BLOGRA FUTOTTUNK Amikor a futást még nézni is jó

Aktuális kérdés: blogszörfösünk megfelelő mennyiségű edzést végez egy héten, mégis úgy érzi, hogy lassul a tempója. Mi lehet az oka? A virtuális futóközösség tagjai közül többen panaszkodnak hasonló „tünetekre”.

Ahhoz képest, mennyit edzek az elmúlt időszakban, a sok futás egyáltalán nem érződik a teljesítményemen, sőt úgy érzem, hogy folyamatosan visszafejlődöm, s egyre lassabb vagyok. A mennyiséget beleteszem a futásokba, azzal nincs gond, de a tempóm vállalhatatlan. Bízom benne, idővel javul a helyzet, mindenesetre megnyugvással olvasom a posztokban, hogy nemcsak én vagyok így vele, mások is panaszkodnak. Kisebb sikerélményeim azért vannak, kettőt ki is emelnék. Az egyik, hogy az előírt edzéstervet megcsinálom, ha törik, ha szakad, nem adom fel, bármennyire zokogok is belül, hogy mennyire rossz vagyok. A másik, hogy néha meg tudok előzni nyugdíjas néniket (persze csak ha nem futnak…). Tudom, ez nem valami sok, de ilyenkor ebbe is bele kell kapaszkodni 🙂

Az egyik este, amikor fáradtan s már későn gurultam haza a kocsimmal, majd beértem a városunkba, különleges nyugalom szállt meg: az utakon már alig voltak autók, viszont nagyon sok futót láttam az alatt a néhány perc alatt, amíg begördültem a ház elé.

Jött szembe egy középkorú pár, nevetve kocogtak; majd következett az anya a lányával, akik a nap történéseit beszélték meg egymással futás közben; később egy magányos tini gigaméretű fejhallgatóval, s még két-három magányos futó „zárta a sort”. Mindezt nagyon jó volt látni! A nagy meleg miatt mostanában kora reggel szoktam futni, és ilyenkor kevés sportolóval találkozom, így kellemesen meglepett, milyen sportélet van este nálunk.

Nézzük, mások hogyan küzdenek meg a mindennapokkal…

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

Az írás szerzője részt vett egy teljesítménydiagnosztikai mérésen, amelynek eredménye egyfelől megerősített bizonyos tételeket, másfelől több mindenre is felhívta figyelmét, amin javítani, változtatni kellene. Érdekes volt olvasni, hogy milyen információkat kap magáról, aki részt vesz az ilyen vizsgálaton!

 

IRUNMOM (blog)

A Polar futónagykövete, Túróczi Réka részt vett a lengyelországi Gdyniában rendezett triatlonversenyen, a bejegyzésben az erről szóló beszámolót lehet elolvasni. Réka elképesztően jó logisztikában és szervezésben, ez kiderül ismét, valamint nagyon érdekes a részletes versenybeszámolója is! Gratulálunk a nagyszerű teljesítéshez!

 

MARATONMAN (facebook)

Fontos szavazási lehetőséget tettek közzé a népszerű Ultrabalaton szervezői: arra kíváncsiak, legyenek-e zöld versenyek a következő évben? Nagyon megörültem ennek a posztnak, mert fontosnak tartom, hogy a néhány pillanatért, amíg kortyol valaki a frissítőponton, ne „képezzen” máris szemetet egy műanyag pohárral, amelyet körülbelül öt másodpercig használ. Aki az ökonevezés mellett dönt jövőre, kedvezményes díjjal nevezhet, és zöld rajtszámot kap!

Azt gondolom, nem lehet probléma, hogy a frissítőpontokon ballonokból kellene a kulacsot vagy a puha falú trailpoharakat feltölteni, hiszen edzés alatt sem ad nekünk senki a kezünkbe innivalót.

Ennyit igazán megtehetünk azért, hogy kevesebb szemetet termeljünk! Én például mindenhová viszem a saját frissítést, így meg sem kell állnom, maximum bekapni egy kis gyümölcsöt. A szavazás lassan véget ér, de az állás már az elején elég egyértelmű volt!

 

RUNGARIANGIRL.BLOG.HU

Korinthoszi beszámoló, amelyből kiderül, mennyire hasznosak mások bejegyzései, tanácsai, és bizony, milyen jól jönnek egy ilyen komoly versenyen. Óváry Gabriella felkészülten vágott neki a kihívásnak, nagyon jó tempóban haladt, de természetesen nála is akadt izgalom, hirtelen térdfájás, dilemma a fájdalomcsillapítást illetően. Ráadásul később sajnos megromlott frissítőt vitt be, emiatt gyakorlatilag „vizen élt” az utolsó harminc kilométeren, mert semmit sem bírt a gyomra elviselni. Mindezek ellenére megcsinálta, kitartott, fejben szerencsére nagyon ott volt, és végigfutotta a nyolcvan kilométert!

 

FEJESDORA.COM

Dóri hirtelen felindulásból egy triatlonversenyen találta magát, s azon váltóban teljesítette a feladatokat. Izgalmas verseny volt (különösen a bringázás) nagyszerű befejezéssel! Jó olvasni a beszámolót!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Gördülő regeneráció: ne csak divatból hengerezzünk!

KREMLICZA LEVENTE

Az SMR-henger használata egyre nagyobb divattá válik a hobbisportolók körében is. A henger egy nagyon praktikus, hatékony eszköz – ha jól alkalmazzuk. Maga a neve a Self Myofascial Release kifejezésből ered, eredetileg az izompólyák kezelésére, lazítására találták ki. Felhasználási területe azóta bővült, de még mindig a fascia és az izmok fellazítása, természetes állapotba visszaállítása a fő szerepe. Sokan nyújtás helyett akarják használni, de erre, sajnos, nem alkalmas. Bár lehet vele nyújtógyakorlatokat is végezni, ezek csak kiegészítik a hagyományos nyújtást, nem kiváltják azt. Fizikai aktivitás előtt is nagyon hasznos tud lenni, akár közvetlenül is, de ekkor érdemes kevésbé intenzíven hengerezni. Számtalan változata létezik, kisebb-nagyobb barázdákkal, különböző méretűek, anyagúak. Hogy nekünk melyik az ideális, az attól függ, hogy mire akarjuk használni, és milyen a fizikai állapotunk. Az ezzel végzett gyakorlatok egyszerűnek tűnnek, de a helyes végrehajtásukat fontos megtanulni, akár szakembertől is.

A hatékony hengerezés nemcsak a megfelelő kivitelezésen múlik, az eredményhez időt kell rá szánni. Én általában egy-két percet is hengerezek egy-egy részt, lassan, kontrolláltan végezve a gyakorlatot. Sokszor látom, hogy különböző fórumokon sérülések kezelésére ajánlják a hengerezést, de ha ezt nem szakember javasolja kifejezetten a mi sérülésünk esetén, ne kísérletezzünk vele. A rehabilitációs, terápiás kezelést hagyjuk meg a gyógytornászoknak, manuálterapeutáknak. Gyulladt területet semmiképp se hengerezzünk! Van néhány terület, amelyet alapvetően ki kell hagyni, ilyen a gerinc, a térd- és könyökhajlat meg a nyak.

Mint fentebb írtam, a henger nem váltja ki a nyújtást, ahogy az elegendő pihenést sem. Ezt sem kell túlzásba vinni, hetente néhány alkalommal tíz-tizenöt perc hengerezés elég lehet egy átlagos sportolónak. Időnként érdemes sportmasszőrhöz is elmenni, hogy avatott kezek lazítsák fel izmainkat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.