Fordított meglepetés: ezúttal nem született rekord Valenciában

A világ talán leggyorsabb pályáján vasárnap nem dőlt meg a félmaratoni világcsúcs, noha a férfiaknál a versenyszám egyik legjobbja nyert, a nőknél viszont meglepetés született.

Van olyan helyzet, amikor az a furcsa, hogy nem történik semmi rendhagyó. A minden idők húsz legjobb idejével dicsekvő férfi félmaratonisták közül tíz Valenciában érte el egyéni csúcsát, sőt 2020. december 6-án itt futott világrekordot a kenyai Kibiwott Kandie 57:32-vel.

Ha a valaha elért legjobb időeredmények, és nem a személyek alapján rangsorolunk, a legjobb 20 futásból 13 a spanyol nagyvároshoz kötődik. Tavaly Abel Kipchumba 58:07-tel győzött, ezzel hatodik az örökrangsorban, viszont eredménye elég messze volt Kandie csúcsától, amely 2021 novemberében dőlt meg, miután Lisszabonban az ugandai Jacob Kiplimo 57:31-et ment.

Hogy mi lehetett az oka a 2020-as „aratásnak”, amikor négyen futottak a korábbi 58:01-es világcsúcsnál gyorsabban? Bizonyára az, hogy a koronavírus-járvány miatt nem az eredetileg tervezett őszi időpontban rendezték meg az eseményt, és decemberben sokkal kedvezőbbek voltak az időjárási feltételek egy emlékezetes futamhoz. Akkor a valenciai maratoni betétversenye volt a félmaratoni, de csak az elithez tartozó futók indulhattak (a klasszikus táv viadalát idén is decemberben rendezik, a magyar Szemerei Levente nagy dobásra készül).

A 2021-es esztendőt Valenciában futott 1:02:52-es női világrekordjával azért megmentette az etióp Letesenbet Gidey, ideje csaknem egy perccel jobb a mögötte a második helyen célba érő honfitárs, Yalemzerf Yehualaw 1:03:51-es eredményénél. A női mezőnyben egyébként a valaha futott húsz legjobb félmaratoni közül csak négy helyszíne volt Valencia, ebben az összevetésben az Arab Emírségekben található Rász el-Haima víszi a prímet.

Félreértés ne essék, mielőtt lesajnálnánk az idei valenciai erőpróbát, a férfiaknál nyertes Kandie 58:10-es ideje egészen remek, a második etióp Yomif Kejelcha pedig 58:32-vel a 12. helyre ugrott az örökranglistán, egyúttal hazája rekordját is megdöntötte. Tehát panaszkodni nincs okunk, pláne, ha figyelembe vesszük a körülményeket: 17 fokban kellett helytállniuk a versenyzőknek, ami finoman fogalmazva is túl meleg, ráadásul a páratartalom 75 százalékos volt, aminek következtében meglehetősen lassú volt a kezdés; kellett egy kis idő, míg a résztvevők alkalmazkodtak az enyhe időjáráshoz.

A féltáv után alaposan rákapcsoló Kandie így is a világ idei legjobb, saját maga második leggyorsabb félmaratoniját repesztette. A nőknél némi meglepetésre Konstanze Klosterhalfen (a képen) nyert 1:05:41-gyel. A német sportoló egyéni legjobbját érte el, ugyanakkor hazája csúcsát, amelyet 1:05:18-cal tart Melat Yisak Kejeta, nem tudta felülmúlni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.