BLOGRA FUTOTTUNK Anyaüzemmód mellé hajnali futások

Az anyukáknak nem jelent újdonságot, hogy a nap huszonnégy órájába nem csak a futásra szánt időt kell valahogy bepréselni – nem csekély áldozattal minden részlet a helyére kerülhet.

A nagyon korai kelés nem a barátom. Mást nem tehetek, igyekszem hozzászokni, de mivel egyébként is mindig korán indul a nap, nehéz ezt még előrébb hozni, így aztán próbálok csak annyi „hajnalozást” beilleszteni a heteimbe, amennyit nagyon muszáj. Egyik este kikészítettem mindent a reggeli futáshoz (hogy a többieket ne keltsem fel a zörgésemmel, és a futócuccok keresgélésével), beállítottam a telefonomat 5:10-re, és próbáltam viszonylag időben lefeküdni.

Igen ám, de aki anyaüzemmódban van, az nem akkor, nem úgy és nem annyit alszik, amennyit eltervez.

Ha pedig a gyereke bemegy Pestre bulizni, és csak hajnalban jön haza, nincs nyugodt és pihentető alvás. Reggel háromnegyed ötkor, amikor meghallottam a kulcsot a zárban, azzal a lendülettel mély alvásba zuhantam, és az 5:10-kor zenélni kezdő telefonomat rutinos mozdulattal kinyomtam. 5:50-kor riadtan ültem fel az ágyban: úristen, elaludtam! Gyors készülődés, és 6:20-kor indulás, de pár kilométer után már éreztem a fullasztó meleget, és megbeszéltem magammal, hogy nem most futok tempót, a cél csak ennyi: legyen meg!

Az elején még bosszantott, hogy nem tudtam korábban elindulni, de mit emésszem magam ezen?! Ha hullafáradt vagyok, akkor ennek is örülni kell!

Így ezen a héten is összehoztam öt edzést, ez azért nem rossz. A Garmin által kiírt regenerálódási idő tükrözte az állapotomat, ugyanis hatvan órát javasolt, de meg sem lepődtem (az órám tökéletesen képben van az erőnlétemmel kapcsolatban). Lezuhanyoztam és nyolc órakor már újra ágyban voltam azzal a tudattal, hogy megcsináltam. Az érzés megfizethetetlen!

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka őszinte írását olvashatjuk a jelenlegi hullámvölgyről, ami előbb-utóbb mindenkinél beköszön. Kétgyermekes anyukaként bizony nehéz mindenfelé megfelelni, mindent is megcsinálni, elvégezni, amelynek következtében szép csendben bekúszik az általános kedvetlenség. Remélhetőleg mihamarabb az ultrafutó is túl lesz ezen, kipiheni magát, és visszajönnek a jókedvű, élményt adó futások!

BARATRUNNING.COM
A szerző a Vértes Trail M-szakaszát teljesítette, természetesen a dolgát nem könnyítette meg a meleg és a pára. Próbálta az edzője (Barát Gabi) kéréseit is betartani, plusz alkalmazkodni a körülményekhez, a derékfájást mentálisan kezelni, és végül sikeresen teljesítette az embert próbáló kihívást!

GYEREFUTNI.COM
Krátky Egon új bejegyzésében az edzés közbeni légzéstechnikáról, kontrollról ír, hiszen a kezdő futóknak ezt is alaposan ki kell ismerni maguknál.

Nem mindegy, hogy már az elején „kiköpi” a hobbifutó a tüdejét, mert nem megfelelő az intenzitás, vagy odafigyelve fejleszti a megfelelő technikát.

ZERGETALPAK (Facebook)
A szerző a Szavanna Trailen indult, és a beszámolóból kiderült, hogy tökéletes a verseny névválasztása, mert a teljesítés során nagyon meleg volt, és bizony ezt kevesek bírják jól. A 22.5 kilométer futás így aztán igencsak embert próbáló feladat volt – mintha tényleg a szavannán kellett volna futni…

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Nem mindegy, hogyan bírjuk szuflával

KREMLICZA LEVENTE

Részt vettem a Szufla futófesztiválon, s ez az esemény azért különleges verseny, mert korábban itt teljesítettem először ötven kilométer feletti etapot. Idén harmadjára indultam az ötvenkét kilométeres távon, és a legjobb időmet sikerült megfutni, mégsem vagyok elégedett. Messze nem vagyok jó formában, és követtem el hibákat a versenyen, illetve adódtak problémák is.
A Szufla nehéz verseny. A nagyjából hat kilométeres pályán kell futni nyolc kört, plusz egy kis le- és felvezetőt. A terep homokos földút és erdei ösvények elegye, mellé a pára és a fülledtség és sok-sok napsütötte és -égette terület. Szinte már törvényszerűen órási hőség van a verseny napján, most is 35-37 fok volt a délelőtti órákban. A szervezők ezt két frissítőponttal, jéggel és több lavórnyi vízzel igyekeznek ellensúlyozni. A célban dinnyehalmok, paprikás krumpli, palacsinta és egyedi, fából készült érem várta a befutókat. Családias verseny ez, sokan ismerjük egymást, azaz mindenki drukkol mindenkinek. Nekem nagy kedvencem, szerintem egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia, hogy bírja itt – szuflával.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.