Bódis Tamásnak a vegán étrend is segít

Bár két tervezett versenye is elmaradt tavaly, az ultrafutó nem elégedetlen, mert az Ultrabalatonon egy óra húsz percet javult az ideje, köszönhetően az egy évvel korábbi változtatásának is.

Alkalmazkodni, improvizálni – ez kapott főszerepet Bódis Tamás 2020-as évében, hiszen (ahogy a sportban és az életben egyaránt jellemző volt) a terveit átírta a koronavírus, elég, ha csak annyit írunk, hogy a Spartathlon és a 24 órás világbajnokság is elmaradt.

Rendeztek viszont Ultrabalatont, sőt Bódis Tamásnak kettőt is (19:08 és 19:09 óra alatt!), no meg a Korinthosz 80-at és az ott futott pályacsúcsot, mindemellett kisebb versenyek is színesítették az évet, így több idő maradt az edzésre, a fejlődésre.

„Az elmaradt versenyek ellenére elégedett vagyok, többet edzettem, sőt mivel nem »akasztotta meg« verseny az edzéseket, minőségibb munkát végezhettem, ráadásul 2020 nemcsak a futásról, hanem az edzői karrierem építéséről is emlékezetes marad – kezdte érdeklődésünkre Bódis Tamás. – Egy versenyt tudok összehasonlítani az egy évvel korábbival, az Ultrabalatont, amit kétszer is lefutottam, ebből egyszer harmincfokos kánikulában. Egy óra húsz perccel voltam gyorsabb, mint tavaly, ez is bizonyítja, az edzésmunka nem volt hiábavaló. Az Ultrabalaton egyébként is az egyik kedvenc versenyem, remekül megmutatja, hol tart az ember.”

Az Ultrabalaton mellett a Spartathlon lehetett volna még a fejlődés mérőpontja, amelyen Bódis címvédőként indulhatott volna, illetve továbbra is ő a címvédő, a versenyt ugyanis elhalasztották a koronavírus miatt. Szerepel viszont a 2021-es terveiben a májusi 24 órás világbajnokság, szeptemberben pedig a Spartathlon.

 

A versenyek elmaradtak, így a sok edzésben találta meg a fejlődés lehetőségét.

 

„Ezen a két nagy versenyen mindenképpen szeretnék indulni, aztán majd meglátjuk, a vírushelyzet mit enged ebből, ha esetleg másként alakul, jöhet újra az improvizáció, és majd nézek más versenyt – jegyezte meg Bódis Tamás, akinek idén kimarad a programjából az Ultrabalaton. – Az UB egy héttel lesz a világbajnokság előtt, és azért a vb magasabb polcon van, nem szeretném megkockáztatni, hogy esetleg megsérülök, ezért muszáj volt dönteni. Ha esetleg mégis úgy adódik, hogy elmarad vagy eltolják a világbajnokság időpontját, ott leszek az Ultrabalatonon.”

Bódis Tamást 2020 mentálisan is felkészítette a különféle helyzetekre, lehetőséget adott a gondolkodásra. A gondolatok pedig a futás mellett az étkezés körül is járhattak, mivel áttért a vegán étrendre, s ha csak az Ultrabalatonból indulunk ki, ez is hozzájárulhatott az eredményes szerepléshez.

„Tavaly január tizenhatodikán tértem át a vegán étrendre, sokat hallottam, olvastam, illetve filmet is láttam róla, negatív és pozitív vélemények egyaránt voltak, ezért úgy véltem, a legjobb út, ha letesztelem magam, és akkor a saját élményeimre hagyatkozhatok. Persze nem csak emiatt lettem jobb, viszont hozzájárul, hogy jobban érezzem magam a mindennapokban. Egyik pillanatról a másikra száműztem a kedvenc ételem, a kedvenc desszertem. Az első két hónap volt nehezebb, odafigyelni mindenre, de inkább az jelent nehézséget, ha elutazom valahova versenyezni vagy nyaralni, és nem lehet megfelelő ételt kapni a helyi boltokban vagy az étteremben. Új kedvencem még nincs, sok mindent szívesen fogyasztok, egyre több ételt tanulok meg elkészíteni. Van egy kis szakácsmúltam, egész jól megy a főzés, csak át kellett állni erre, hogy mások az alapanyagok, máshogy kell elkészíteni az ételt.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.