Új fitneszirányzatok a siófoki Plázson – drumfit és stepup fitnesz

Az egyikhez színes dobverőket használnak, a másikat elnyújtott formájú step padon végzik. No, de mi is valójában ez a két mozgásforma?

Július 24-én, vasárnap zajlott a Biotech USA–Smart Beach Fitness Fesztivál Siófokon, a Plázson. A sportos kedvű érdeklődők számos szabadtéri, csoportos edzésen vehettek részt. Az ismertebb fellépők és óratípusok mellett a MyMove színpadán különféle új irányzatú, Magyarországra még csupán pár éve behozott, speciális edzésfajtát lehetett kipróbálni.

 

Drumfit

A színes dobverőkre hasonlító műanyag ütők (stickek) a kellékei annak a csoportos fitneszórának, amelynek Fügedi Gabriella az egyik hazai képviselője immáron négy éve. A drumming az angol és francia sportirányzatokból származik, Gabriella Franciaországban találkozott vele először.

„Az eredeti edzést úgy kell elképzelni, hogy a résztvevők egy nagy labdán, pontosabban labdát ütve dobolnak – kezdte az edző, aki Egerben várja rendszeres óráival az érdeklődőket. – Időseknek ízületvédelem miatt kifejezetten javasolt mozgásforma, de gyermekek esetében is már óvodás kortól használják koordinációfejlesztésre. Magyarországon drumfit néven honosult meg, itt a nagy labdákat elhagyva az úgynevezett stickkel a talajon vagy a levegőbe dobolunk, amelyből igazi kardió alakformáló óra kerekedik. A stickek segítségével mindenki saját magának adja a ritmust, az ütemet. A guggolások, előre- és oldalra hajolások remek comb-, far- és törzsizom-erősítők, a karlendítések és emelések a karizom megmunkálása mellett a szép testtartásért is felelnek. A mozdulatok nagy részét állva végezzük, ám az óra szerves részét képezik a talajon végzett erősítő gyakorlatok is. Az erő- és állóképesség mellett így ritmusérzéket és koordinációt is fejleszt, hiszen könnyen követhető koreográfiára épül az óra. A drumfit egy igazi energiabomba-edzés, lelkesítő, stresszoldó, a bulihangulatról nem is beszélve.”

 

 

Stepup fitnesz

A stepup fitneszt 2020-ban Gyöngyösi Szilvia indította útjára Magyarországon. Az edzéshez eszközként egy speciális, hosszú, lapos steppad társul, amely abban különbözik a fitnesztermekből ismert padoktól, hogy formájának köszönhetően stabilabb és ízületkímélőbb. Az erősítő, lendületes és izzasztó mozgásforma sajátosságairól Bérces Zsuzsanna beszélt, aki a stepup fitneszt képviselte Siófokon, és rendszeresen tartja a pörgős óratípust.

„Ez egy teljes testet átmozgató mozgásforma, kis lépésekkel, de nagy lendülettel. Igazi kalóriafaló edzés, ami egyedülállóan új a hazai piacon – magyarázta az edző, aki 2021 szeptembere óta tart órákat Székesfehérváron. – A dinamikus órának köszönhetően rohamosan fejlődik az állóképesség. Az edzés során erősítő, zsírégető és bulis kardióblokkok váltogatják egymást negyvenöt percen keresztül ütemes zenére, hol állásban, hol a padon ülve vagy fekve dolgozunk. Tíz padot vettem, azzal indultam. Eleinte nehezen indult be, előfordult, hogy csupán három ember volt az órámon, majd lassan felépült, és jelenleg tizennyolc főnek tartom a telt házas edzéseket, szinte két hétre előre le van foglalva az összes pad. A vendégek életkora is változatos, jár hozzám tizenöt éves gimnazista és hatvan feletti nagymama is. Minden korosztálynak ajánlom ezt a pörgős, élvezetes edzést.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.