FutóKörKép: profi húzás vagy divatozás futóedzővel dolgozni?

Sok hobbifutó bizonytalan abban, hogy érdemes-e edző segítségét kérni a fejlődéshez, a kitűzött célok eléréséhez. Vendégeinkkel ezúttal ezt a kérdéskört jártuk körbe.

Kinek van szüksége edzőre? Kinek nem? Mikor van szükség edzőre? Miért van szükség edzőre? Mennyibe kerül egy edző? Nemcsak futókat, edzőket is kérdeztünk arról, mikor ér el a hobbifutás olyan szintű sportteljesítményre, hogy edző felkérését érzi szükségesnek a futó. Mi az előnye, van-e hátránya?

Mostani vendégeink

Maráz Zsuzsanna – ultrafutó, a Dupla Spartathlon női győztese

Őry István – futóedző, a Futólépés blog alapítója, a Legyél önmagad futóedzője című könyv szerzője

Ferenczi István – ultrafutó, a Dupla Spartathlon teljesítője, korábbi élvonalbeli labdarúgó, a ZTE FC erőnléti edzője

Blaskó Mihály – első magyarként teljesítette a dupla Spartathlont

Maráz Zsuzsanna szerint mindenkinek a saját érzéseire kell bíznia a döntést

Kell-e edző? Kinek és mikor?

Maráz Zsuzsanna: Nincsenek szabályok, annyifélék vagyunk, mindenkinek másra van szüksége, mindenki másképp gondolkodik, nem létezik séma, amely valamennyiünknek megfelel. Huszonkét éve futok, tizenegy éve versenyzem, készültem edzővel, edző nélkül, váltottam trénert, minden futáshoz kapcsolódó élethelyzetben voltam már. Átéltem, milyen, amikor fejlődsz egy új edző mellett, aztán évek múlva stagnálnak az eredményeid, fárad a kapcsolat és váltanál. Mindenkinek magának kell tudnia, mit akar elérni, és ahhoz igénybe vesz-e külső segítséget, vagy csinálja a saját érzései alapján.

Őry István: A tapasztalatom alapján bizonyos sportmúltja mindenkinek van, aki kisebb-nagyobb leállás, szünet után újra elkezdene mozogni, és a futást választja. A többségünk úgymond cél nélkül kezdi el, lefutna egy szigetkört, ami ugye öt kilométer, és az is nagyon jó, ha az elegendő neki. Úgy vettem észre, nem a célok nagysága okán keresnek a futók edzőt, sokkal inkább akkor, amikor az illetőnek nincs elegendő ideje (vagy türelme, de inkább ideje) ahhoz, hogy a megszerzett információkat megszűrje, feldolgozza és eldöntse, neki az interneten és mindenhonnan érkező, egymásnak sokszor ellentmondó adatok tengeréből mire lehet szüksége. A többség egyszerűen időt spórol azzal, hogy edzőt keres.

Blaskó Mihály: Biztosan jó dolog, ha van edződ – mondom én, akinek nincs. Ha nyugodtabb vagy attól, hogy van visszaigazolás a teljesítményedről, valaki ellenőrzi, eleget futottál-e, akkor az jó dolog, ezt el tudom képzelni. Ahogy azt is, hogy sok futónak az kell, megmondják neki, mit kell tennie.

Ferenczi István: Sokáig úgy voltam vele, nem, nincs szükségem rá, de egy ideje foglalkoztatott a gondolat, milyen lehet edzővel felkészülni. Nem az információk közötti keresgélés, hanem konkrét cél miatt kerestem edzőt: szeretném az UltraBalatont 24 órán belül teljesíteni. Megismertem Maráz Zsuzsit, elvállalt, és néhány hónapja együtt dolgozunk. Már érzem a változást, a fejlődést is. Korábban megesett, hogy felhívott Blaskó Misi barátom: tekerjünk le a Velencei-tóra, fussuk körbe és jöjjünk vissza – 130 kilométer kerékpár, harminc kilométer futás. Szerettem ezeket a spontán őrületeket, de mióta Zsuzsi az edzőm, tudatosabban dolgozom.

