Futással a daganatos betegek gyógyulásáért

Dr. Nyirády Péter tanszékvezető egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának orvosa rendszeresen sportol. Futócsapatával a prosztatarák megelőzésére és gyógyítására, valamint a mindennapi mozgás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet.

Azt nem kell hangsúlyozni, hogy az ember egészsége szempontjából, a betegségek megelőzése érdekében miért fontos a rendszeres testmozgás. De mi a helyzet akkor, ha már bekövetkezik a baj, mit szoktak javasolni a klinikán a daganatos betegeknek, miért is hasznos számukra a sport, a futás?

Már a prevencióban is nagyon nagy jelentősége van a testmozgásnak, de azt gondolom, sohasem késő elkezdeni. Nagyon sok tanulmány áll rendelkezésünkre annak igazolására, hogy a rendszeres mozgás segíti a gyógyulást, illetve jobb prognózist, kilátásokat eredményezhet. Itt arra kell gondolni elsősorban, hogy

ha valaki elkezd rendszeresen mozogni, olyan pozitív lelki energiát kap, továbbá olyan élettani folyamatok indulnak el a szervezetében, amelyek mindenféleképpen segítik abban, hogy jobban és gyorsabban gyógyuljon.

Természetesen mindenkinek meg kell találnia a saját magának, az izomzatának, a korának, illetve a kedvének megfelelő sportot. Van olyan tanulmány az Egyesült Államokból, a Harvardról, amely azt mondja, már az is sokat számít, ha valaki nem a tévé előtt ül, hanem akár a feleségének segít a konyhában, tehát akár a legegyszerűbb aktív tevékenységtől érdemes elindulni. Azt szoktam mondani a betegeknek is, nyilván nem kell, hogy maratonfutó vagy fitneszbajnok legyen, de figyeljen oda saját magára, próbálja a szénhidrátbevitelét csökkenteni, és mindennap foglalkozzon magával, sportoljon, találja meg azt a mozgásformát, ami a legjobb számára.

Dr. Nyirády Péter

Azt olvastam egy korábbi interjújában, hogy aki legalább harminc percet mozog, és rendszeresen mozog, az a kezeléseket és a kezelésekkel járó mellékhatásokat is jobban viseli. Ez hogyan mutatkozik meg?

Szerencsére a prosztatarák kezelésére egyre szélesebb körű, egyre modernebb és egyre jobb életminőséget biztosító gyógyszerek vannak. De azt látjuk, hogy van, akinél rövidebb, van, akinél hosszabb ideig hatnak. Azt is tudjuk, ha valaki rendszeresen sportol, akkor ezek a gyógyszerek hosszabb ideig hatékonyak, tehát hosszabb ideig tudja a szervezet fenntartani magát és az immunrendszerét erősíteni. Ha valaki szembesül a szörnyű hírrel, hogy neki daganatos betegsége van, és – mondjuk – meg kell operálni, én mindig azt szoktam mondani, hogy a legeslegjobb ebben az esetben az, hogy elkezd lehetőség szerint monoton mozgást végezni.

Felvesz egy jó minőségű gumitalpú cipőt, és elmegy egy-másfél órára sétálni, ami a testének és a lelkének is jót tesz. Ezen kívül abban is segít, hogy a műtét után sokkal könnyebben fel fog épülni.

Úgy tudom, ön is rendszeresen edz, illetve az orvostársaival is azért futnak, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák megelőzésére, gyógyítására, a mozgás fontosságára. Mesélne erről?

Van egy programunk, „Tízezer lépés” a neve. Minden évben indulunk tizenhárom fős csapatban az Ultrabalatonon, ahol a prosztatarákos betegekért futunk. Karitatív módon szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a mozgás. Szeretnénk megmutatni a prosztatarákos betegeknek egyrészt azt, hogy futunk értük, hiszen mi vagyunk értük, mert mi gyógyítjuk őket, másrészt, hogy ők is kezdjenek el mozogni, és próbáljanak meg naponta tízezer lépést megtenni. Azért is bátorítjuk őket, mert náluk a kezelés férfihormon-megvonásból áll, és nagyon-nagyon fontos, hogy a csontegészséget és az izomegészséget is megőrizzék.

A daganatos betegeknek is van egy külön futócsapata, „Megyünk Tovább Előre!” a nevük, velük is futottunk már együtt.

Végezetül beszéljünk arról, miért is fontos a mozgás mint a megelőzés eszköze.

A legeslegfontosabb a megelőzés. Furcsa ezt orvosként mondani, de mindegy, milyen az egészségügyi ellátó rendszer, mindegy, hogy mekkora luxuskórházak épülnek, az csupán tíz százalékban befolyásolja az ember életminőségét és életkilátását. Kilencven százalékban saját maga tehet érte azzal, hogy mit eszik, mit csinál, és hogyan gondolkodik, mert minden mindennel összefügg. Amit még külön kiemelnék: mivel eseteinkben a prosztatarákról van szó, nagyon fontos a férfiegészségre felhívni a figyelmet, hogy a férfiak is legyenek annyira egészségtudatosak, mint a hölgyek. A férfibetegség igenis megelőzhető, a férfibetegség idejekorán felfedezve gyógyítható, tehát a férfiak is mindenféleképpen gondoljanak az egészségükre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.