Egyre több futó fedezi fel a Balathlont

A Balaton körül teljesíthető 211 kilométeres kör, az 59, 33, 56 és 63 kilométeres szakaszok már nem csak a kerékpárosok és a túrázók körében népszerűek. A profizmust az öttagúra bővült szervezői csapat biztosítja.

Tavaly szeptemberben bemutattuk az Ujj Zoltán emlékét megőrzendő életre hívott Balathlont, amelynek 211 kilométeres távja, 59, 33, 56 és 63 kilométeres szakaszai ingyenesen és instant módon teljesíthetőek, legyen szó túrázásról, kerékpározásról vagy akár futásról. Az egyik szervező akkor kiemelte, hogy az eredetileg futóknak létrehozott kihívást leginkább a kerékpárosok és a túrázók fedezték fel maguknak, fél év elteltével azonban a helyzet változni látszik. Miközben továbbra is nagyon erős a túrázó és bringás bázis, a futók is egyre többen érdeklődnek a bármikor teljesíthető Balathlon iránt.

Négy szakaszon, összesen 211 kilométeren kell túljutni a Balathlon teljesítéséhez

„Úgy tűnik, fordulóponthoz érkeztünk, a futók egyre nagyobb számban jelzik rajtolási szándékukat – mondta megkeresésünkre Hofrics Bea. – Sajnos a kijárási korlátozás csak azoknak teszi lehetővé a teljes kör teljesítését, akik igazoltan kint tartózkodhatnak este nyolc és reggel öt óra között. Mi nem vagyunk jogosultak igazolást kiállítani, és számon sem kérhetjük a hiányát, de minden nevezőnkkel tisztázni szoktuk, hogy az engedély szükséges a teljesítéshez.

Mindez nem fogja vissza a vállalkozási kedvet, az idén már ketten teljesítették a 211 kilométeres távot.

Koskócsák Mihály megdöntötte Szőnyi Ferenc pályacsúcsát, de hétvégén rajtolt el Szabó Béla (Wojtek) is, aki Ujj Zoltán versenyein kóstolt bele az ultrafutásba, és neve az Ultra című filmből lehet ismerős. Régóta segíti a munkánkat, ő a Balathlon első teljesítője is, s míg akkor a legrövidebb távunkon ért célba, most a leghosszabbon indult.”

A túrázók nevezéseinek száma 2020-ban az előző évhez képest megduplázódott, a pozitív élmények hatására sok a visszatérő teljesítő.

Az idei mezőnyből kiemelkedik az 1961-es születésű Tóth Ferenc, aki január 17. és február 27. között ötször rajtolt el a 211 kilométeres távon, és négyszer végig is ment rajta.

„Ötödik alkalommal az új cipője okozta vízhólyagok miatt Balatonfüreden szállt ki – válaszolta érdeklődésünkre a szervező. – Örülünk, hogy ennyire megkedvelte a Balathlont, meg kell mondanom, eddig senkit sem láttam olyan lazán teljesíteni a távot, mint őt. Egyik alkalommal a százharmincadik kilométernél találkoztunk vele, és olyan frissnek tűnt, mint aki akkor indult. Példátlan a teljesítménye.”

Nemrég három új szervezővel bővült a Balathlon csapata: Forray Zoltán, Tóth Réka és Rákosy Zoltán (balról jobbra) mind sikeres teljesítők

A Balathlon útvonala szinte száz százalékban aszfalton vezet, sok a kisvárosi rész, ennek ellenére – a profi szervezői háttér mellett – a legtöbben az egyedülálló táj és hangulat miatt kedvelik. A munkát végző csapat nemrég öttagúra bővült, az új tagok a korábbi teljesítőkből kerültek ki. Mivel a Balathlonon indulás ingyenes – csak az éremre igényt tartó teljesítőknek kell 3500 forintot fizetniük –, a segítők önkéntes munkát végeznek, és Hofrics Bea a Marvel-hősökhöz hasonlítja őket.

Immár a pontosított táv, 211 kilométer szerepel az új érmeken

„Tóth Réka a kapocs a múlt és a jelen között, már az Ujj Zoli-s időkben részese volt a történetnek, és egyedi női rekordot felállítva háromszor teljesítette az akkor négy napos túrát. Rákosy Zoltán kerékpárosszemmel látja a világot, jelenleg ő tartja a pályacsúcsot hét óra tizennégy perces idejével. Maximalizmusát mutatja, hogy amikor ennél rosszabbat ment, a befutóéremre sem tartott igényt. Forray Zoltánhoz köthető a gyalogos teljesítés kezdete, az ő kezdeményezésére vettük fel a lehetőségek közé.”

A Balathlonnal régebb óta szemezőknek feltűnő lehet, hogy a tavaly 208 kilométeresnek hirdetett táv 211 kilométerre nőtt. A szervezők tájékoztatása szerint a plusz három kilométer csak a többszöri, pontosabb mérésnek köszönhető, az útvonal nem változott. Ugyanúgy várja a teljesítőket, mint a 2019-es indulás napján.

Az ötletadó: Vérkör

A szervezők büszkén vállalják, hogy a Balathlon megtervezéséhez és létrehozásához az ország első QR-kóddal teljesíthető instant túrája, a VérKör szolgáltatta az alapot. A Vértest bejáró 77 kilométeres teljesítménytúrát 2014-ben hozta létre Lovas Mátyás és Nagy László, nagyrészt az ő kezdeményezésük sikerének köszönhető a QR-kódos túrák elterjedése. A Balathlon szervező mindenkit arra biztatnak, hogy ha tehetik, ne hagyják ki a VérKört se.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A testépítő naponta egyszer egyen! – Kali Muscle új élete börtön és szívműtét után
Az eltökélt nő kihívása: három hónap alatt megmászni mind a 14 nyolcezres hegyet
A várólistáról a világbajnokságra – Kovács-Garami Katalin is indul a maratonon
A durva sziklalabirintus – csak igazi profiknak ajánlott útvonal!
A legjobb ultrafutó titka: öt kemény edzés a világcsúcsokért

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.