Kezdődik a balatonfüredi 48 órás ultrafutó-világbajnokság!

Baranyai Máté főszervező beszélt az előkészületekről, a mezőnyről, a várakozásairól, illetve arról, hogy mit remél a világversenytől.

Gyanítom, nem unatkozott az elmúlt időszakban, hiszen rengeteg tennivaló van egy negyvennyolc órás világbajnoksághoz hasonló esemény szervezésekor. Május 31-én, pénteken kezdődik Balatonfüreden a világverseny – minden rendben van az előkészületekkel?

Az elmúlt két hónapban szigorú napirendi pontok alapján mentünk, így olyan témákat kellett megoldanunk, mint a helyszín, a szponzorok, az önkéntes együttműködők, az időmérő szőnyegek, sátrak és az egyéb dolgok pontos elhelyezése – mondta Baranyai Máté főszervező. – Elképesztően sok szervezést igényel a negyvennyolc órás világbajnokság, de ezt tudtuk. Egyeztetni kellett, hogy ki jön, ki nem, aki nem, ahelyett jön-e más, a külföldi versenyzőket pontosan hol helyezzük el. A negyvennyolc órás vb egyáltalán nem negyvennyolc óráig tart. Már tavaly áprilisban elkezdődött a munka, majd a héten szerda reggeltől estig építkezünk, csütörtök reggel megnyílik a versenyközpont, három órakor a balatonfüredi gyerekek befutják a pályát, amely egyébként 1048 méter hosszú és két méter szintemelkedést tartalmaz. Csütörtök délután öt órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, hétkor pedig a technikai értekezlet, ahol mindenről tájékoztatjuk a futókat, bemutatjuk a pálya szakaszait és a kiszolgáló sátrakat. Nem is tudok mindent felsorolni, de lesz mobil wc, öltöző, zuhanyzó, elektromos töltős, pihenő és egészségügyi sátor, hosszú frissítőhely nyolc asztallal bő választékkal. Természetesen sajtó és VIP-hely is, de építünk színpadot, valamint használunk fény- és hangtechnikát. Reflektorokat helyezünk ki, hogy ne kelljen éjjel sem fejlámpa, továbbá feldíszítjük a helyszínt, próbálunk remek hangulatot teremteni. Igyekszünk megfelelni a nemzetközi elvárásoknak és kiszolgálni a sportolókat a legjobb tudásunk szerint. Ugyan hatnapos világkupa már többször is volt hazánkban EMU-s barátaink szervezésében, de negyvennyolc órás világversenyen most debütál az ország.

Hány futó vesz részt az eseményen?

Péntek délben rajtol a vb-mezőny rekordszámú résztvevővel, ez nagyjából a duplája a tavalyi angliai eseménynek. Több mint harminc országból érkeznek futók, ez is rekord. Természetesen bizonyítani akarunk a nemzetközi szövetségnek és a külföldieknek, hiszen a jövőben is minél több ehhez hasonló eseményt szeretnénk Magyarországra hozni. Azzal tudjuk legjobban támogatni, segíteni a magyar ultrafutást, ha helybe hozzuk sportolóinknak ezeket a nemzetközi eseményeket.

Hányan vettek, illetve vesznek részt a munkában?

Körülbelül százan dolgozunk a rendezvényen, valamint nagyjából kétszázötven segítő érkezik a futókkal. Nagyon sokan leszünk. A pályán két kamerát helyezünk ki, és jó zenékkel próbáljuk feldobni a hangulatot. A strand nyitva lesz, és a város támogatja az eseményt, elmondható, hogy hatalmas az összefogás a szervezésben. Büszke vagyok az összes kollégára és szeretnék köszönetet mondani a támogatóknak és a segítőknek, többek között nekik köszönhető, hogy Magyarországon ultrafutó-világbajnokságot rendezhetünk. Remélem, minél több magyar sikernek örülhetünk együtt.

Ha jól tudom, lesznek betétfutamok is.

Tudni kell, hogy a betétfutamokra már nem lehet nevezni. Ezek most kis létszámmal mennek, különböző időben, mégpedig azért, hogy ne legyen zsúfolt a pálya, ami már kényelmetlen a futóknak. Főleg magyarok vesznek részt a betétfutamokon, de mindegyik számban lesz három-négy külföldi versenyző is, így ezek is nemzetközi megméretésnek számítanak. Lesz hat, tizenkét és huszonnégy órás futam.

Napjaink legjobb futója, Aleksandr Sorokin sérülés miatt nem vesz részt a versenyen, de így sem lesz hiány kiváló sportolókból. Kiket emelne ki?

Sajnos a napokban derült ki, hogy bár nevezett a versenyre, sérülés miatt nem indul a litván sportember. Minden magyar versenyzőtől szép eredményt várok, persze ki kell emelni a két címvédőt, Brown Viktóriát és Beda Szabolcsot, de vélhetően Maráz Zsuzsanna sem piknikezni érkezik… Külföldiek közül név szerint nem emelnék ki senkit, de jönnek remek lengyel, román, dél-afrikai, szlovák és ázsiai futók, kiegyenlített és erős lesz a mezőny. Optimista vagyok és sok magyar érmet remélek egyéniben és csapatban egyaránt. Köszönöm, hogy a Csupasport rendszeresen érdeklődik a versenyek iránt, és azt, hogy kiemelten figyeli a balatonfüredi világbajnokságot. Annyit hadd jegyezzek meg, hogy minden érdeklődőt szeretettel várunk Füredre a szurkolói zónába, ünnepeljük együtt a magyar ultrafutást!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.