Kilian Jornet rekorddal tért vissza az UTMB-re – pozitív koronavírusteszt után

Űridő az immár négyszeres győztes Kilian Jornettől, az émelygésen sajtevéssel felülkerekedő Katie Schide sikere a nőknél – emlékezetesen alakult az ide UTMB.

Egyet aludva a befejezésre is elképesztő, amit a spanyol Kilian Jornet produkált a Franciaországot, Olaszországot és Svájcot is érintő legendás terepfutóversenyen, az UTMB-n (Ultra-Trail du Mont-Blanc).

A kezdés előtt a háromszoros bajnokot természetesen mindenki, így honlapunk is az esélyesek közé sorolta, majd a pénteken induló, neki már szombat kora délután, kettő körül befejeződő eseményen meg is mutatta klasszisát. Ami főleg annak tükrében elképesztő, hogy a verseny előtt nem sokkal jelentette be közösségi oldalán, pozitív lett a koronavírus antigéntesztje, s bár nem voltak tünetei, a saját és versenytársai egészségét szem előtt tartva konzultál az orvosokkal.

A doktorok aztán – a jelek szerint – zöld utat adtak neki, ő pedig diadalmaskodott a brutális, 10 ezer méternyi szintemelkedést rejtő 171 km-en erőpróbán.

A chamonix-i befutón önfeledten tapsoló nézők sokasága fogadta a bajnokot, aki ráadásul a verseny történetében először teljesítette húsz órán belül a távot, a 19:49:30-as eredmény fantasztikus rekord (a korábbit Pau Capell tartotta 20:19-cel 2019-ből). Arról se feledkezzünk meg, hogy Jornet 2011 után ért ismét révbe…

Mögötte szép futással a kanadai Mathieu Blanchard 19:54:50-nel, tehát szintén 20 órán belüli teljesítménnyel ért célba, míg a harmadik helyet a korábbi katona, a brit Tom Evans (20:34:35) csípte meg, aki először állt rajthoz az UTMB-n.

Nem kérdés, Jornet élvezte a visszatérését, hiszen például Chamonix-ban a nézőkkel pacsizva haladt a cél felé. Ugyanakkor a versenyt követően beszélt a nehézségekről is.

„Elképesztő verseny volt, sokáig emlékezni fogok rá – fogalmazott Jornet a spanyol As honlapján. – Kezdettől fogva nem akadt olyan perc, amikor ne szenvedtem volna. Nagy köszönet a nézőknek is, hiszen az ünneplésükkel mindig továbblendítettek. A győzelem fontos, ám legalább annyira lényeges az élmény, és a szurkolóknak köszönhetően különleges, akárcsak az előbb Jim Walmsley-vel, majd Mathieu-vel vívott csata miatt. A vetélkedés segített ilyen időt elérni.”

Spanyol újságíróknak bővebben is felelevenítette a kihívásokat. Megemlítette, milyen nehéz volt sérülés miatti (nem részletezte a problémát) fájdalmait legyűrve csúcsot futnia. Amikor például az amerikai Jim Walmsley elhaladt mellette, azon is elgondolkodott, hogy képes lesz-e végigmenni a távon… Magában megállapított egy határt, amelyet nem léphet át – így aztán például amikor Walmsley támadta, inkább nem fokozta a tempót. Végül mint láttuk, így is képes volt nyerni.

A nőknél az amerikai Katie Schide az övénél jóval nagyobb előnnyel ért célba elsőként, a 2021-es nyolcadik helyét cserélte 23:15:12-es eredményre és győzelemre. A második a kanadai Marianne Hogan (24:31:22), harmadik az amerikai Kaytlyn Gerbin (25:07:44) lett.

Schide-t egyébként egyszer meg is előzte Hogan, ám az amerikai vissza tudta venni a vezetést, és végül jelentős előnyt épített ki annak ellenére, hogy a megerőltetéstől a verseny közepe táján eleredt az orra vége, émelygett, amikor cukrot evett, így végül sajt fogyasztásával vészelte át a nehezebb időszakot.

„Elhatároztam, hogy amikor jól érzem magam, akkor gyorsan futok, amikor nem, lassabban, és kezdetben nagyon jól éreztem magam – idézte Schide-t az Athletics Weekly. – Később akadtak holtpontjaim, Marianne meg is előzött, ám segített, hogy valaki azt tanácsolta, vegyem fel a kabátomat, és sétáljak egy kicsit. Utána láttam, hogy időt nyertem Marianne-nal szemben, ezért úgy döntöttem, hajtok tovább, és meglátjuk, mi lesz.”

Csillag Eszter bravúros ötödik helyéről itt írtunk, míg a többi magyar eredményével külön cikkben foglalkozunk.

Az UTMB eredményeit itt találja.

(Nyitókép: UTMB Mont-Blanc facebook oldala)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.