BLOGRA FUTOTTUNK A cél túl messze van...

Blogszörfösünket egy, a hobbifutók körében ismert és kedvelt dokumentumfilm ragadta meg, a Simonyi Balázs által készített Ultra megmutatta, mennyit kell küzdeni a célba érés öröméért...

Megnéztem az Ultra című filmet, s elmondhatom, leírhatom, nagyon jó élmény volt, sokkal többet kaptam, mint amit vártam, sőt, szerintem jó lenne, ha ilyen dokumentumlenyomat is készülne a futásról. A hobbisportolóknak a Spartathlonhoz hasonló kaliberű teljesítések elérhetetlen távolságban vannak, a film révén viszont kicsit beleláthatunk e különös világba. Simonyi Balázs tökéletesen mozgatta a szálakat, sajnáltam is, amikor a mozinak vége lett.

Magyarországon szerencsére remek ultrafutók vannak, több száz kilométert tesznek meg extrém körülmények között, gyakran távoli helyeken. Milyen jó lenne Lubics Szilvia futását látni az Atacama-sivatagban, vagy Maráz Zsuzsanna Szakura Micsi-teljesítéséről filmet nézni, de nem kell messzire menni, hiszen itt vannak az egyéni UB-teljesítők is. Simonyi Balázs filmjéből kendőzetlenül átjött, ami történik az ilyen versenyen, remek karakterek történeteit követheti végig a néző. Látszik a hatalmas akarat, a sokat emlegetett mentális erő, ami a sportolókat arra készteti, hogy elmenjenek a falig vagy annál is tovább, s hogy amit elterveztek, amire készültek, azt teljesíteni tudják. Az Ultrából nagyon jól átjött, min mennek keresztül a sportolók, s nemcsak ők, hanem a segítők, a családtagok, barátok is. Látni, milyen érzés a célba érés vagy épp a verseny feladása – nem messze a céltól. Hogy kit mi visz előre, miért is van ott. Szóval nagyszerű film, ajánlom mindenkinek, akit érdekel a hosszútávfutás világa!

A versenyeken, amelyeken részt vettem, mindig figyeltem a többieket is, a karaktereket, a társaságokat, a vidámságot, koncentrációt, küzdelmet, s befejezéskor a boldog mosolyt vagy szomorú reakciót. Nagyon érdekes, kiből mit hoz ki egy verseny. S milyen régen volt már ilyenben részem, atyaég, milyen régen…

NEMAZE.BLOG.HU

Természetesen az első ajánlott blog Simonyi Balázs bejegyzése, Tóth Attila ultrafutóról készített összeállítást, amit podcasten is meg lehet hallgatni. Hihetetlen teljesítések egy rendkívül szerény embertől!

BARATRUNNING.COM

Virtuális BSZM (Balaton Szupermaraton) teljesítéséről olvashatunk beszámolót. Az eredetileg márciusban megrendezett versenyt a szervezők törölni kényszerültek, de virtuálisan bárhol lehetett teljesíteni. A szerző gyerekek és munka mellett – összehangolva az este nyolc óra utáni kijárási tilalommal – négy nap alatt teljesítette a 196 kilométert!

SZUFLAVEDER.HU

A szerző sérülés és betegség nélkül csinálta végig az alapozó időszakot, így eljött az idő, hogy felmérő futásokat is beiktasson. A sokak számára űridővel futó szerző elégedett az eredménnyel, de lassacskán beiktatja a résztávos edzéseket, hogy javítson az idején.

RUNBABYRUN.BLOG.HU

Vincze Zsófi már régóta szemezett a Szénás Kör 31 kilométeres távjával, most érkezett el az idő, hogy teljesítse. A végén a telefonja okozott pár keserű pillanatot, az eredmény azonban így is 2:47:31 óra lett, ezzel jelenleg a nők között a második helyen áll!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az egészség a legfontosabb!

KREMLICZA LEVENTE

Ez a mondás a repülés egyik alapmondata, de a sportra is igaz, legalábbis a hobbisportra mindenképp. Január utolsó napján a hirtelen lehűlés alatt futottam hatvan kilométert terepen, és a rá következő napokban az egyik edzés alkalmával elkövettem azt a hibát, hogy izzadtan álltam – sokat. Ebből lett is kisebb megfázás, ami hamar elmúlt, de utána valami nem működött már jól. Nem mentek az edzések, állandóan fájt a gyomrom, megfázásszerű tüneteim voltak. Hiába pihentem pár napot, visszajött. Természetesen felmerült a koronavírus gyanúja, de mind az antigén-, mind a PCR-teszt negatív lett, és a tüneteim sem teljesen olyanok voltak. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy átgondoljunk az életmódunkat, a napi tevékenységeinket. Rájöttem, hogy az állandó rohanás és edzések miatt a pihenés és a táplálkozás csúszott el, így valószínűleg ez okozhatja a problémát. Persze nem elég öndiagnosztizálni, ezért elmentem laborvizsgálatra, ahol vérképet, ionokat, bizonyos hormonokat, vese- és májfunkciót vizsgálnak, az eredmény pedig megmondja majd, hogy merre kell továbbmennem, mi a megoldás, és egy kardiológiai vizsgálat is biztosan vár még rám.
Ha nincs is problémánk, érdemes évente egy laborvizsgálatra, kardiológiai vizsgálatra elmenni, amelyen kiderülhet, ha valami nem stimmel, mielőtt még betegséget, tünetet okozna, és így sok gondot megelőzhetünk. Akár hobbi-, akár versenysportoló valaki, az egészség fontos!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.