Blaskó Mihály: Ezen gondolkodtam már sokat én is: ki a jó ultraedző? Aki sok ultrát fut? Vagy aki elvégzett egy néhány hetes gyorstalpalót? Mit ad hozzá egy edző, amit te magadtól nem tudnál?

Ferenczi István: Nekem Zsuzsi irányítása mellett több a feladatos futásom, több minőségi futást végzek. Ezeket magamtól aligha csinálnám.

Ferenczi István az edzői kontroll miatt akkor is ráveszi magát a futásra, amikor annyira nincsen kedve

Mire jó az edző? Kinek jó az edző? Miért jobb egyedül, aki nem igényli?

Blaskó Mihály: Én nem mondom, hogy jobb egyedül, az időbeosztásom olyan, hogy nem tudok edzőhöz alkalmazkodni. És akkor meg frusztrálna, hogy nem volt időm megcsinálni, amit előírt nekem. Kezdőként sok butaságot elkövettem, a saját bőrömön tanultam meg sok mindent, akkor talán jobb lett volna, ha van mellettem valaki, aki felhívja a figyelmem erre-arra. Tudom, hogy vannak, akiknek arra van szükségük, hogy megmondják nekik, mikor mennyit fussanak, és nem csinálnák, ha nem lenne ellenőrzés, másoknak a személyes kapcsolattartás miatt fontos az edző, hogy szakemberrel beszéljék meg, mit érzett futás közben – sokfélék vagyunk, mindenkinek másra van szüksége.

Maráz Zsuzsanna: Ennyi idő és tapasztalat után eljutottam oda, hogy tudom, mire lehet szükségem, milyen az én edzésmódszerem, ami nekem megfelelő, de ehhez merítettem azokból az élményekből, melyeket átéltem. Végiggondoltam, mi váltott ki belőlem jó hatást és mi nem. Hét versenyzőm készül a Spartathlonra, a táv ugyanaz, a célhoz vezető út viszont mindenkinek más: a felkészülést befolyásolja, ki hány éves, milyen alkat, mióta fut, mennyi terhelést képes elviselni, mennyit képes megcsinálni a munkája mellett, milyen mentális állapotban van – az edzésprogramot ezer tényező befolyásolhatja. Csapatban készülünk, de a feladatokat személyre kell szabni.

Ferenczi István: Mióta Zsuzsi az edzőm, pontosan megvannak a feladatok, és képes vagyok sokat futni, de néha nem esik jól, amit teljesíteni kell, de mert tudom, van kontroll, akkor is megyek, amikor megállnék, ha magam vagyok csak. Hatalmas különbség számomra, hogy nagyon szigorú pulzuskontroll mentén dolgozunk, és sok feladatot kapok, ezeket nem csinálnám, ha nem az edzőm mondaná. Több minőségi futás szerepel az edzéseimben: iramváltások, a feladatok lépcsőzetes felépítése, úgy általában a futásaim heti össztávja is emelkedett. Más így, mint amikor egyedül csináltam.

Őry István: Arra is jó, hogy felhívja a figyelmet, ha bizonyos tudás már nem naprakész, nem érvényes, túlhaladta az idő. Még ma is találkozom azzal, hogy edzés előtt és után a statikus nyújtás milyen hasznos, pedig ma már tudjuk, hogy edzés előtt kifejezetten előnytelen, edzés után pedig ha túl intenzíven vagy hosszan végzik, akkor növelheti az izomrostokban az edzés hatására létrejövő mikrosérülések mértékét. Inkább a dinamikus bemelegítést javasoljuk, én mindig ezt mondom a tanítványaimnak, a nyújtás is dinamikus. Nem mindenki követi a legfrissebb híreket, a mozgással kapcsolatos új kutatások eredményét, és ami húsz éve bevett szokás volt, ma okozhat kellemetlen fájdalmat.

