Belesétálni nem ciki!

Helyzettől függően még a legtapasztaltabb futók is gyalogolnak a versenyeken, a felkészülési időszakban pedig az edzések része lehet a tempó lassítása.

Futóversenyeken megszokott látvány, hogy a mezőny második fele komótosan kocogva vagy gyalogolva ér be a célba. Sokan a táv korábbi szakaszaiban is visszább veszik a tempót, a frissítőpontoknál megállnak egy pillanatra, hogy pihenjenek és erőt gyűjtsenek a folytatáshoz. A belesétálás sok esetben hasznos lehet, ám azt sem szabad elvitatni, hogy időnként a futó edzetlenségét jelzi. Az alábbiaknak igyekszünk mindent tisztázni a témával kapcsolatban.

Először is fontos leszögezni, hogy gyalogolni nem bűn.

A legtöbben, mielőtt futóversenyre mennének, beépítik a felkészülésükbe, valamint indokolt esetben az edzők is előszeretettel alkalmazzák ezt a mozgásformát.

Jakus Béla

„Minél magasabb szinten áll egy futó, annál kevésbé használjuk az edzéstervében a gyaloglástmondta Jakus Béla, a Váci Jedik és a Jakus Team edzője, vezetője. Néhány esetben viszont nagyon praktikus. Az egyik tanítványom nemrég tért vissza szülésből, hónapokon keresztül nem tudott futni, az állóképessége teljesen visszaesett, a belső szerveket tartó szalagok megnyúltak. Az ő esetében kifejezetten előnyös a gyaloglás, heteken keresztül alkalmazható az edzésterv részeként. Beindítja a zsírégestést, megfelelő terhelés éri a keringési rendszert és a pulzusszám is szépen felvihető. Eleinte teljesen indokolt és jó, hogy valaki a futással vegyítve sétál is. Például egy teljesen kezdő futónak hasznos edzés lehet, ha egy perc futást egy perc gyaloglás követ egymás után tízszer.”

A futórendezvények között a félmaratoni és a maratoni távok a legnépszerűbbek. Az indulók többnyire jó előre kijelölik maguknak, milyen időn belül szeretnék teljesíteni a távot, s bár ennek érdekében mindent elkövetnek, előfordul, hogy a versenyen nem járnak sikerrel. Az okok sokrétűek lehetnek, az elhibázott felkészüléstől kezdve az időjárási körülményeken át a rossz távválasztásig, ám a gyaloglás a legkevesebb esetben jelent jót.

„A versenyeken a belesétálás jellemzően nem része a taktikának, hiszen rengeteg időt lehet vele veszítenimagyarázta Jakus Béla. – A félmaratoni kétórás teljesítéséhez végig futni kell, a két és fél órába már belefér némi gyaloglás. De futóversenyre senki sem gyalogolni megy. Persze előfordul, hogy valaki azért sétál, mert szúr az oldala, hányingere van, esetleg megeszik egy zselét, hogy kicsit összeszedje magát.

Az is indokolhatja, hogy az elején elfutotta magát, túlhevült, megszédült, de nem akarja feladni a versenyt, hanem kivárja, amíg jobban lesz, és újra nekilát kocogni. Ha a szintidőbe belefér, miért ne menne be a célba?

Utólag úgyis levonja a tapasztalatokat, a következő versenyre jobban felkészül, másként ossza be az erejét, áttervezi a frissítést.”

Hogy induljunk-e olyan futóversenyeken, ha jó eséllyel a táv egy részét sétálva tesszük meg? A kérdésben egyénileg kell döntenünk, annyit azonban segítünk, hogy felesleges tartani a futótársak beszólásaitól vagy a közönség soraiból érkező bántó szavaktól. Ha nem az 50-60 kilogrammos, szikár izomzatú futók csoportjába tartozunk, nyugtasson minket a tudat, hogy az indulók közül a legtöbben ülőmunkát végeznek, kisebb-nagyobb súlyfelesleggel állnak rajthoz, ez mégsem tartja vissza őket.

A futás olykor szenvedéssel jár (Fotók: Shutterstock)

A teljes cikket elolvashatja a már megjelent Futás 2021 kiadványban, amelyben egyéb érdekességeket is talál a futásról. Kapható az újságos standokon.

„Senki sem úgy kezdte a pályafutását, hogy végigszáguldott a pályán és széles mosollyal ért be a célba. Az emberek megszenvedik, ahogy végigmennek a lépcsőfokokon. Éppen ezért mindenki nagyon megbecsüli azokat a futókat is, akik a mezőny végén teljesítik a távot. Az amatőrök egy része eleve a hangulat miatt indul a versenyeken, a futóközösség része akar lenni és ennek érdekében belekalkulálja a gyaloglást. Mások alaposan felkészülnek, de holtpont vagy rosszullét hatására sétálnak. Volt futóm, aki nagyon jó időt lőtt be magának egy versenyre, ám futás közben begörcsölt, és sokat kellett gyalogolnia. Nem teljesítette a célidőt, de nem adta fel. Végig küzdött, és senki sem mondhatott rá egy rossz szót sem. Ez kemény műfaj, mindenki feszegeti a határait és benne van a pakliban, hogy az ember túlfeszíti a húrt.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.