Egyre több terepversenyen rendeznek külön futamokat a kutyás futóknak

A kutyával futás egyre népszerűbb itthon. Futóként is tapasztalhatjuk, hogy többen indulnak útnak négylábú kedvenceikkel.

Farkasdi Edina személyi edző, a Kutyával futunk közösségi csoport alapítója is tapasztalja, az utóbbi időben egyre többen sportolnak kutyával együtt. Nem mindegy azonban, milyen fajtát választunk, illetve hogyan edzünk, és képezzük ki kutyánkat a futáshoz.

Több mint harminc éve fut a kutyáival az erdőben napi rendszerességgel. Hogyan kezdődött?

Nekem a futás és a kutyázás már gyermekkoromtól az életem két meghatározó része. Magától értetődött, hogy akkor miért ne lehetne összekötni a kettőt. Kizárólag terepen, a hegyekben szoktam futni kutyával, a természet közelsége nekem is és a kutyának is nagyon fontos.

Milyen fajtát érdemes választani futáshoz?

Nekem korábban német juhászom, schnauzerem is volt, jelenleg két malinois a társam. Nagyon sok kutya alkalmas futásra, egészen hosszú távokra is, éppen ezért nagyon fontos a tudatos választás. Más fajták alkalmasabbak a rövidebb, gyorsabb és mások a hosszabb, lassabb távokra. A legnépszerűbb futótárs a border collie, a vizsla, a mudi, a husky, a belga juhász, a terrier, a retriever.

Kevésbé javasoltak azonban az úgynevezett „nyomott orrú” fajták, mint a boxer, a bulldog, a mopsz. Nekik anatómiájukból kifolyólag a légzésük nehezített, ez főleg nagy melegben súlyos problémát okozhat.

Ugyanúgy nem a hosszútávfutás atlétái a nagytestű kutyák, például a kaukázusi, a bernáthegyi, az újfundlandi vagy egy orosz terrier, ők sokkal gyakrabban szenvednek ízületi problémáktól – általában minél nagyobb testű egy kutya, annál sérülékenyebb.

Miért futnak egyre többen kutyával?

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksander Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról, és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

 

Egyrészt a rendszeres edzés az egészséges életvitel nélkülözhetetlen része. Másrészt van egy nagyon bölcs mondás: a fáradt kutya a jó kutya, így sokan összekötik a kettőt. Az egyik legjobb minőségi időtöltés, javítja kapcsolatunkat is a kutyával. Egyre több helyen, szinte már minden második családban van kutya. Szerintem ez elsősorban a járványnak köszönhető, egyre többen dolgoznak otthonról, és sok a magányos ember is. De mielőtt úgy dönt bárki, hogy kutyát választ maga mellé, gondolja át, mert ez a döntés másfél évtizedre szóló kötelezettség, felelősség, nem kevés költség. Igen sok szabadidő kell ahhoz, hogy idővel olyan kutyánk legyen, amellyel öröm a mindennapi élet, a közös futás, mert jól szocializált, fegyelmezett. Sajnos nagyon kevés ilyen kutyát látni. Ugyanakkor én azt tapasztalom, hogy divat lett kutyával futni.

Milyen felszerelésre van szüksége a futónak, illetve a kutyának?

Ahhoz, hogy pórázon is mindenkinek komfortos legyen a futás, van egy ajánlott speciális felszerelés. A kutyának egy jól illeszkedő hámra, egy kétméteres rugalmas pórázra, a futónak egy derékövre vagy beülőre van szüksége.

Ha a kutya erősen húz, fontos a megfelelő méretű hám, amelyet vásárlásnál mindenképpen rá kell próbálni. Van, aki úgy fut, hogy húzza a kutya, és van, aki ugyanúgy beköti a kutyát, de nem azért, hogy húzzon, hanem hogy kontroll alatt legyen.

Meg kell említeni a szabadon futást is, amikor a kutya póráz nélkül fut látótávolságon belül a gazdájával, de ilyenkor nagyon fontos az olyan erős kontroll, amikor a kutya első szóra bármikor behívható. Ehhez nagyon sok munka kell, hiszen a kutya ösztönösen vadat űz, ragadozó állat.

Hogyan eddzünk a kutyával, hogyan fussunk, mire kell figyelni, főleg egy kezdőnek?

A legfontosabb, hogy mindig meg kell várni az egyéves kort, merthogy addigra alakul ki a kutyáknál a végleges csontrendszer és a stabil ízület. Nagytestű kutyáknál ez az időszak még későbbre tolódik, náluk még különösen érdemes egy állatorvosi vizsgálat is. Általánosságban egy kezdő futónak minden másnap húsz-harminc percet javaslok, egy-egy szakaszon akár belegyalogolva, olyan tempóban, amely mellett kényelmesen tudnánk akár beszélgetni is. Hozzátenném, hogy szinte mindig a gazda a gyenge láncszem, egy egészséges kutyának ez a távolság gyerekjáték. Fontos az is, hogy amikor már elindulunk a közös futásra, legyen egy jól szocializált, fegyelmezett kutyánk. Mert amelyikkel a „civil életben” sem könnyű együttműködni, azt sokkal nehezebb lesz kontrollálni futás közben bármilyen váratlan helyzetben.

A kutyás futásról készült teljes interjút megtalálja a Futás 2022 magazinban.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.