FutóKörKép: miért van, hogy néhányan mindig szembefutnak a Margitszigeten?

A futóknak itthon mennyire megfelelőek az edzéslehetőségek? Mi a helyzet a fővárosban és vidéken? Vannak-e kedvenc edzéshelyszínek? Szembefutók, biciklisek, gyalogosok, autósok – mi a legidegesítőbb edzés közben? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a Csupasport vendégeivel.

A Csupasport vendégei:

Blaskó Mihály – a dupla Spartathlon első magyar teljesítője

Dombi Tibor – maratoni futó, korábbi 35-szörös válogatott labdarúgó

Lubics Szilvia – háromszoros Spartathlon-, kétszeres Ultrabalaton-győztes

Cseke Lilla – 100 kilométeren országos bajnok


Megfelelőek az edzéslehetőségek? Mi a helyzet a fővárosban és vidéken?

Blaskó Mihály: Vidéken, azt gondolom, könnyebb megfelelő helyszínt találni, a településen kívül, jó levegőn, nyugodt körülmények között futni. A nagyobb városokban egyre több pálya áll rendelkezésre, azoknak is, akik csak rekortánon futnak. Nemrég Miskolcon edzettem, találtam egy remek, új bicikliutat, azon futottam, szuper volt, örültem neki.

Dombi Tibor: Van öt-hat táv, azokat váltogatom. Régebben kifutottam Józsáig és vissza, fel is írtam, mikor hol tartok. Tőlem négy kilométer a Nagyerdei Stadion, mellette, körülötte is lehet futni, de van egy salakos kör másfél kilométerre tőlem, télen ott körözök vagy a stadionnál, mert ott van világítás. Megesik, hogy kint, az akadémián edzek, reggel fél hétkor ott vagyok, négy edzőpálya körül éppen nyolcszáz méter egy kör, tizenkilencet lenyomok a délelőtti edzés előtt. Sok lehetőség van, egyre több, nemrég olvastam a helyi újságban, hogy két új rekortánpályát adtak át, örültem neki.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia: Szerencsés helyzetben vagyok, mert Nagykanizsán sokféle lehetőségem van edzeni. Futhatok aszfalton, egy ideje a Csónakázó-tavat is körbe lehet futni, ott lehet résztávozni akár, a kerékpárosoknak is kiépítették a sávot, van még egy salakos futópálya, de azt nem szoktam használni.

Cseke Lilla: Azt gondolom, a fővárosiak jó helyzetben vannak, sok lehetőség van. Nyilván meghatározó a lakhely, a munka után milyen messzire tudsz elmenni azért, hogy megfelelő helyen edzhess. Amikor Zuglóban laktam, a résztávos edzésekre nagyon megfelelt a Városliget, de amikor elköltöztem, fontos volt, hogy a csapatomhoz, a Sashegyi Gepárdokhoz közel legyek. A Gellérthegyen élek most, az Inforpark, a BEAC-pálya is közel van, de gyakran lemegyek a rakpartra.


Vannak-e kedvenc edzéshelyszínek?

Cseke Lilla

Cseke Lilla: Ez változó. Szeretek a csapattal edzeni, segíteni a másikat, dumálni közben, utána egy sört meginni, ennek a hangulatát szeretem. De már kialakult, melyik edzésre melyik útvonal a legjobb, néha kifutok Szentendrére, tudom, hol vannak a kutak, ahol inni lehet, ha emelkedőn edzenék, most az is megoldott, néha átfutok a budai Várba – szeretem mindegyiket, nehéz választani.

Lubics Szilvia: Körülbelül nyolc éve terepen futok, és ha kilépek a házból, száz méterre már ott az erdő, ha egy kilométert megyek felfelé, nagyjából nincs már ott senki, a kirándulók odáig már nem jönnek fel. A kutyák jönnek velem, ezért nagyon szeretem, hogy a Principális-csatornában meg tudnak fürdeni, ott van egy hosszú szervizút, azt is nagyon kedvelem. Ha kocsival tizenöt percet kell mennem, hogy megfelelő edzéslehetőséget találjak, már sokat mondtam.

