Bódis Tamás dobogós helyről állt ki, az Európa-bajnok egy korábbi duci krupié

Nagyon sokáig nagyszerűen alakult nekünk a veronai 24 órás ultrafutó Eb, de aztán jött az egészségügyi probléma.

Szegény Bódis Tamás!

A legjobb magyar hosszútávfutó, aki korábban a Spartathlonon is győzött, néhány héttel ezelőtt, a berlini 100 kilométeres világbajnokságon sokáig remekelt, ám a táv utolsó harmadában lelassult, így a 18. helyen végzett. Mint utóbb kiderült, egy korábbi betegség miatt nem úgy sikerült a záró 30 kilométer, ahogy remélte, de egy héttel később elindult a Szőlőskör 50 kilométeres versenyén, amelyen országos csúccsal nyert.

Így bizakodva várhatta a veronai 24 órás Európa-bajnokságot is. Bár eleinte nem úgy tervezte, hogy valamennyi eseményen ott lesz, végül három hét alatt a harmadik brutális erőpróbájára készült.

Aligha ilyen időt reméltek a futók az Eb kezdetén, hiszen szombat délelőtt szakadó esőben kezdték meg az egynapos körözést. Volt, akit nem zavart a hirtelen jött áldás, és szokásos nyári futócuccában indult neki az elképesztő távnak, nem kevesen voltak azonban olyanok is, akik alaposan beöltözve, adott esetben tetőtől talpig vízálló lepelbe burkolózva rajtoltak.

Bódis Tamás rövid videóban jelentkezett be a verseny előtt a közösségi oldalán. Elmondta, hogy a pálya egyáltalán nem könnyű, a mintegy másfél kilométeres kör kisebbik része atlétikai futópálya, a nagyobbik pedig műút, azonban egy kis emelkedő, továbbá éles forduló is nehezíti a futást. Sok kiváló futó található a mezőnyben, úgy érzi, legalább 275 kilométer kell majd a dobogóközeli helyezéshez.

Az már a verseny elején valószínűnek tűnt, hogy itt nem nyerhet más, mint egy korábban borzasztóan duci pasas, akinek évekig csak az jelentette a sportolást, hogy osztóként dolgozott a kaszinóban, töltötte magába a sört, és a biztonság kedvéért még cigizett is.

Na, ő Aleksandr Sorokin, aki kicsit kikupálódva mára a legjobb ultrás a világon, s nemrég itt, a Csupasporton is mesélt a rögös kezdetekről. A litván futó elképesztő tempót diktált, sorra verte a köröket a mezőnyre. Bódis is az élmezőnyben futott, szép lassan, de annál biztosabban előzte meg vetélytársait: hetedik, hatodik, ötödik, majd este nyolc órára negyedik hely lett a kiegyensúlyozott teljesítmény jutalma, végül kisvártatva már a második-harmadik helyen futott, körelőnnyel a többiekkel szemben. Úgy tűnt, hacsak nem történik valami nagy baj, a dobogó biztos lehet.

De történt… Vasárnap reggel, alig három órával a vége előtt érezte úgy, hogy valami nincs rendben, nagyban csökkent az energiabevitele, így nagy fájdalmára – az egészségét megőrzendő – fel kellett adnia a versenyt. Így is 248.6 kilométerrel zárta az Eb-t, ami rendkívüli teljesítmény. Ekkor már nem minden magyar futó volt versenyben. Mihalik Norbert sokáig a legjobb húszban haladt, ám félidőben neki is ki kellett állnia, 143.3 kilométerig jutott, hajszálra ugyanolyan eredménnyel, mint Bajzáth Gergely, míg Tihor Csaba 99.1 kilométert teljesített.

Eső után: pirosban a háttérben a három magyar hölgy, mögöttük 63-as rajtszámmal Bajzáth Gergely

Sorokin négy évvel ezelőtt, a temesvári Európa-bajnokságon is majdnem ilyen erősen kezdett, jókora fölénnyel vezetett, ám nagyon visszaesett, végül harmadik lett. Most nem akart így járni, a félidőben már 12 körös, azaz 18 kilométeres volt az előnye az üldözőkkel szemben, és ez vasárnap hajnalra, majd kora délelőttre sem csökkent, 318.8 kilométeres eredménnyel győzött. Második a lengyel Andzrej Piotrowski, a harmadik az olasz Marco Visintini. Beda Szabolcs a 19. helyen végzett 256.2 kilométerrel, Drexler Gábor eredménye 230.3, Simon Györgyé 204.4 kilométer.

Aleksandr Sorokin ismét örülhetett

A nők között szombat éjszaka némi meglepetésre a cseh Radka Churanová és az ukrán Olena Sevcsenko harcolt az első helyért. De 24 óra alatt nagyon sok minden történhet, az addig kényelmesen futó nagy esélyes, a temesvári győztes Patrycja Bereznowska erősített, és ha nem is nagy különbséggel, de győzött 254.7 kilométerrel. A második helyen a francia Stéphanie Gicquel, a harmadikon a temesvári bronzérmes, a lengyel Malgorzata Pazda-Pozorska végzett. A legjobb magyar hölgy Zétényi Szvetlana volt, a 227.2 kilométer a 19. helyet jelentette, Horn Zsanett 215, Cseke Lilla 158.6 kilométerig jutott.

(Az eredmények nem hivatalosak, egyelőre a csapatversenyről sincs hivatalos információ.)

Fotók: Lupatotissima/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.