„Mintha késekkel dobáltak volna” – A Jégember az ellenségének sem kívánja, amit Norvégiában átélt

Majdnem elvesztette az ujjait, és az élete is veszélyben volt, ám Szilágyi Zoltán végül extrém körülmények között teljesítette az északi sarkkörön túl rendezett maratont.

A Jégember ismét megcsinálta. Szilágyi Zoltán extrém futó a norvég Tromsö városában, az északi sarkkörtől 300 kilométerre északra, szélsőséges időjárási körülmények között félmeztelenül, rövidnadrágban futotta le a maratont. Hetvenötödikként ért célba, és ezzel ismét olyasmit vitt véghez, amit korábban még soha senki. Nem ez volt az első ilyen alkalom, tavaly februárban például kevesebb mint tíz nap alatt az Atacama-sivatagból az óceánpartról indulva feljutott a 6150 méter magas Ojos del Saladóra. Mindezt 3890 méterig szintén félmeztelenül, rövidnadrágban. A mostani félmeztelen norvég maratonival erre is rátett egy lapáttal, olyannyira, hogy közvetlenül a verseny után úgy érezte, még egyszer biztosan nem vállalná.

„Később biztos másképp gondolom, de most nem tudnának annyi pénzt fizetni, hogy ismét végigcsináljam

– mondta a Csupasportnak Szilágyi Zoltán. – Amit átéltem, az ellenségemnek sem kívánom, kegyetlen volt, többször élet és halál között lebegtem. A erős jeges szél és a hóvihar miatt időnként mínusz húsz-huszonnégy fokos volt a hőérzet. Főleg a hegyi szakasz volt brutális. De a lényeg, hogy megcsináltam, ezt már senki sem veheti el tőlem.”

A körülményekről mindent elmond, hogy rajta kívül mindenki jó alaposan beöltözve, több réteg technikai ruhában állt rajthoz. Ő volt az egyetlen magyar induló, és az általa megfogalmazott célt annyira tisztelték a helyiek, hogy a verseny előtt a szervezők külön megemlítették a nevét, a futótársak pedig gratuláltak. Ez óriási lökést adott neki, de persze így is elképesztően nehéz dolga akadt. Mellesleg már szerződéses katonaként állt rajthoz, és mint mondta, óriási kihívást jelentett neki az északi maraton.

Mindent hó és jég borított, a szintemelkedéssel is meg kellett küzdenie, és még őt is meglepte, hogy nemcsak a havat, a jeget is fújta a szél.

„Olyan volt, mintha késekkel dobálnának – folytatta. – A hóviharra én is készültem, de erre nem. Néhol akkora volt a szél, hogy semmit sem láttam. A síszemüvegem pedig végül nem vittem el, nem gondoltam, hogy szükség lesz rá. Ez tovább nehezítette a helyzetet. A verseny vége felé fejben már felkészültem rá, hogy elveszítem néhány ujjamat, de a feleségemnek hála, ez nem következett be.”

Na igen, merthogy harminchét kilométer után annyira rossz állapotban volt, hogy kötelezték rá, vegyen fel kabátot. Végül fagyási sérülésekkel és minimális hipotermiával fejezte be a versenyt, és ha nincs vele a felesége, a mentőtisztként dolgozó Lenkei Alexandra, aligha sikerül megmenteni az ujjait.

„Óriási szükségem volt a szakértelmére – mondta. – Csuklótól lefelé több ujjamat sem éreztem, szó szerint jéggé fagytak. Olyan érzés volt, mintha nem is az én kezem lenne. A kabátomat sem tudtam segítség nélkül felvenni. Biztos mindenki ismeri az érzést, amikor csupasz kézzel hógolyózik az ember, és utána nem érzi az ujjait. Na, az ehhez képest semmi. Ijesztő volt. De a lényeg, hogy sikerült. Ilyet eddig senki sem csinált, és nem hinném, hogy mostanában bárki megpróbálkozna vele. Egyelőre nekem is bőven elég ez az egy alkalom.”

Szilágyi Zoltánt ismerve azonban biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan ismét újabb őrült ötlet fogalmazódik meg benne, és nem csak belevág, de teljesíti is. Annyit talán már elárulhatunk, a tervei között szerepel, hogy három bajtársával együtt hat nap alatt 240 kilométert futnak fejenként egy extrém versenyen a Szaharában, amelyet katonák még nem teljesítettek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.