Maráz Zsuzsanna: A kölcsönös bizalom az alapja mindennek, ha az meginog, akkor véget ér a kapcsolat. Én is rábíztam magam a mindenkori edzőimre. Most meg már azon vagyok, hogy a versenyzőim bízzanak bennem – van olyan, akit egy évig nem láttam, de az online térben nagyon jó, szoros munkakapcsolat alakult ki közöttünk.

Blaskó Mihály szívesen megosztja a tapasztalatát azzal, aki kérdezi

Lehet amatőr futók edzőjének lenni – főállásban? Az internetes találatok alapján nagy a szórás, húsz-, negyvenezer forintért, de drágábban is látni edzésdíjakat. Mennyibe kerül egy jó edző?

Őry István: Ez edzőnként, versenyzőnként változhat. Havonta tízezer forinttól nyolcvanezer forintig terjedhet a skála, manapság csomagokat ajánlanak az edzők. Ebben a kapcsolattartás intenzitása is különbség lehet. Ezt is a piac befolyásolja, akit sokan keresnek, az drágább lesz. De ez a tudás is osztható, azért írtam erről könyvet, mert bárki összeállíthatja magának a saját edzéstervét, ha tudja, mire van szüksége. Az egészségét akarja megőrizni, heti kétszer egy szigetkör? Az is szuper, ehhez nem kell részletesen kimunkált, strukturált edzésterv, más eset, aki tíz perccel gyorsabban lefutná a maratonit fél év múlva, mint legutóbb.

Ferenczi István: Nekem megvan a konkrét elképzelésem. Elsőre szintidő alatt akartam körbefutni a Balatont, és sikerült is 31 és fél óra alatt célba érnem. Második alkalommal ebből faragtam hat órát, huszonöt és fél, és most huszonnégy órán belül szeretném teljesíteni. Nagyon kíváncsi voltam, milyen edzővel dolgozni, és a Balaton nagyon kemény verseny, sok minden közbejöhet, de ha elérem a célom, biztosan azt gondolom majd, megérte edzővel dolgoznom.

Maráz Zsuzsanna: Nagyon jó érzés célba érni, teljesíteni, amit az ember eltervezett, de felülmúlja az az élmény, amikor a tanítványom sikeres. Megesett, hogy második helyen végeztem, és a dobogón előttem és mögöttem lévő is a versenyzőm volt. Ez maga a csoda, ahogyan az is, amikor tavaly a Korinthosz 160 kilométeres versenyén tanítványommal, Erős Tiborral egyaránt pályacsúccsal győztünk. Ez az edző-tanítvány győzelem edzői pályafutásom legkülönlegesebb pullanata. Volt olyan is, hogy elfáradtam a versenyen, a párom bekiabált: gondoljak a tanítványokra, de ne egyszerre, hanem külön-külön, egyesével. Hallgattam rá, magam elé képzeltem az arcokat, és azon merengtem, mit szólnának, ha feladnám? Muszáj tartanom magam, figyelnek, látnak engem, velem vannak, és ezzel a gondolattal ők segítettek át a nehezebb pillanatokon. Ha pedig a pálya szélén szorítok az enyéimnek, akkor eksztázisban vagyok, alig tudok viselkedni.

Blaskó Mihály: Ma is megosztom a tapasztalataimat azokkal, akik megtisztelnek a kérdéseikkel. De szeretem a munkám, ha csak edző lennék, hiányozna a vendéglátás. A futásról, azt gondolom, sokat tudok, de ettől még nem vagyok feltétlen jó edző. A tudományos háttere, az élettani funkciók, mi zajlik a testedben a terhelés hatására – ehhez sokat kellene tanulnom, hogy felelősséggel beszéljek ilyenekről.

Sorozatunk első részében azt jártuk körül, mennyire jellemző a csalás az ultrafutásban, míg a másodikban arról volt szó, hogy mennyire idegesítő, ha valaki mániákus „futóőrültté” válik.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.