Tricepsz: ezeket a hibákat ne kövessük el!

A nagy és látványos felkarépítéséhez elengedhetetlen, hogy a tricepszet is keményen megdolgozzuk. Sokan nem tudják, de ez az izom adja a felkar tömegének kétharmadát. Nagy hiba lenne elhanyagolni! De mi szükséges a fejlődéshez? Ezúttal néhány hibát sorolunk fel, ami ne kövessünk el.

A tricepsz fontosságán sokan könnyedén túllépnek… Hogy miért?

Nos, mivel a bicepszükkel ellentétben nem látszik a tükörben. Pedig roppant fontos a karunk hátsó része is – nem csupán a nagy nyomásokba száll be teljes erőbedobással, de nyilván esztétikailag is a karunk teljes körméretének része. Erre az izomra is ugyanúgy érvényes az általános szabály: a nagy tricepszek építése nem atomfizika, csupán egy jó edzésterv és kemény munka kell hozzá. Ezúttal azokat a hibákat térképeztük fel, amelyeket ne kövessünk el a tricepsz edzése közepette.

1. Ne terheljük le a tricepsz mindhárom fejét: A háromfejű karizom a karcsont hátulsó felszínét borító hosszú, erős izom. A fő funkciója a bahajlított kar kinyújtása és feszítése. További funkcója még a kar mozgatása a törzs mögé. A kar kinyújtott helyzetében a tricepsz hosszú feje segíti a hátizmokat a felkar hátramozdításában. A három fej együtt dolgozik, nem lehet elkülöníteni őket egymástól. Bizonyos gyakorlatok és a karok testhez viszonyított pozíciója eltérően terheli a tricepsz fejeit. Sokan nem elég körültekintően állítják össze az edzésprogramjukat vagy egész egyszerűen csak csinálják, ami éppen eszükbe jut, vagy ami kényelmes számukra. Hogy mi a megoldás? Dolgoztassuk meg több szögből és több gyakorlattal a tricepszünket!

2. A gyakorlatok nem megfelelő sorrendje: Ez igenis nagy probléma. Amikor sokkolni akarjuk az izmunkat és új dolgokat kipróbálni, akkor lehet variálni, de eleinte maradjunk meg a legegyszerűbb és legjobban működő sorrendnél. Hogy ez miként néz ki? Alapos bemelegítés után végezzünk nehéz, összetett alapgyakorlatokat, mint például a tolódzkodás, a szűk nyomás. Utána jöhetnek a különféle tricepsznyújtások ülve, állva, padon. Ezeket kövesse izolációs gyakorlat, úgymint a lenyomás csigán, döntött törzsű „lórúgás”. Ha így teszünk, sokkal jobban fejlődik a tricepszünk.

3. Helytelen végrehajtás: Minden gyakorlatot lehet jól és rosszul végrehajtani! De érdemes időt és kellő odafigyelést szánni a pontos és precíz végrehajtásra. Senki sem szeretne lesérülni és tönkrevágni a könyökét és csuklóját csak azért, mert hanyagul edz vagy túl nagy súlyt rángat. A könyökünkre nagyon figyeljünk oda. Ne lóbáljuk a súlyt, ne rángassuk és ne rugózzunk vele. Alaphiba, hogy a tricepsznyújtás fej fölött gyakorlatnál ne nyissuk szét túlzottan a könyökünket, és ne rugózzunk az alsó ponton a súllyal.

4. Túledzés: Érdemes tisztában lenni vele, hogy a mell- és vállizomgyakorlatoknál keményen dolgozik a tricepszünk is, így ezt a közvetett munkát is figyelembe kell venni a volumen kialakításánál. A nehéz nyomógyakorlatok igénybe veszik a tricepszet is, így az edzésfelosztás kialakításánál jól át kell gondolni a sorrendet, és hogy mit mivel párosítunk. Az ideális az lenne, ha legalább 48 órát tudnánk pihenni a mell-váll edzése és a tricepszezés között.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.