A Londoni maratoni győztese szeretne a legendás Eliud Kipchoge örökébe lépni

Amos Kipruto, a Londoni maratoni harmincéves győztese élete legnagyobb sikere után már most alig várja, hogy jövőre visszatérjen a brit fővárosba, és megvédje címét.

Eliud Kipchoge múlt heti bámulatos berlini világcsúcsdöntésének árnyékában rendezték meg vasárnap a 42. Londoni maratonit, amely a nőknél az etióp Yalemzerf Yehualaw, míg a férfiaknál a kenyai Amos Kipruto sikerével zárult. Yehualaw minden idők legfiatalabb londoni győzteseként ért célba 2:17:26 óra alatt úgy, hogy fél évvel ezelőtt futott életében először a klasszikus távon, mi több, áprilisban Hamburgban minden idők legjobb újoncidejét érte el 2:17:23-mal. Ráadásul mostani eredménye a harmadik legjobb, amit a brit fővárosban valaha futottak a női mezőnyben.

Kipruto harmincéves, vagyis a lehető legjobb korban van, hogy még nagyon sokra vihesse a maratoni versenyeken. Egyéni csúcsát márciusban futotta Tokióban, akkor 2:03:13-at ért el (jó fél perccel kapott ki Kipchogétől), de 2:04:39-es londoni ideje szintén kiváló teljesítmény – ezzel ő lett a tizedik kenyai, aki győzni tudott a patinás versenyen, amely az egyik major maratoni a hatból. Kipruto 33 másodpercet vert a második helyezett etióp Leul Gebresilaséra, míg a harmadik az olimpiai és világbajnoki bronzérmes belga Bashir Abdi lett.

Az esélyesként rajthoz álló, 2019-ben világbajnoki bronzérmet szerző Kiprutónak ez élete legnagyobb sikere. Korábban kétszer már állt dobogón majorversenyen (ebből egyszer Tokióban), ugyanakkor a tavalyi olimpia Szapporóban rendezett maratoni versenyén nem ért célba.

„Nagyon izgatott voltam, amikor meghívtak Londonba. A legjobbamat nyújtottam, nyertem, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Nem tudom elmagyarázni, milyen érzés megnyerni egy majorversenyt. Biztos voltam benne, hogy aki győzni szeretne, követni fog, és volt energiám hozzá, hogy megadjam a kezdő lökést. Ez a győzelem lendületet ad a folytatásra, és már alig várom, hogy visszatérjek, és megvédjem a címemet” – értékelt a győztes, akit legendás honfitársa, Kipchoge is megnézett a helyszínen.

Ezzel kapcsolatban Kipruto elmondta, hogy a világcsúcstartó mindenkit inspirál, aki hosszútávfutásra adja a fejét, fantasztikus munkát végzett az egyetemes sportban, mindenkihez képest más szintre helyezendő. Mentorának tartja Kipchogét, és szeretne a nyomába lépni, átvenni a helyét, miután visszavonult.

Kipruto Tokió után lazított kicsit a gyeplőn, aztán Londont megelőzően emelt a fordulatszámon, amit könnyen megtehetett, mert remek edzőtársakkal dolgozhatott hazájában. A viadalon rajthoz állt az etióp Kenenisa Bekele is, minden idők harmadik leggyorsabb maratoni eredményének birtokosa, s nem mindennapi bravúrt ért el: ötödik lett 2:05:53-mal, ami minden idők legjobb eredménye a negyven évüket betöltő futók között.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.