Tíz éve ezért dolgozott, most elérte – világbajnok lett

Bogdán Szófia az IFBB testépítő- és fitnesz-világbajnokságon aranyérmet nyert az artistic fitness kategóriában.

Hogyan került a fitnesz világába?

Tíz éve kezdtem a fitneszt, előtte ritmikus gimnasztikáztam – mondta a 19 esztendős Bogdán Szófia a Csupasportnak. – Az akkori edzőm külföldre költözött, így sportágváltás előtt voltam. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen, végül a fitneszre esett a választásom. Nem bántam meg.

Mely sportegyesülethez csatlakozott akkoriban?

A kezdetektől fogva Cservenyák Gabriella kezei alatt dolgozom a Marcipán Fitness nevű egyesületben. Ő egyaránt dolgozik gyerekekkel, felnőttekkel, juniorokkal és profikkal is. A spanyolországi világbajnokságra már a negyedik gyakorlatot raktuk össze, amelyhez szükség volt kőkemény diétára és konditermi edzésekre is. Imádok vele dolgozni, érzem, hogy folyamatosan fejlődöm. A világbajnokságra öt hónapot készültünk, meg is lett az eredménye. Hozzátenném, édesanyám mindenben támogatott, rengeteget segített, így neki is sokat köszönhetek, ő is hozzátette a magáét a világbajnoki címhez.

Mielőtt rátérnénk a spanyolországi világbajnokságra, beszéljünk egy kicsit az eddigi eredményeiről.

Juniorban és felnőttben is versenyezem az utóbbi években, voltak is már szép eredményeim. 2020-ban Romániában hatodik lettem juniorban a világbajnokságon, egy évvel később a harmadik helyen végeztem az Európa-bajnokságon, majd az Arnold Classicon negyedik lettem. A 2021-es vébén a harmadik helyet szereztem meg, aztán a világkupán – egy ponttal lemaradva az első helytől – ezüstérmes lettem. Tavaly az Európa-bajnokságon juniorban harmadikként végeztem.

Idén novemberben az IFBB testépítő- és fitnesz-világbajnokságon aranyérmet nyert az artistic fitness kategóriában.

A legnagyobb álmom vált valóra a világbajnoki címmel, ennél nagyobb vágyam nem volt. Tíz éve ezért dolgoztam keményen, szinte minden este úgy feküdtem le: mindent megteszek, hogy egy nap világbajnok legyek. Amikor kihirdették a végeredményt, egyből elsírtam magam, elég lassan fogtam fel, hogy mit értem el. A vébé után napokig a trófeával és az aranyéremmel aludtam. Még mindig alig hiszem el, hogy velem történt meg. Minden egyes kemény munkával töltött perc megérte, minden egyes perc az edzőteremben megérte.

Milyen volt a verseny?

Az előző Európa-bajnokság és a világkupa előtt végig stresszeltem, ideges voltam, ám most egyáltalán nem. Nyugodtan mentem fel a színpadra, csak az volt előttem, hogy tökéletes legyen az előadásom. Nekem a testfordulós rész nehezebb, mint a gyakorlatforduló. Utóbbiban három-négy éve szinte minden versenyen az első helyen vagyok, ám a testfordulóban korábban a negyedik-hatodik hely valamelyikét szoktam elérni. Most első lettem a gyakorlatfordulóban, míg harmadik a testfordulóban, így több mint tíz ponttal előztem meg a másodikat. A lányoknál egy-két pont szokott lenni a különbség a dobogón, így nyugodtan mondhatom, hogy biztos győzelmet arattam. Ami a versenyt illeti, először a másfél perces gyakorlatomat mutattam be, majd következett a testforduló. Húsz perc volt a kettő között, ami nehezítő körülmény volt, ugyanis nem ehetünk és nem ihatunk ilyenkor. Összehasonlításképp, bikini kategóriában csak egy dologra kell koncentrálni, míg nálunk kettőre.

Ahogy ön is említette, szigorú diétát követett a felkészülés alatt, de egy-egy verseny végeztével azért szokott bűnözni?

A verseny után rövid ideig szabad bűnözni; sajnos szeretem a gyorséttermeket, ilyenkor be is térek néhányszor. Ám néhány hét után máris visszaállt minden a régi kerékvágásba, ugyanis a májusi Európa-bajnokságra koncentrálunk. Tovább szeretnék fejlődni, mindennap jobb akarok lenni. Hogy mi a célom? A világbajnoki cím után el szeretném hódítani az Európa-bajnoki címet is, majd megvédeném a vébécímemet Japánban.

Cservenyák Gabriella: Szofi megérdemli a vb-címet

Bogdán Szofia edzője Cservenyák Gabriella, aki az idén negyedik alkalommal vehette át a Magyar Fitness- és Testépítő-szakszövetségtől az Év edzője-díjat, a Marcipán Sportegyesület pedig 2023-ban tizennegyedik alkalommal viheti haza az év gyermek-fitneszegyesületének járó trófeát.

„Szofi sosem adta fel, rengeteget küzdött a világbajnoki címért – mondta Cservenyák Gabriella a Csupasportnak. – Hihetetlen motiváltan dolgozik, ha nem elégedett az eredményével, kettőzött erővel készül a következő megméretésre. Szofinak az éppen aktuális versenyszezonra minden évben új koreográfiát készítek, amelynek zenéjét, a gyakorlat tartalmát és a versenyruháját közösen álmodjuk meg. Fantasztikus az eladóképességge, emellett hajlékonysága és nőies kisugárzása is lenyűgöző. Nem véletlen, hogy koreográfiája a vébén is elnyerte a bírók tetszését, így a mezőny legmagasabb pontjával nyerte meg a gyakorlatfordulót. Ritkán látok egy versenyző arcán akkora örömöt, mint Szofién az eredményhirdetéskor. Évek óta áhítozott a várva várt sikerre, amely az idén megvalósult. Hosszú évek kitartó munkája kellett a világbajnoki cím eléréséhez, teljes mértékben megérdemli. Nem sokan vállalják a kemény felkészülést, mert ebben az életszakaszban ez rengeteg lemondással jár. A koreográfia precíz kigyakorlása, a szigorú diéta betartása, a lenyűgöző nőies izomzat kialakítása mellett kevés idő marad a pihenésre vagy éppen szórakozásra. Kevesen vannak, akik mindezek ellenére profin állnak a sporthoz, és évről évre szállítják a sikereket, nem rettennek meg a munkától és a lemondástól. Szofi ilyen. Biztos vagyok benne, hogy további szép sikerek várnak rá ebben a sportban!”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.