Egymillió fontot gyűjtött a volt rögbis

A rögbilegenda Kevin Sinfield száz mérföldet futott huszonnégy óra alatt, hogy jótékonysági céllal pénzt gyűjtsön – kihívására ismét a volt csapattárs és barát, a beteg Rob Burrow inspirálta.

Nagy-Britanniában és a rögbi világában legendának számít a 41 éves Kevin Sinfield, aki a teljes profi pályafutását a Leeds Rhinos csapatában töltötte, ma pedig edzőként a Leicester Tigers védekezéséért felel.

A héten azonban egészen más műfajban bizonyította kivételes akaraterejét:

jótékonysági céllal Leicestertől Leedsig futott, 24 óra alatt 101 mérföldet, hozzávetőleg 162 km-t tett meg.

A történetről beszámoló Guardian érzékletesen kezdi a cikkét: Sinfield arcára szemmel láthatóan kiült a fájdalom, amikor kedd reggel megérkezett a Headingley Stadionba Rob Burrow, az ő felesége és kislánya társaságában, és befejezte elképesztő adománygyűjtő akcióját. Futására a beteg korábbi csapattárs, Burrow inspirálta.

Sinfield és Burrow minden trófeát begyűjtöttek a Leeds Rhinos együttesével, a sportág legendái lettek, és elvághatatlan kötelék, barátság alakult ki köztük. Így aztán Sinfieldet is mélyen megérintette, amikor barátjánál két éve súlyos betegséget fedeztek fel.

A volt játékos nem először próbálta támogatni az MND-vel (a motoros neuronbetegségek angol kifejezéséből eredő mozaikszó) küzdőket, tavaly hét nap alatt futott hét maratonit, és gyűjtött össze 2.7 millió fontot (mostani árfolyamon számolva nagyjából 1.16 milliárd forint).

Ezúttal ennél is merészebbet álmodott: új, leicesteri „munkahelyétől” korábbi csapata, a Leeds Rhinos stadionjáig fut, mintegy szimbolikusan összekötve élete két meghatározó helyszínét.

Többször is csatlakoztak hozzá futók, ám a leginkább szívbemarkoló az volt, amikor Burrow felesége, Lindsey és a lányuk, Macy vele tette meg az utolsó mérföldet.

Nem kevésbé volt torokszorító, ahogyan Sinfield a célba érkezés után beteg barátja felé vette az irányt.

Eredetileg 100 ezer fontot szeretett volna gyűjteni egy az MND-vel foglalkozó szervezetnek és a leedsi kórháznak egy új – Burrow nevét viselő – gondozási központra, ehhez képest kedd délre már 1.1 millió fonton állt a számláló (nagyjából 470 millió forint), ráadásul később is érkeztek adományok.

„Összetörtem, nem tudom, mikor leszek képes újra futni. Rob tudja, hogy mennyire szeretjük, és törődünk vele”mondta a BBC-nek a korábbi sportoló.

Kevin Sinfield még aktív rögbisként (Fotó: AFP)

Korábban elért eredményeit elismerve Sinfieldet gyakran emlegetik Sir Kevinként a rögbi világában, és a becenév akár hivatalossá is válhat: már kapott kitüntetést a királynőtől, s egyszer talán még lovaggá is üti.

(Borítókép: Leeds Rhinos)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.