A maga útját járja, minden táv motiválja, mert a futás hatalmas élményt ad neki

„A Kört nem a Börzsönyben futod, az már benned van” – vallja Keller Sándor, aki mindig is edző nélkül készült, és évente több alkalommal is lefutja a Kört.

 

Mikor kezdte el a futást?

Van némi sportos előéletem, ugyanis tíz évig versenyszerűen úsztam és sporttagozatos iskolába jártam – mondta Keller Sándor a Csupasportnak. – Ám a húszas-harmincas éveimből teljesen kimaradt a sport, nem csináltam semmit, de azért hiányzott a mozgás. Próbálkoztam amatőr szinten a futballal, de semmi lényeges. 2019-ben kezdtem komolyan venni a futást, rájöttem, nem csak hobbi, versenyszerűen is lehet foglalkozni vele. Azóta is edző nélkül, egyedül űzöm, vannak szép eredményeim, ám eszeveszett terveim nincsenek. Én mindig a magam útját járom, sem edző, se más ne jelöljön ki nekem célt vagy terhelést, mert ez az élet dolga.

Kezdetekben hogyan növelte a távot?

Nem tartottam be a fokozatosság elvét, megvolt az önbizalmam, egyből sok kilométerrel kezdtem. Havonta százötvennel indítottam, nem sokkal később pedig már havi háromszázig mentem fel. Tudom, hogy rendhagyó utat jártam be, edzéseken is előszeretettel futok ultrát. Az első versenyem rögtön az Ultrabalaton Trail volt, majd ezt követte a Kör. Utóbbit azóta is évente kétszer teljesítem, és más versenyeken is részt veszek.

Kevesen kezdenek rögtön ultrával. Milyen volt az első versenye, az Ultrabalaton Trail?

Horrorisztikus, mert nem volt tapasztalatom ilyen terheléssel korábban, de nagy élményt adott. Korábban annyit még sosem futottam, bevallom, nem is készültem profi módon rá, de nagyszerűen éreztem magam. Rájöttem, sokkal több munkát kell belefektetnem, többet kell edzenem.

Nekem a futás olyan élményt ad, amit nem tudok megfogalmazni, és igaz, hogy teljes mértékben igazságos, annyit ad vissza, amennyit beleteszel. Amikor időm van, felveszem a futócipőm, s az edzések sokszor az éjszakába nyúlnak, vagy már hajnalban, munka előtt letudom.

Mikor először vállalkoztam a Körre, térkép alapján bejártam a pályát, és már mentem is. Nyolc sikeres teljesítésem van, ebből hat hivatalos, egyet segítővel, hetet segítő nélkül tettem meg. Tudom, hogy van még hova fejlődnöm, és megvan az elméletem, miért tudom rendre megcsinálni és másoknak miért nem megy.

És mire jutott?

Nagyban függ attól, hogy az ember hogyan él a mindennapokban, mit csinál nap mint nap. Ha rendre rá van kényszerítve a hajtásra, és arra, hogy nyomni kell a végsőkig, akkor könnyebb végigküzdeni. Mentálisan is készültem rá mindig. Voltam nehéz helyzetben a Börzsönyben, ám megoldottam. Már a rajtnál eldől sok minden, akiben benne van a Kör-teljesítés, annak sikerül is. Vannak, akiknek az időeredmény a fontos, én a teljesítést teszem az első helyre. Van, aki éveket készül rá, én egyszer csak eldöntöm, egyik reggel elrajtolok, másik reggel beérek, majd elmegyek haza. A februári eléggé lazára sikerült, ez meg is látszik az időeredményemen. Én azt vallom, hogy a Kört nem a Börzsönyben futod, az már benned van.

Milyen futások vannak már a háta mögött?

Más instant kihívást nem teljesítettem, igaz, a Börzsönyben rengeteget futottam. Sőt, sokat túrázom, azt is nagyon szeretem. A 2022-es évem sikerült a legjobban, kirobbanó formában voltam, elkaptam a fonalat. Akkor tagja voltam a backyardválogatottnak, amely világrekordot döntött azzal, hogy a tizenöt futó mindegyike legalább harminckét kört teljesített. Egyébként jöhet egy jó félmaratoni, maratoni és ultratáv is, abszolút mindenevő vagyok, mindegyikben megtalálom az extra motivációt.

Milyen célokat tűzött ki ez évre?

Jelenleg nem készülök semmire, nem is vagyok csúcsformában. Most a Körre koncentráltam, előtte februárban volt két sikeres teljesítés, én sem akartam kimaradni a sorból, igaz, most nem fektettem bele sok munkát. Tavaly sok problémám volt, a futás csak a harmadik-negyedik helyen állt. Ebben az esztendőben az Ultrabalatonon barátokkal leszek ott, illetve a backyard-világbajnokság is tervben van. A negyvennyolc órás vébére regisztráltam, de nem hiszem, hogy ott leszek, ugyanis ide elég kemény felkészülésre lenne szükség hozzá, ez pedig most nem fér bele. Fáj, de el kell engednem. Ősszel természetesen lesz még egy Kör a Börzsönyben, a többit pedig majd meglátom.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.