról beszélt, milyen is egy jó sw-park. – Aztán elég gyorsan letereltek erről az útról, mondván, túl késő már elkezdeni a tornát – tizennégy éves voltam ekkor. Váltottam, és saját magam edzője lettem. Elkezdtem olyan gyakorlatokat, amelyeket jónak gondoltam, és bizony, amatőrként néhányszor tévútra tértem. Úgy voltam vele, amíg nem foglalkozom akrobatikával, erőnléti tréningeket végzek, de aztán különböző videós portálokon elkezdtem edzéseket nézegetni, és láttam egy-két embert, akik inkább az erőelemek felé tereltek, így kötöttem ki a street workout mellett.”

A világbajnoki bronzérmes, a világkupákon több arany-, ezüst- és bronzérmet szerző Szarka Ákos most már jó ideje edzőként is a street workout elkötelezett híve.

Hazánkban is egyre népszerűbb a saját testsúlyos edzés

„Ha valakit nem vonzanak a súlyok, de szeretne saját testsúlyos gyakorlatokat végezni, és fontos számára az esztétika, akkor jó döntés a street workout. Bár az edzéseken »bele kell tenni« a munkát, az ember szinte észrevétlenül fejlődik és formálódik. Fontos továbbá, hogy nincs előfeltétele a sportág elkezdésének, ráadásul szabadabb és kevésbé eszközigényes, mint sok más edzésforma.”

És ha esik az eső?

A sportág nevében is benne van az utca szó, szóval a street workout alapvetően szabadtéri sportág, de Szarka Ákos úgy véli, ez ebben a formában – legalábbis a hazai viszonyokat tekintve – erős túlzás.
„Nem szoktam erőltetni, hogy csakis kültéren, utcán eddzünk. Lehet, hogy vannak parkok, ahol megoldható az edzés, de ha egy amatőr csak úgy odamegy, nagy valószínűséggel véletlenszerű gyakorlatokat végez majd. A sérülésmentes fejlődéshez rendszerességre és edzőre van szükség, ha pedig komolyan vesszük a tréningeket, már nem kültéren csináljuk. Magyarország nem Miami, más a klíma, így ha akarnánk sem tudnánk egész évben a szabadban edzeni. Ha tehát valaki úgy gondolja, hogy komolyabban érdekli a street workout, akkor – lehetőleg tapasztaltabb személy segítségével – tegye rendbe az alapokat, jusson el egy középhaladó szintre. Addigra elegendő gyakorlatot is ismerni fog, és ha még mindig megvan a lelkesedés, nyugodtan lehet időnként szabadtéren is edzeni.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.