Fussunk be a munkahelyre: a kollégák elfogadják, a főnökök imádják

Elfoglalt, munkába járó emberek gyakran nehezen tudják belezsúfolni hétköznapjaikba a futást. Ám az irodai dolgozók közül egyre többen befutnak a céghez.

Hogyan oldható meg? Ha messzebbről járunk be – például az agglomerációból nagyvárosba –, egy parkolóban hagyhatjuk a kocsinkat, ahonnan futva folytathatjuk utunkat. Az óvoda vagy iskola közelében is megállhatunk, és akkor a gyereket is hozni-vinni tudjuk. Ha időben elindulunk, és nem pont reggel nyolckor kezdődik a munkaidőnk, egyórás edzés is beleférhet. Ha közelebb dolgozunk, háztól házig is futhatunk, már egy néhány kilométeres mozgás is szuper reggeli edzésnek.

Nagyvárosban ugyan nehezebb, mégis tervezzük úgy az útvonalat, hogy ne a legforgalmasabb utakon kelljen haladnunk, inkább legyen kitérő kisebb mellékutakon, parkokon keresztül.

Na de hogyan öltözzünk?

Ha nincs külön munkaruhánk, akkor is legyen bent váltóruha, kosztüm, farmer, elegáns cipő, minden, ami a napi munkánkhoz szükséges – ezeket előző nap bevihetjük. Fontos, hogy mikor beérünk, le tudjunk zuhanyozni, vagy legalább vízzel felfrissíteni magunkat és átöltözni, tehát erre is szánjunk időt munkakezdés előtt. A futóhátizsák is jól jön, főleg, ha könnyebb munkaeszközöket kell magunkkal cipelnünk, mint például kisebb laptop, jegyzetek.

Ha nem szeretünk kora reggel futni, napközben is beiktathatjuk az edzést.

Egyes irodaházakban konditerem is található. Sokan használják a harmincperces ebédidőt edzésre, ha nincs futópad, ki lehet menni a szabadba. Nyilván ilyenkor csak egy rövidke átmozgató futás fér bele, de ez is több mint a semmi. Személy szerint nem tartom jó ötletnek az ebéd helyetti futást, de van, akinek bejön, mert úgysem eszik sokat napközben.

Ha a munkaidő letelte után indulnánk neki, akkor is érdemes úgy logisztikázni (ki hozza el a gyereket, ki intézi a bevásárlást), hogy beleférjen a tervezett hazafutás. Ilyenkor a kiskosztümöt a szekrényben hagyjuk, a reggel bevitt futócuccot felvesszük, és levezetve a napi robotot már indulhatunk is ki a szabadba.

Lehet, hogy a kollégák eleinte furcsán fognak ránk nézni, de egyre népszerűbb a mozgás és az egészséges életmód, és hátha új trendet alakítunk ki munkatársaink körében. A főnökök is jobban szeretik a sportos beosztottakat, lévén kitartóbbak, terhelhetőbbek. Sőt a reggeli átmozgatás után felpörögve, frissebben végezhetjük a munkát. Ha délutánra tartogatjuk a futásunkat, akkor az fog motiválni minket, hogy munkánk végeztével futhatunk is ki az ajtón.

A mozgáson kívül még miért is éri meg? Odafelé menet megtervezhetjük az értekezletet, átgondolhatjuk a tennivalókat, rendezhetünk magunkban vitákat, felkészülhetünk egy beszélgetésre… Vagy csak egyszerűen futunk, és élvezzük a pillanatot. Talán ilyenkor gyorsabban haladunk, hogy minél előbb beérjünk. Visszafelé kiszellőztethetjük a fejünket, levezethetjük a stresszt, átgondolhatjuk az otthoni teendőket. Vagy csak egyszerűen az egész napos monitorbámulás, pörgés és hangzavar után kikapcsolva az agyunkat szemlélhetjük a kék eget, a tájat, a városi forgatagot. Otthon pedig feltöltődve foglalkozhatunk a családdal, a gyerekekkel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.