Futballcipőben kezdett futni, már az egyéni Ultrabalaton teljesítése a célja

Neukum Ferenc hatórás versenyeket, az Ultra Tisza-tó 130 kilométeres távját és a Korinthosz 80 kilométerét már teljesítette.

Mikor kezdte a futást?
Kétezertizenhat márciusában – nyilatkozta a harmincéves Neukum Ferenc. – A bátyámat vittem versenyre, és kísérőként annyira megtetszett a hangulata, hogy elkezdtem futni. Mivel nagyon kezdő voltam, fogtam a focis teremcipőmet, abban tettem meg a négy-öt kilométereket. Nem sokkal később részt vettem az első versenyemen, amely hét kilométeres volt, majd egyre nőtt a táv, jött a tíz, a tizenkét kilométer, és így tovább.

Majd elérkezett az első maratonhoz.
Az elején kitűztem a maraton teljesítését, ez 2017 októberében sikerült is. Mai fejjel már azt mondom, hogy nem voltam eléggé felkészülve. Többször is bele kellett sétálnom, harminc kilométernél előjött a „maratoni fal”, jóval többet kellett volna futnom a megméretés előtt. Boldog voltam, hogy teljesítettem, ám nem volt felhőtlen az örömöm, nem úgy ment, ahogy elterveztem. Azóta sokat fejlődtem, számos maratoni távot futottam már edzés gyanánt.

A maraton után egyértelmű volt, hogy az ultrában is kipróbálja magát?
A maraton után tudtam, hogy sokat kell javulnom, akkor elég távolinak éreztem az ultrát.

Azonban rákapcsoltam, készültem becsülettel, és 2018-ban Velencén egy hatórás verseny keretein belül teljesítettem az első ultrámat.

Ötvenkét kilométert futottam, bele-bele kellett sétálnom, rendkívül meleg volt. Valamivel több mint egy kilométeres pályán kellett körözni, mentálisan ott kellett lenni elég rendesen. Fejben nem is volt probléma, ám a jobb combhajlítóm fájni kezdett, így negyvenkét kilométer után nehezebben ment.

Majd hogyan folytatta?
2019-ben nem néztem ki versenyt, a harminc-negyven kilométeres távokon akartam fejlődni. Ekkor még nem kerestem edzőt, egy internetes edzésterv alapján készültem. Maratoni és annál rövidebb távú eseményeken azért elindultam, csak azért, hogy meglegyen a hangulat, ami miatt elkezdtem ezt az egészet. Rátaláltam az instant körökre, sokat teljesítettem, de sajnos a sérülések sem kerültek el, így volt Achilles-ín- és bokasérülésem is. Szerencsére ezekből sikerült gyorsan felépülni, és folytattam az edzésmunkát. Így jutottam el oda, hogy 2020 augusztusában sikeresen teljesítettem a Korinthosz nyolcvan kilométeres távját.

Tavaly aztán az Ultra Tisza-tót és az UKKO hatórás versenyét is teljesítette.
Tavaly májusban második alkalommal teljesítettük a testvéremmel párban az Ultrabalatont, ezután kerestem meg Bódis Tamást, és megkértem, legyen az edzőm. Ekkor már régen megvolt a nevezésem az Ultra Tisza-tó százharminc kilométeres távjára. Tomi figyelmeztetett is, hogy a versenyig hátralévő másfél hónapban nem tudunk nagy javulást elérni az eddigi edzésmunkámhoz képest, de ezzel tisztában is voltam. Az UTT százharminc kilométeres távja előtt a Korinthosz nyolcvan volt a leghosszabb távom, jó kis ugrás volt az UTT. Elképesztő meleg volt, ám jött egy kis zápor, ami nagyon jólesett. Féltávnál egyeztettem Tomival, szükségem volt a mentális megerősítésre.

Hosszú verseny volt, megkövetelt tőlem mindent fizikailag és mentálisan is. Tizenhat óra nyolc perc alatt értem be a célba. Októberben aztán az UKKO hat órás versenyén vettem részt, de nem célversenynek, hanem erősebb edzésnek fogtam fel. Egy adott tempóban haladtam végig, a végén pedig tudtam még gyorsítani. Valamivel több mint hatvankét kilométert futottam. Sikeres verseny volt, ugyanis az első hat órásommal ellentétben abszolút nem szenvedtem. Sokkal jobban sikerült minden szempontból ez a hatórás, mint a három évvel ezelőtti.

Milyen célokat tűzött ki erre az évre?
Az idei versenynaptár még nincs kész, az biztos, hogy az áprilisi NN City Runon részt veszek, és cél a félmaratoni időm megjavítása. Továbbá az Ultrabalatonon ezúttal háromfős csapatban leszek ott. Hat vagy tizenkét órás versenyem biztosan lesz, a hosszú távú célom az Ultrabalaton egyéni teljesítése.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.