Haalandtól Ingebrigtsenig: kevesen vannak, de valamit tudnak a norvégok

Az északi ország csak az elmúlt néhány napban több sportolósztárjával felhívta magára a figyelmet, de sikerei mögött nem csupán egyféle eredményes út rajzolódik ki.

Kristian Blummenfelt, Erling Haaland, az Ingebrigtsen testvérek, Aleksander Aamodt Kilde, Martin Ödegaard, a vasárnap Roland Garros-döntőt veszítő teniszező Casper Ruud, Karsten Warholm, és a sor még folytatható. Rájöttek, mi a közös a felsorolt világklasszis sportolókban? Mindannyian egy öt és fél millió lakosú északi országból származnak, vagyis norvégok.

Hogy érdemes-e irigykednünk rájuk? Nem. Hogy fontos lenne tőlük eltanulni egyet s mást? Igen.

Az olympics.com terjedelmes cikkben foglalkozott vele, mi állhat a norvég sikerek hátterében, hogyan tudnak a fontos, világszerte elismert sportágak széles spektrumán maradandót alkotni. Más kérdés, hogy az írás arra nem hívja fel a figyelmet, hogy nem minden csillag járta be ugyanazt a vázolt idillikus utat.

Tore Övrebö, a norvég olimpiai bizottság sportigazgatója öt éve, a pjongcsangi téli olimpia zárásakor beszélt a Time magazinnak: „Békén hagyjuk a gyerekeket, azt akarjuk, hogy játsszanak, fejlődjenek és összpontosítsanak a szociális készségekre. Sokat tudnak tanulni a sportból, a játékból, abból, hogy nem szoronganak, nem kérik őket számon, nem ítélkeznek felettük, és így jobban érzik magukat, hajlamosak tovább maradni.”

Haaland, aki szombaton megnyerte a Manchester Cityvel a labdarúgó Bajnokok Ligáját, ötévesen helyből távolugrásban állítólag 1.63 méteres eredményt ért el, és 14 éves koráig kézilabdázott, atletizált és a sífutásba is belekóstolt. Csupasport-szempontból még érdekesebb a triatlonista Blummenfelt, 2021 olimpiai bajnoka (mivel ő volt kilenc év után az első aranyérmes, látható, Norvégia nem él az ötkarikás játékok bűvöletében), az Ironman-táv világcsúcsának őrzője, többszörös világbajnok, aki jelenleg feltehetően a földkerekség legjobb állóképességi sportolója. A 29 éves bergeni élsportoló családba született, de legtöbb honfitársához hasonlóan sok időt töltött a szabadban szeretteivel, túráztak, kempingeztek és síeltek.

Kristian Blummenfelt

Blummenfelt a triatlon előtt úszott és futballozott, valamint kiváló terepfutó volt. Hogy olimpiai címét megvédje, kulcsfontosságú lesz, hogy visszanyerje futósebességét, mert kikacsintása a hosszabb távok felé óhatatlanul együtt jár azzal a veszéllyel, hogy tíz kilométeren lesznek nála gyorsabbak – aggasztó jel lehet, hogy idén a világbajnoki sorozatban kettőből kétszer a vert mezőnyben zárt, a legjobb futók fél-egy percet adtak neki. Egyébként a szintén bergeni Gustav Iden ugyancsak volt már Ironman- és kétszer Ironman 70.3-as világbajnok is, tehát a sportágban nagyon magas polcon helyezkednek el a norvégok.

Középtávfutásban is, merthogy a három Ingebrigtsen testvér, Henrik, Filip és Jakob ragyogó eredményeket érnek el, de az persze egyértelmű, hogy a legfiatalabb, a még csupán 22 esztendős Jakob a legnagyobb sztár közülük. Tokióban 12 vesztes közös futam után legyőzte a kenyai Timothy Cheruiyotot, így lett olimpiai bajnok 1500-on, míg tavaly 5000 méteren nyert világbajnokságot, hogy aztán múlt pénteken a párizsi Gyémánt Liga-versenyen a világ valaha futott legjobb idejét érje el két mérföldön.

Apjuk, Gjert foglalkozik velük, aki az évek alatt sztáredzővé vált, noha korábban nem volt tapasztalata sem a sport, sem az edzősködés terén – más kérdés, hogy Ingebrigtsen apuka sosem vetette meg a szigorú módszereket, a jelek szerint nem kifejezetten azonosul Övrebö fentebb taglalt gondolataival, merthogy elvei diktatórikusak, maximális koncentrációt és az edző módszerei melletti feltétlen elkötelezettséget követel. Vagyis bár nagyon szépnek és hangzatosnak tűnik, nem mindig az az üdvös megoldás, hogy a létező legnagyobb szabadsággal ösztönzik a gyermekeket.

Jakob Ingebrigtsen. Fotó: AFP

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.