Hús-vér ember vagy grafikon a hobbifutó?

Krátky Egont, a Gyerefutni közösség alapítóját az online edzéstervezésről és felkészítésről kérdeztük – kíváncsiak voltunk rá, hogy elegendő-e számokban látni a hobbisportolót.

Krátky Egon futóedző neve sokaknak ismerősen cseng, ő alapította a Gyerefutni közösséget, illetve a futással kapcsolatban felvetődő gyakorlati és szakmai kérdésekről blogot vezet a honlapján. Ráadásul nemcsak ír és beszél a szabadidős sportolók felkészítéséről, nemcsak az online edzéstervezés részleteit ismeri, hanem képességfejlesztő edzéseket is tart. A „távedzés” napjainkban igencsak népszerű, éppen ezért okkal vetődik fel a kérdés: vajon manapság is stopperórával a kézben kell irányítani az edzéseket a pálya széléről, vagy a szakmai munka levezényelhető az íróasztal mellől is a modern kütyükkel és az online edzéselemző szoftverek segítségével?

Krátky Egont arra kértük, beszéljen arról, ő hogyan foglalkozik a hozzá forduló hobbifutókkal, és miért van értelme, mondjuk, a többgyermekes családanyáknak (és persze apáknak) pénzt, időt, energiát áldozni arra, hogy szakmai útmutatás mellett kocogjanak, fussanak, versenyezzenek.

„A közös munka kezdetén minden esetben a sportoló egyéni lehetőségeit, céljait és képességeit kell felmérnem – mondta a Csupasportnak Krátky Egon. – Ez a konzultáció telefonon vagy személyesen találkozva zajlik. Megbeszéljük, a reménybeli futó mit szeretne elérni, milyen céljai vannak a szabadidős sportolással, és persze mennyi időt tud az edzésekre fordítani. Ezekből az információkból is kialakul egy kép, majd következik az állapotfelmérés – lehet tesztfutás és teljesítménydiagnosztika –, amelyek segítségével még konkrétabban felmérhetem a képességeket, amelyeket fejleszteni szeretnénk. Van, akinél az elsődleges szempont az, hogy gyorsabb legyen például a kedvenc hét kilométeres versenyén, van, aki hosszabb távok teljesítésében szeretne fejlődni. Az első felmérés alapján láthatom például azt, hogy a jelentkezőnek van egyfajta állóképessége, azaz tud tartósan futni egy órán keresztül is, vagy még tovább, de viszonylag alacsony tempó mellett, viszonylag magas pulzuson, ami – ha már a sebesség növelése a cél – nem tud hova emelkedni.”

Krátky Egon edzéseken is bemutatja a tanítványoknak, miként lehetnek jobb és hatékonyabb futók

A szakember elmondta, a közös munka első szakaszában az alap-, majd az erő-állóképességet fejleszti, és azután jöhetnek az iramjátékos és tempófutások kombinációi, amelyek egymás hatását erősítik.

„A már jó alapokkal rendelkező hobbifutóknál az edzések haszna középtávon is megmutatkozhat, hiszen a tempó- és pulzusértékek javulása teret nyit ahhoz, hogy kezdődjön az építkezés a vágyott tempónöveléshez. Ekkor jöhetnek képbe az emelkedős futások, amelyek annak rendje-módja szerint hozzák is a jobb sebességet.”
A kérdés persze továbbra is az, hogy az edző irányítása mellett végzett munka mire lehet elég, és merre vezethet a hobbifutók útja, annak tükrében főleg, hogy a felnőtt, munkába járó emberek esetében alig-alig van idő megteremteni a feltételeket a hatvan- vagy százhúsz perces, netán annál is hosszabb időtartamú futásokra.
„Már heti három, rendszeres futóedzéssel nagy tér nyílik meg a sportoló előtt, akár tempóban, akár távban. Akad sportolóm, aki hét kilométeres távon tűzte ki célul a gyorsulást, amit sikeresen teljesített is, és ilyenkor érdemes újragondolni a további célokat. A következő lépcsőfok a félmaratoni teljesítése is lehet, mert érdemes felfedezni és megtapasztalni, hogy ki mire képes huszonegy kilométeren. Persze arra is lehet gyúrni, hogy tíz kilométer alatti távokon jobb tempót érjünk el. Nagyjából ugyanannyi befektetett munka mindkettő.”

A szakember tehát amondó, az online edzéstervezés működik – no de minden esetben ilyen hatékony a távkapcsolat, vagy kivételes szerencse is kell ahhoz, hogy a hobbisportoló és az edző közös munkája szinte minden részletében sikeres legyen?

Krátky Egon nemcsak az edzéselemző szoftver adatait figyeli, a pálya mellett állva is felméri, hogy ki mire képes hobbifutóként

„Nem hiszem, hogy az online edzéstervek adatai elegendőek lennének a sportoló valódi énjének megismerésére. Az online adathalmazban számokká és grafikonokká változik a futó, sőt a sportoló gyakran nem is érti, mi és miért történik valójában. Számomra a minimum az, hogy tartalmas szakmai kapcsolatom legyen a futóimmal. Erre a legjobb módszer az, ha a sportoló a közös edzéseken is részt vesz, mert akkor a mozgása is pluszinformációkkal szolgál. Szóval, leginkább a közös edzés fontosságában hiszek, a közösséghez való tartozás és a mozgásfejlesztés szempontjából is. Persze segítségemre lehet a technika, mert ha a futó órája alkalmas rá, akár a mozgásképet is látom, hogy milyen a lépéshossz, a lépésfrekvencia, a talajérintési idő. Mivel folyamatosan figyelemmel kísérem az edzéseket, észreveszem a változásokat is. Ha valamelyik adatsor nem olyan, mint lenni szokott, az apró részlet is jelzés lehet. Ez esetben kérdéseket szoktam feltenni az edzésről.”

Az elmondottak alapján a szakember iránymutatása szerint végzett edzések jelentős javulást eredményezhetnek az amatőr futóknál.

Ehhez nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás, lehetőség szerint személyes részvétel a futóedzéseken, illetve a személyre szabott online edzéstervek végrehajtása. Ami biztosan nem változik: ahhoz, hogy valakinek sikeres legyen az életmódváltása, hogy a futás élménnyé váljon, elsősorban akarat és kitartás kell…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.