Testépítő-vb: izmot feszíts, színpadra fel!

Noha sok bizonytalanság övezi a holnap kezdődő felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságot, Huber István, a szövetség elnöke bízik a magyarok eredményes szereplésében.

Még mindig nem tudjuk pontosan, mely országok vesznek részt a november 5. és 9. között tartandó felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságon, amelynek a spanyolországi Santa Susanna ad otthont. A hír talán nem olyan meglepő, hiszen az idén ebben a sportágban – mint mindegyik másikban – legtöbbször a koronavírus-járvány írta a forgatókönyvet.

Pedig milyen kellemes emlékeket őrzünk a mediterrán tengerparti kisvárosról! Itt rendezték ugyanis szeptemberben a kontinensbajnokságot, amelyen Szalai Evelin (a felső képen) ezüstérmet nyert a fitmodell kategóriában, és Ágoston Dorottya is „elcsípett” egy harmadik helyet a juniorok fitneszszámában.

Ahhoz, hogy november 10-én is meleg szívvel gondoljunk vissza Spanyolországra, megannyi körülménynek kell klappolnia: sok múlhat a pontozóbírókon, a mezőny erősségén és természetesen az aktuális járványügyi helyzeten.

Dacolva a bizonytalansággal és a vírushelyzettel – ne felejtsük, Spanyolországban az egyik legkedvezőtlenebb a járványügyi mutató a kontinensen –, a magyar válogatott végig maszkban utazva, busszal, repülővel és vonattal érkezett meg szerdán a világbajnokság helyszínére.

Huber István, a honi szövetség elnöke elmondta: a nyolctagú magyar csapatban Berecz Sándor az egyetlen férfi versenyző. Hiába kerestük a vb-re utazó magyar sportolók között Nyircsák Józsefet, nem találtuk. Az októberben Kolozsváron rendezett junior-világbajnokságon arany- és bronzérmet nyerő versenyző nem tartott a többiekkel Spanyolországba.

Ágoston Dorottya

„Nyircsák Jóska kicsit belefáradt a koronavírus-járvány okozta állandó huzavonába, amit teljesen megértek – nyilatkozta Huber István. – Nagyon nehéz egy testépítőnek úgy felkészülnie egy versenyre, hogy még egy héttel előtte sem tudja pontosan, vajon színpadra állhat-e. Így volt ez az októberi kolozsvári junior-világbajnoksággal is, amely előtt tíz nappal még óriási volt a bizonytalanság. Éppen ezért Nyircsák József úgy döntött, nem vállalja a vb-szereplést. Vele ellentétben Berecz Sándor – egyedüli férfiként – ott lesz a csúcseseményen, de neki több ideje maradt a felkészülésre, hiszen felnőttként nem vehetett részt az októberi juniorvébén. Mivel nem ismerem leendő ellenfeleit, nagyon nehéz lenne megmondanom, hogyan fog szerepelni. Ha szerencséje lesz, akár a dobogó tetején is végezhet, ám ha nagyon erős mezőny gyűlik össze, ez kevésbé valószínű.”

Ami a nőket illeti, Huber István szerint több jolly jokere is van a válogatottnak: Vágó Virág, Ilosvay Beatrix, Szalai Evelin és Ágoston Dorottya is éremesélyes lehet, ám sok függ attól, hány szlovák és orosz versenyző lép fel a vb-n.

Világbajnoki címet nyert az októberi junior-világbajnokságon Vágó Virág, aki a női fitneszkategóriában bizonyult a legjobbnak. Nem akárki, a szlovák Nelli Novodomská előtt végzett az élen.

„Virág abszolút esélyes, de sok múlik azon, mennyire fűti a visszavágás vágya legnagyobb riválisát, Nelli Novodomskát a juniorvébén elszenvedett kudarcáért – vélekedett a szövetség elnöke – Teljesen biztos vagyok benne, hogy ha jön a vébére, nem fogja annyiban hagyni a dolgot. Az a fajta versenyző, aki addig küzd, amíg el nem éri célját, ezért a vébére is rendkívül felkészülten érkezik, és minden tudását latba veti. Mindketten kitűnő versenyzők, akik az előttünk álló években többször is megmérkőznek az aranyéremért.”

A világbajnokságon részt vevő magyar testépítők és fitneszversenyzők névsora
Ágoston Dorottya: fitnesz +163 cm és artistic fitness
Ilosvay Beatrix: fitnesz –163 cm
Ilosvay Viktória: fitnesz +163 cm és artistic fitness
Szalai Evelyn: bikini –164 cm
Berecz Sándor: men’s physique +182 cm
Sebők Julietta: bikini –166 cm
Véninger Brigitta: bikini –166 cm és masters bikini +164 cm
Vágó Virág: fitnesz +163 cm és artistic fitness

Természetesen porondra áll Spanyolországban a szeptemberi Európa-bajnokságon a fitmodell kategóriában ezüstérmet szerző Szalai Evelin is, aki ezúttal a bikinifitnesz számban száll harcba a dobogóért.

„Evelin csodás versenyző, jóformán alig van mit javítani rajta – mondta Huber István. – Az aprócska hibáktól eltekintve szinte tökéletes a mozgása, így akár a vébécímre is esélyes lehet, de az is benne van a pakliban, hogy lemarad a dobogóról. Minden attól függ, milyen erős mezőny gyűlik össze. Minden adottsága megvan hozzá, hogy a legjobbak között végezzen: vékony a dereka, és széles a válla. Karizma és vállizma tekintélyt parancsoló, megjelenésével pedig azonnal ámulatba ejti a zsűrit és a közönséget. Kösse fel a »nadrágját«, aki le akarja győzni!”

Az esélyekkel kapcsolatban így nyilatkozott a szakember:

„Szeretném, ha nyernénk egy aranyérmet, de ez nagyon nehéz feladat. Éppen ezért már azzal is elégedett lennék, ha versenyzőink fele dobogóra állna, és az sem lepne meg, ha valamennyi sportolónk bejutna a döntőbe. Erős a keretünk, tagjai bármikor képesek kiugró eredményre. Ehhez azonban – a felkészültség mellett – nagy adag szerencse is kell” – zárta a beszélgetést Huber István.

Sohasem látott, rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg a világbajnokságot, amelynek részletes programját itt tölthetik le.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.