A HegyiKecskék fiatal futója a versenyzés mellett a környezetvédelem elkötelezettje

Málits Péter, a Lipót Trail 21 kilométeres M-távjának győztese az öttusázás világából érkezett, a versenyt felkészülésnek szánta a jövő évi szezonra.

„A sport kiskoromtól kezdve szerves része az életemnek – mondja a kezdetekről Málits Péter. – Hétévesen kezdtem öttusázni, egy évvel később már versenyeztem, és összesen tíz évet töltöttem el a sportágban. Ez alatt az idő alatt sok szép eredményt értem el az utánpótlás-korosztályok ranglétráját végigjárva, de ami még fontosabb, rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, amelyeket a sportban és azon kívül is kamatoztatni tudok.”

Péter 2018-tól, öttusázó-pályafutását követően a tanulmányaira helyezte a hangsúlyt, de ebben az időszakban is rendszeresen futott – ez kézenfekvő volt, hiszen a futás az öttusa egyik száma, tehát mondhatni, egész életében űzte a sportágat. Hivatalosan az állóképessége megőrzése volt a cél, gyakorlatilag viszont a versenyszellem mélyebben beépült az életébe, mint gondolta volna. Ebben az időszakban is gyakran részt vett szabadidős futóversenyeken, és egyre inkább a hegyi és terepfutás felé kezdett orientálódni.

„Ennek az az oka, hogy a hegyek, a természet egész életemben az érdeklődésem középpontjában állt, így a terepedzések a teljesítményem javítása mellett a testi-lelki egyensúlyom megőrzését is szolgálják. Úgy is mondhatnám, hogy a természet és a futás tökéletes párosítás.”

2022 fontos változást hozott a pályafutásában, elindult a Magyar Túrasport- és Terepfutó-szövetség válogatóversenyein, és kvalifikálta magát az andorrai ifjúsági skyrunning világbajnokságra. A versenyt követően határozta el véglegesen, hogy öt év után szeretne ismét a versenysport felé fordulni.

„Úgy éreztem, még mindig lobog bennem a tűz, hogy az öttusában töltött évek mindennemű tanulságával felvértezve, és az akkor kialakult fizikai adottságaimra építve sok szép sikert érhetek el ebben a sportágban. Így alakult, hogy augusztus óta Szabó Sándor irányítása alatt a HegyiKecskék SE versenyzője vagyok.”

A fiatal sportoló számos futóversenyen indult, a felsorolásból nem hiányozhatnak a klasszikusok sem. Egyik kedvenc versenye az Ultrabalaton, amelyet az elmúlt négy év során háromszor nyert meg csapatával. A terep- és hegyifutó-versenyek közül kiemelkedik a pákozdi Szavanna Trail, ahol három alkalommal nyert, és a pályacsúcsot is ő tartja 10 kilométeren.

„Hegyi futásban nemzetközi versenyeken is részt vettem a közelmúltban, amelyek nagyon kedves emlékek. Ezek egyike a Raxlauf, amely az alsó-ausztriai Rax-hegységben volt, és amit az elmúlt két évben egyaránt megnyertem az U30-as korosztályban. A versenyen bőven 1000 méter feletti pozitív szintemelkedést kell legyőznünk, és a pálya karakterisztikája fekszik az adottságaimnak. Ha azonban a legemlékezetesebb versenyt kellene megneveznem, akkor az a már említett andorrai ifjúsági skyrunning világbajnokság. Egyedülálló élmény volt a magyar csapat nagyszerű sportolóival elutazni ebbe a gyönyörű országba, és összemérni tudásomat a világ legjobb hegyi futóival. Mind sportszakmailag, mind emberileg sokat tanultam abban a néhány napban.”

A december 3-án rendezett Lipót Trailen Péter felkészülési célból vett részt. Elmondása szerint azt szerette volna felmérni, milyen irányba halad a jövő évi versenyszezon előtt. Végül nagyon jót sikerült futnia az esőtől ázott, csúszós pálya ellenére is, sőt, kimondottan erősnek érezte magát közben. Az, hogy 1:32:02-es idővel győzött, csak bónusz volt. Az eredmény tovább erősítette a motivációját a következő idényre, hiszen jelentős céljai vannak, nem csupán a hegyi futásban, hanem a természetvédelemben is.

„Ha valamit megtanultam az öttusában töltött évek alatt, hogy a magamra helyezett túlzott nyomás kontraproduktív, és a sportág melletti tartós elköteleződés egyik nagy ellensége.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének céljaim a futásban. Szeretnék folyamatosan fejlődni, és az ország legjobb hegyi futói közé tartozni. Mindazonáltal holisztikusan közelítek az élet különböző területeihez, így a futás is kapcsolódik más prioritásaimhoz: a tudományos életben és a munka világában a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóság előmozdításán dolgozom. Úgy gondolom, hogy olyan sportolóként, akinek jólléte és sikerei szorosan kapcsolódnak a természeti környezethez, többszörösen is kötelességem aktívan tenni annak megőrzéséért a fiatal és a következő generációk érdekében.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.