Születésnapi tortára szigorú diéta: Kökény Béla az új kategóriájában is remekelt

A Mr. Olympiát megjárt testépítő egy sérülésnek köszönheti, hogy jobb formában van, mint valaha, ma csaknem nyolcvanfős csapatot vezet.

Amikor első magyar indulóként kvalifikált a kétszáztizenkét fontos kategóriában a Mr. Olympiára, arról mesélt nekünk egy interjúban, hogy naponta két kiló húst eszik. Ez most is igaz?

Változatlanul ennyit fogyasztok, pontosan ugyanúgy, ahogy az említett interjú idején, 2019-ben – mondta Kökény Béla. – Viszont sok minden más megváltozott. Egyedüli és első magyar versenyző voltam kétszáztizenkét fontos kategóriában a Mr. Olympán, büszke voltam magamra, nagy céljaim voltak, de a felkészülés alatt megsérült a bicepszem, és úgy döntöttem, hogy Las Vegas után végleg abbahagyom a testépítést. Négy hónapig pihentem, nem mentem edzeni, nem diétáztam, azt ettem, amit megkívántam, majd ahogy javult a kezem, visszatértem a súlyzók közé, és a hosszú regeneráció után meglepő gyorsasággal épült vissza az izom.

Ezen felbuzdulva elkezdtem tömegelni, újból figyeltem az étkezésre, és egy éven belül sokat gyarapodott az izmom. Majd újra színpadra álltam, de már open kategóriában.

A feleségem biztatott a kategóriaváltásra. Ő is profi versenybíró, tudta, hogy miről beszél, ezt igazolta, hogy az új formámmal legyőztem Roelly Winklaart.

Az étkezésen nem változtatott. Hogyan tudott ennyi pluszizmot építeni?

A bevitt ételmennyiségen nem változtattam, de a minőségen igen! A kislányunk születésnapján még ettem a tortából, majd szigorú diétát kezdtem. Tizenöt héten keresztül egyetlen egyszer nem ettem félre, nem csaltam, ellenálltam a legkisebb édességnek is, és mindennek, ami nem fér bele a tiszta táplálkozásba. Így januártól júniusig százharminc kilóra ment fel a súlyom. Hogyan bírtam ilyen jól a diétát? Egyszerű, megtaláltam a súlyomat. Az előző versenysúlyom kilencvenhat kilogramm volt, amit nehéz volt tartani, mert hol kevesebb voltam, hol több. De az open kategóriában nincs felső súlyhatár, ez könnyebbséget jelent. És ez az a kategória, amelyről minden testépítő álmodik.

A kislányuk is belekóstolt a fitneszversenyek világába?

Ő még nagyon fiatal, 13 éves. Jelenleg nem sportol, de a versenyekre mindig boldogan készül velünk, látszik, hogy tetszik neki ez a világ. A feleségemmel elhatároztuk, hogy nem fogjuk erőltetni a testépítést, de ha valóban ebben a szférában van a jövője, majd rátalál. Megjegyzem, már most látszik rajta, minden adottsága megvan hozzá, ha profi szeretne lenni. Sok gyerek küzd ma súlyproblémával, viszont a lányunknak nincs ilyen gondja, hiszen az egész családban fitneszételeket fogyasztunk, vagyis mindig egészséges ebéd kerül az asztalra.

Mindig elgondolkodtató, hogy önmagában az étkezésen milyen sok múlik!

Nem lehet kihagyni a képletből! Bár sok kritika éri a testépítőket, azt mindenki elismeri, hogy nekünk köszönhetően manapság még több sportágban szentelnek nagyobb figyelmet az étkezésre.

A Kökény-team versenyzőit sem kíméli, igaz?

Nálunk nem a mennyiség, hanem a minőség az első. Idén harminc versenyzőjelöltet vettünk fel a csapatba, rajtuk kívül további nyolcvanan tartoznak a Kökény-teamhez. Velük az általunk képzett személyi edzők foglalkoznak, hogy mindenki jó eredményt érjen el. Mi nem áltatunk senkit, ha úgy ítéljük meg, hogy egy testépítőnek nincsenek meg az adottságai a versenyzéshez, őszinték megmondjuk neki. A kudarcok csak elveszik az ember kedvét a sportolástól.

Feleségemmel pedig azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy segítünk az embereknek az egészséges élet fenntartásában.

Éppen ezért indítottuk a „Vágom a centit” kihívást, amely hathetes programot kínál az átlagsportolóknak, benne étrenddel kapcsolatos oktatással és edzéstervvel. Ez az életünk reggeltől estig, most is formaellenőrzésre sietek, ahol már várnak a versenyzők.

Fotók: Kökény Béla/archív

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúros bemutatkozások a Mr. és a Ms. Olympián – képek, videók
Gyors „ujjműtét” verseny közben; hídról lógó bringás – februári esetek videón
Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez
A kinti mozgás sikerélmény, avagy három ok, amiért érdemes a természetben futni
Cseke Lilla legjei: applikációk, melyek színesebbé teszik a futást

Videók

Ha szeret falat vagy sziklát mászni, akkor ez az ön bakancslistás kihívása!
Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
A Csupasport ajánlata: hova menjen először, aki hegyet mászna?
Télen mászták meg a Szellemhegyet

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.