Annak idején térképen tervezte az útvonalait, most már az egyéni UB-re készül

Ispán Zsolt – már ultrafutóként – visszament a Vivicittá tíz kilométeres távjára, hogy ha utólag is, meglegyen az érme élete első futóversenyéről.

Ispán Zsolt fokozatosan építette fel magát, mindig saját edzéstervei alapján készült. Az idén először vesz részt egyéniben az Ultrabalatonon, ez lesz a fő versenye.

„Tizenhat éves korom óta hébe-hóba futottam, ám aktívan kilenc éve űzöm – mondta a 44 éves Ispán Zsolt. – Természetesen nem ugrottam egyből az ultrák világába, először tíz kilométeres, majd félmaratoni távokon indultam, kétezertizennyolcban kóstoltam bele az ultratávokba.”

A futó elmondta, egy sajnálatos családi tragédia miatt kezdett futni, eldöntötte, hogy életmódot vált. Rájött, hogy a rohanó, stresszes világba időt kell szakítani magára, és kezdetben az első néhány kilométer egyfajta feszültséglevezetésnek is jó volt. Aztán ahogy egyre többet futott, fokozatosan jobban érezte magát. Jobban tudott pihenni, s jobb lett a mozgáskoordinációja is. Úgy érezte, megtalálta azt a sportot, amely közel áll hozzá, ráadásul az akkori időbeosztása miatt is előnyös választás volt. Eleinte heti háromszor futott, ám ez a szám mára nagyobb lett.

„Annak idején még nem volt órám, s egyéb felszerelésem, a térkép alapján terveztem az útvonalaimat.

Kiszámoltam, hogy rendre tizenkét kilométeres szakaszt teljesítek, ami így hetente sokszor több mint negyven kilométer volt. A családom hatására elgondolkodtam, mi lenne, ha versenyhelyzetben is kipróbálnám magam. Az első versenyem a Vivicittá tíz kilométeres távja volt. Ezt még nem is futócipőben, hanem futballcipőben tettem meg, és kiválóan sikerült. Egyébként abban az évben nem adtak érmet a tíz kilométert teljesítőknek, így később vissza kellett mennem a verseny tíz kilométeres távjára, hogy meglegyen az érmem az első versenyemről.”

Ispán Zsolt a kezdetektől magának írja az edzéstervet, s egyedül is szeret futni. Bár az Ultrabalatont korábban csapatban már teljesítette, ami nagy élmény volt, a mindennapokban egyedül mozog. Nem vesz igénybe sem autós, sem kerékpáros kísérőt, így éli meg felkészülést a kihívásokra.

„Az első maratoni után úgy voltam vele, hogy borzalmasan hosszú volt az a negyvenkét kilométer, mégis jó állapotban éreztem magam a célba érkezés után. Már akkor az járt az eszemben, hogy hol és mikor teljesítem a következő maratonimat. Egyre több maratoni táv után éreztem úgy, hogy menne több is, így a következő lépcsőfok a Siófok–Fonyód 48 kilométeres szakasz volt, amit négy óra alatt teljesítettem. Nagyon tetszett.”

Tavaly harmincnyolc versenyt teljesített, 53 félmaratoni, 16 maratoni és 15 ultratávot futott, s nyolc futócipőt használt el.

„Az elmúlt év jó alapozás volt erre az esztendőre. Az Ultra Lupa-tó 109 kilométeres versenyén nyolcadik lettem, s nem is a helyezésre, hanem a viadal teljesítésére vagyok büszke.

Nagyon rossz időjárási körülmények voltak, hatalmas viharban futottunk, még az is felvetődött, hogy félbeszakítják a versenyt. A másik amit kiemelnék a hetvenöt kilométeres Dupla Kanyar, amelyen ötven kilométertől gyomorproblémák hátráltattak. Sokáig lógott a levegőben, hogy feladom, ám valamilyen csoda folytán beértem a célba, ráadásul az utolsó három kilométerem remekül sikerült. Így ha nem is a leghosszabb, de az egyik legnehezebb versenyem ez volt tavaly.”

Két éve hetente száz-százhúsz kilométert futott, ami mostanra száznegyven-százhetvenre nőtt, hiszen nagy célokat tűzött ki erre az esztendőre.

„Az idén magasra tettem a lécet, hiszen életemben először az Ultrabalatont egyéniben szeretném teljesíteni.

Ez lesz az eddigi leghosszabb távom, éppen ezért maximálisan felkészülök rá, és mindent megteszek, hogy biztosan elérjem az általam kitűzött célidőt. Különleges nekem ez a verseny, hiszen gyerekkoromban volt egy balatoni nyaralónk, így sokat tartózkodtam a tó körül. Ráadásul többször is megkerültük autóval a magyar tengert, és csodálkoztam, hogy milyen hosszú ez a táv. Ráadásul az első maratonim után kacérkodtam vele, hogy a jövőben legalább egyszer körbefutom a Balatont. Aztán amikor csapatban teljesítettük, végérvényesen eldöntöttem, hogy egyszer mindenképpen ott leszek az egyéni versenyzők között. További versenyek? Az UB előtt öt nappal az ötvennégy kilométeres Mátrabérc Trailen veszek részt. A Korinthosz 80-on és az Ultra Lupa-tó versenyen is rajthoz állok, valamint az Ultra Tiszta-tón is, s remélem megtartják a Salomon Szentlászló Trailt is. Ha igen, ott leszek.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.