Blaskó Mihály: Hogyne. Van a városnéző edzésem, Óbudától a Lágymányosi hídig, Kopaszi-gát, vissza a pesti oldalon, az egy jó húsz kilométer. A hegyi edzés: fel a Guckler-kilátóig, a Panoráma úton is gyönyörű a kilátás, de a Római-parton keresztül a Megyeri hídig tartót is szeretem. Tíz perc alatt a Margitszigeten vagyok, ha ahhoz van kedvem, ott rekortánon körözhetek.

Dombi Tibor: Mindegyiket szeretem, de most az erdő a kedvenc! Csicseregnek a madarak, és ahogy melegszik az idő, úgy esik egyre jobban a hűvösebb levegő, ott senki sem zavar, félmeztelenül is futhatok. Szerencsés vagyok, nagyon változatos helyeken edzhetek.


Szembefutók, biciklisek, gyalogosok, autósok – mi idegesíti edzés közben?

Blaskó Mihály: A napokban bicikliztem, három autós nem adott elsőbbséget, ha nem figyelek, simán elütnek – szóval ha futok, odafigyelek a kerékpárosokra is. A Szigeten egy időben ott lehet akár száz futó is, de öt biztosan szembejön, az nagyon irritáló tud lenni. Nem értem, komolyan. Minden felfestés egyértelművé teszi a menetirányt, vannak szűkebb részek, ahol alig lehet elférni, nem fér a fejembe, miért megy valaki szembe a forgalommal.

Blaskó Mihály

Cseke Lilla: Engem leginkább a forgalom zavar, de ezzel nincs mit tenni, amennyire lehetséges, kerülöm a zsúfolt helyeket. Olyan is volt, hogy a Margitszigeten edzettem, és dudált az autóbusz sofőrje – azt nem értettem, azért ott sokan sportolnak,

Lubics Szilvia: Mivel igyekszem egyedül edzeni, nagyon kevés emberrel találkozom. Mégis van, amit furcsállok, de azt azért nem mondom, hogy idegesít. Ha találkozom egy futóval, biciklissel, odaszólok: hajrá, gyerünk, szia, mikor mit. És, talán nem veszik nagyképűségnek, inkább nekem szólnak, és mindig reagálok – két sportember találkozik, köszönök, ezt szoktam meg. Van egy bringás, két éve nem köszön vissza – úgy ezerszer megfogadtam, nem köszönök neki legközelebb, de amikor meglátom, nem tudom megállni: helló, mondom, de nincs válasz. Ez egy kicsit furcsa nekem.

Dombi Tibor: Mostanában a józsai utat kerülöm. Télen nagyon csendes, de ilyenkor nagy a forgalom, kerékpárút, sok autó megy el mellettem, ilyenkor Bochkor Gábor rádióműsorát hallgatom, de olyan hangos az autóforgalom, hogy nem értem sokszor, és ez idegesített. Ezért megyek inkább az erdőbe, a madarak hagynak rádiót hallgatni.

Dombi Tibor

Sorozatunk első részében azt jártuk körül, mennyire jellemző a csalás az ultrafutásban, a másodikban arról volt szó, mennyire idegesítő, ha valaki mániákus „futóőrültté” válik, a harmadikban arra kerestük a választ, hogy profi húzás vagy divatozás-e futóedzővel dolgozni, a negyedikben arra, hogy mennyire függvénye a futás a pénzügyi lehetőségeinknek, az ötödikben arra, kit mi motivált, amikor elkezdett futni, a hatodikban arra, hogyan néz ki egy futó helyes étrendje, a hetedikben a nevezési díjakról beszélgettünk, a nyolcadikban pedig a futók és a szemetelés kapcsolatáról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.