Bashir Abdi Európa-csúcsa maratoni távon

A szomáliai születésű belga atléta 2:03:36-os időeredményével biztosan nyerte meg a rotterdami versenyt, ráadásul az öreg kontinens eddigi rekordját is simán megdöntötte.

Eltervezte és megcsinálta. Bashir Abdiról tudni lehetett, hogy ragyogó futó, ezt legutóbb a tokiói olimpián bizonyította, ahol az extrém nehéz körülmények ellenére dobogóra lépett. A belga atléta bronzérmet szerzett az ötkarikás játékokon, és nagyszerű 2021-es évét október 24-én még szebbé tette: a vasárnapi rotterdami maratonin új Európa-csúcsot ért el.

A szomáliai születésű, 32 esztendős Abdi családjával nyolcéves korában Dzsibutiba költözött, aztán másfél évet Etiópiában is eltöltött, mielőtt letelepedett Belgiumban. Meglehetősen későn, 16 éves korában kezdett atletizálni, de a jelek szerint nem maradt le semmiről, hiszen így is a világ egyik legkiválóbb hosszútávfutója lett.

A 2018-as berlini Európa-bajnokságon tízezer méteren ezüstérmet szerzett, ami igazolta, hogy pályán is képes nagyszerű eredmények elérésére. 2016-ban, Rióban még öt- és tízezer méteren indult, utóbbi számban a tokiói játékokra is kvalifikált, csakhogy ott érthetően a klasszikus távra fókuszált.

 

Fotó: Bas Czerwinski/AFP

 

Rotterdamban egyértelműen azzal a szándékkal állt rajthoz, hogy megdöntse az Európa-csúcsot, ami nem is akárhogyan jött össze. A genti futó – akinek edzője Paula Radcliffe férje, Gary Lough – 2:03:36-os idejével 40 másodpercet vert a korábbi rekordra (egyben pályacsúcsot is felállított, sőt, ez volt a Hollandiában lefutott leggyorsabb maratoni), amiben a majdnem tökéletes körülmények is segítették. Nem volt erős a szél, de túl meleg sem ezen a napos őszi délelőttön. Abdinak 28 kilométer magasságában volt egy krízise, de nagyon jól menedzselte a versenyét, maradt kellő energiája a hajrára. 35 kilométer tájékán felgyorsult, lerázta utolsó két, még versenyben maradó társát, mert úgy érezte, túl kényelmes a tempó, s növelte virtuális előnyét a csúccsal szemben, amit 2019-től a török Kaan Kigen Özbilen (eredeti, kenyai nevén Mike Kipruto Kigen) tartott.

„Meg akartam csinálni, itt, Rotterdamban, ez gyakorlatilag hazai pálya nekem. Fantasztikus volt a közönség. A nevemet skandálták a nézők, bizonyos helyeken kis híján megsüketültem emiatt, ugyanakkor libabőrös lettem tőle” – értékelt a boldog győztes, aki mögött a kenyai Marius Kipserem ért be a második helyen, szintén a korábbi, 2:04:11-es pályacsúcsnál jobb, 2:04:04-es idővel. Legutóbb 1998-ban, vagyis 23 évvel ezelőtt nyerte meg európai színekben induló versenyző a rotterdami maratonit, akkor a spanyol Fabián Roncero diadalmaskodott, míg belga (Vincent Rousseau) legutóbb 1994-ben futott be elsőként. Abdi ezzel a futásával a 14. pozícióba zárkózott fel az örökranglistán.

Címlapfotó: Robin Utrecht/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.