Az Alpokban versenyezne a Téli Börzsöny Trail győztese

Az erdőjárásból és a hegymászásból lett szerelem a terepfutás, Petrovics Ádámot legjobban a külföldi versenyek motiválják.

A természet iránti szeretete Ádám fiatal felnőtt korából ered, amikor is, nagyjából tizenöt évvel ezelőtt, elkezdte bejárni a közeli erdőket és hegyeket a barátaival.

„A Bükk vidékéről, Miskolcról származom, és mivel ott volt tőlünk nem messze a hegység, így adva volt a terep. Egy-két barátommal vágtam neki, ők már jártasabbak voltak az túrázásban. Eleinte még hobbiszinten űztük, minden komolyabb felszerelés nélkül, csak a saját szórakoztatásunkra.”

Ádám később külön utakon folytatta, a hobbiból szerelem lett, és mindig újabb erőpróbákat tűzött ki magának. Belekóstolt a teljesítménytúrázásba, majd egy idő után már nemcsak hazai, hanem magasabb külföldi hegyeket is megmászott. Többször járt a Tátrában és kétszer Erdélyben is.

„A magasabb hegyek komolyabb felszerelést kívánnak, illetve hozzáállást fejben és fizikailag is természetesen. Pár évvel ezelőtt az Alpokban is túráztam, ami szintén elvarázsolt, rendkívül különleges, teljesen rabul ejtett a világa, még a Tátrát is túlszárnyalta az én szememben.”

A természetjárással és a hegymászással párhuzamosan a futás is egyre jobban előtérbe került Ádám életében. Korábban ugyanis éveken át versenyszerűen vízilabdázott, emellett kiegészítő sportágként futott, amit hobbiból, a városban űzött. Pár évvel ezelőtt azonban egy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálta magát terepen is, eleinte rövid távokat, először öt, majd tíz kilométereket ment, majd ez rendszeressé vált. Nagyon megtetszett neki a terepfutás légköre, vonzóbb kihívást látott benne, mint az aszfaltos futásban.

„Fiatalabb korom óta jelen volt az életemben a versenysport és az azzal járó kihívások, valamint a túrázásnak köszönhetően a hegyek és a természet szeretete, így adta magát a terepfutás, ami egy új impulzus volt, mert ebben a mozgásformában megtaláltam mindkettőt. Másfél évvel ezelőtt beneveztünk az Ultrabalaton Trail 114 kilométeres távjára, amit hármas váltóban teljesítettünk a barátaimmal. Sajnos nem voltam eléggé felkészülve, nagyon elfáradtam, mégis adott egyfajta lendületet a folytatáshoz.

Így került végül a terepfutás az első helyre, ami azóta az életformámmá vált, s hozzá kapcsolódnak más sportok.”

Ádám rendszeresen versenyez, havi szinten egy-két megméretésen szokott részt venni, amelyek rendkívül motiválják, mert ilyenkor tudja felmérni, hol tart épp a versenyzőtársaihoz képest, és megpróbál mindig szintet lépni. Idén már benevezett az Ultra Trail Hungary harminc kilométeres távjára, amely május végén lesz, majd rá egy hónapra Olaszországban, a Lavaredo Ultra Trailen is indul az egyik barátjával.

„Az első olyan versenyem, ahol úgy éreztem, beérett a munka gyümölcse, a tavalyi Boldogkőváralja Trail volt – válaszolja arra a kérdésre, hogy melyik esemény volt számára a legemlékezetesebb – Tavaly első alkalommal rendezték meg, és ennek az egyik rövidebb, 18 kilométeres távját nyertem meg, ez volt az első komolyabb eredményem, emiatt ez áll közel a szívemhez.”

Emellett a nemrégiben megrendezett Téli Börzsöny Trailt is kiemelte, ahol a 11 kilométeres S-távon sikerült az aranyérmet megszereznie. Eleinte úgy volt, a hosszabb útvonalon indul, mert általában félmaratonokat szokott menni terepen, ám a verseny előtti nap lefutotta a Mátra 25 kilométeres teljesítménytúráját, így inkább maradt a rövidebb távnál.

„Ez igazából egy sprintverseny volt, hárman elszakadtunk a mezőnytől és végig az élen haladtunk. Nagyon felkészültek voltak a versenyzőtársaim, jól futottak, de sikerült végül megelőznöm őket. Pedig menet közben többen is eltévedtünk, tettünk bele egy kis pluszt, szóval lehetett volna még jobb az időeredményem.”

Ádámot jelenleg a külföldi versenyek motiválják a legjobban, elsősorban az Alpokba szeretne eljutni. Tavaly már járt kint hegyet mászni Olaszországban, Dél-Tirolban és Szlovéniában is, de most terepfutóversenyeken is megméretné magát hasonló környezetben.

„Franciaországban is kipróbálnék több versenyt, rövidebb távokon. Elsősorban az Alpok környezete az, ami nagyon vonz, és ami kellő lendületet ad a futásaimhoz.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.