A Spartathlon az ob-ezüstérmes álma

Ignácz Marietta idei fő versenye a Korinthosz százhatvan kilométeres távja volt, ám a tervekkel ellentétben a 12 órás országos bajnokságon is indult, s végül a második helyen végzett.

Ignácz Marietta ezüstérmet szerzett a 12 órás országos bajnokságon, ám az idei fő versenye a Korinthosz volt. A gyulai sportoló beszélt a kezdetekről, a versenyekről, valamint a céljairól is.

„Édesanyám testnevelő tanárként dolgozott, így a sport már gyerekkoromban fontos volt számomra – mondta a 45 esztendős Ignácz Marietta. – A főiskola végéig atletizáltam, majd az élet megkezdésével és a gyerekvállalással egy időre abbahagytam a rendszeres mozgást. Nyolc éve magánéleti nehézségeim lettek, ezért szükségem volt olyan elfoglaltságra, amellyel összeszedhettem a gondolataimat. A futás volt a legjobb választás, nincs helyhez és időhöz kötve, csupán jó cipő kell hozzá, és lehet is menni, szaladni.”

A térdének nem tett jót az országos bajnokság borítása, ám rendkívül megható volt számára, hogy az eseményen lejátszották az amatőr sportolóknak a Himnuszt.

„Nem volt tervben az országos bajnokság. A járványhelyzet alatt a Balatonfüredi Atlétikai Klub tagja lettem, ott beszéltek rá a versenyre.

Az idei fő eseményem a Korinthosz volt, korábban nem is számítottam rá, hogy részt veszek majd a tizenkét órás országos bajnokságon.

Nem tűztem ki konkrét célt, csupán teljesíteni akartam. Az akkori edzettségi állapotomhoz képest kihoztam magamból a maximumot, elégedett vagyok a második hellyel. Verseny közben jól éreztem magam, igaz a tereppel nem voltam kibékülve. A kemény térkő nem volt a legjobb a térdemnek, ám a körözéssel nincs problémám, de jobban motivál ha A-ból B-be kell futni. A szervezés és a hangulat remek volt. Megható volt számomra, hogy amatőr futóként a Himnuszra indultunk és a Himnusszal zártuk az eseményt, ráadásul emellett érem is került a nyakamba. Ha ez lett volna a fő versenyem, nagyobb hangsúlyt fektettem volna a felkészülésre, ám így is boldog vagyok.”

Ignácz Marietta idén harmadik alkalommal vett részt a Korinthoszon, s úgy érzi, a százhatvan kilométeres táv az elmúlt nyolc év legjobban sikerült versenye volt számára.

„Harmadik alkalommal indultam a Korinthoszon, először kétezertizenkilencben. Akkor az akarat vitt a célba, mert fizikailag nem voltam a csúcson. Tavaly nem sikerült teljesítenem, féltávnál feladtam, mert akkor meg fejben voltak gondok. Idén úgy voltam vele, nem lehet egy egy az állás, felém kell dönteni a mérleg nyelvét. Sikerült, kettő egyre vezetek. Sosem kötöm időhöz a teljesítményemet, a szintidőt próbálom mindig tartani, a lényeg, hogy teljesítsem a versenyt. Úgy érzem, az elmúlt nyolc évben az idei Korinthosz volt a legjobb versenyem. A frissítés is remek volt, egy óra öt perccel jobb időt futottam, mint két éve.”

Hozzátette, fél éve nem eszik húst, ennek eredményét alaposan érzi a teljesítményén.

„Az utóbbi időben a fejlődésemhez sokat hozzátett, hogy fél éve nem eszem húst. Leginkább a regenerációban látok változást. Az országos bajnokság után két nappal már semmi problémám nem volt, gyorsan regenerálódtam. Tejtermékeket viszont fogyasztok.”

A futónő a jövőben ki szeretne jutni a Spartathlonra és az Ultra-Trail du Mont-Blanc-ra is.

„Egyértelmű, a jövőben is maradok az ultratávoknál. Az életben soha nem az egyszerűbb utat választottam, mindenért megküzdöttem, a futásban is így vagyok ezzel. Jövőre mindenképpen szeretném egyéniben teljesíteni az Ultrabalatont, korábban háromfős csapatban már sikerült. A Spartathlon az álmom, talán egyszer sikerül teljesítenem a jövőben, sokan vannak a környezetemben, akik már jártak a legendás versenyen, ők motiválnak. Szeretem a hegyeket, így az Ultra-Trail du Mont-Blanc-ra egyszer mindenképp szeretnék kijutni. Régen sokat túráztam, ennek köszönhetően a terepfutásokat is kedvelem, a testem remekül reagál a dimbes-dombos pályákra. Összefoglalva: az irányom az ultra- és a terepfutás.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.