A hobbisportolók közül is egyre többen kérnek szakmai segítséget edzésekhez

Hogy az élsportolók edzővel készülnek, az természetes, manapság viszont a hobbisportolók is egyre többen kérnek szakmai segítséget.

A hobbisportolók körében egyre inkább elterjed, hogy edzőt fogadnak. Egy teljesen kezdő futónál segíthet a fokozatos terhelés növelésében, a kiégett, céltalanná vált futók esetében pedig megújulásképp inspirálóan tud hatni. Edzőt fogadni felelősségteljes döntés, és következményekkel, lemondásokkal jár. Attól kezdve komolyan fog venni valaki, és az egyéni célok közös célok lesznek.

Miért jó az edző? Leginkább azért, mert megvéd önmagunktól, a túledzettségtől, de a túlkíméléstől is. Aki amolyan külső szemként – nyilván nem minden esetben fizikailag – jelen van a mindennapjainkban. A személyes célok meghatározására figyelemmel keretet ad az érdemi edzésmunkának. Gyakorlatilag minimalizálja és maximalizálja a sportolásra fordítható időt, mindezt természetesen az egyéni igényekhez, időbeosztáshoz és élethelyzethez igazítva.

Milyen a jó edző? Az edző kvázi alkalmazott, de egyben főnök is. A futó mondja meg, hogy mit szeretne, de az edző fogja megmondani, hogy mindezt hogyan szeresse. Az igazán alapos, személyre szabott edzésterv nem sablonos, hanem pontos teljesítménydiagnosztikai állapotfelmérésen alapszik. Hétről hétre követi a futó fejlődését, állapotát, és rugalmasan alakítható váratlan élethelyzetekhez. A jó edző pedig az egészséges határok kereteinek betartása mellett megértő, de egyben következetes. Az igazán jó edző komolyan veszi a tanítványait, alapos munkát végez, és őszinte. Az őszinteség pedig sokszor fáj, mint az igazság. De nagyon fontos, hogy az őszinteség és a bizalom kölcsönös legyen.

Az ideális edző-tanítvány kapcsolat egy különleges alá-fölé rendeltségi viszony, amelyben úgy egyenrangúak a felek, hogy a tanítvány mégis felnéz az edzőjére.

Túl kevés lett, nem baj? Egy edző mellett nem lesz lustálkodás, hiszen a mindent tudó okos világban az okosóra nagyon hamar továbbítja az okostelefonra az elvégzett munkát, amit az edző azonnal szemrevételezhet. Nem hatja meg, ha nem volt kedved megcsinálni az előírt edzést, mert fújt a szél vagy esett az eső. A túledzésnek is kisebb az esélye, mert azért sem fog megdicsérni, ha egy 60 perces futásból 95 perc, a heti 3 edzésből pedig 5 lesz.

Fotó: shutterstock

Mi az edző hátránya? Az edzőnek mindig igaza van: akkor is, ha nincs. Ezt el kell fogadni. Ő a szakember, és van, amit jobban tud. Van, amit sokkal jobban tud. Szóval ez bizalomjáték. Az edzésterv pedig kötöttséggel jár. Egyrészt elvész a futásból a szabadság attól kezdve, hogy heti rendszerességgel érkezik az edzésterv. A futások hosszát, intenzitását, adott esetben a helyszínét is az edző jelöli ki. Nemcsak akkor lehet futni, amikor éppen kedv és idő van rá – akkor kell futni, amikor edzésnap van. Fix programmá válik, a naptárban emiatt külön színt és vastag betűt kaphat a „hétvégi hosszú terep” vagy a „szerda reggeli résztáv”. A közösségi futások száma lecsökkenhet, és a csapatos futó magányos futóvá válhat, hiszen nem várható el öt-tíz csapattárstól, hogy egy adott edzéstervet kövessen.

Bár a legtöbb közösségi futásnak éppen az volna a lényege, hogy alkalmazkodva egymás tempójához és a többség erőnlétére tekintettel futnak együtt, igény szerint szüneteket beiktatva.

Miért nem szabad türelmetlenkedni? Az edzői munkának díja van, ami a családi kasszában havi pluszkiadásként jelentkezik. Edzőtől és edzéstervtől függően egy kisebb autó teli tankjától egy pár jobb minőségű futócipőig is terjedhet. Cserekereskedelem, ami nem lesz azonnal kézzelfogható. Hosszú távú befektetés inkább, amolyan lakáskassza, ahol a test az otthon. Az álmok megvalósulásig vezető út hosszú. Edzővel készülni fokozott önfegyelmet igényel, korlátokat állít fel és kötöttséggel jár. Azonban egy edző segíthet, hogy a saját korlátaink ledőljenek, a célhoz vezető út pedig egyenesebb legyen. A jó edzőt nem csak az általa edzett tanítványok eredményei minősítik. Mint ahogy a futásban elért eredmények sem csak számokban mérhetők, hiszen az egyéni sikerélmény és elégedettség sokszor nem időben vagy kilométerben meghatározható tényező…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.