Jövőre 48 órás világbajnokságot rendeznének Balatonfüreden

Baranyai Máté idei célja a Backyard-futóversenyek további fejlesztése Magyarországon.

Milyen volt 2022?
Az év – az ideihez hasonlóan – a szokásos morzsapartival indult, aztán februárban a Szerelmes Füreddel folytattuk, amelyen ultrafutásban kiemelkedő eredmények születtek – nyilatkozta a Csupasportnak Baranyai Máté versenyszervező. – Következett ezután a Fight! Baby Fight!, ami talán az egész év leghangulatosabb eseménye volt nyolc női szupergyőztessel, illetve Fűrész Edit szuperbajnoki címével. Már most is látszik a nevezéseken, az idei kiíráson is rengetegen vesznek részt, egyre erősebb lesz a mezőny ezen a különleges női erőpróbán. Első alkalommal rendeztük meg a MyWay 240 új alternatív Balaton-kerülő versenyt. Sok egyesület és baráti társaság segítségével hoztuk létre alacsony költségvetésből, de nagy szeretettel és összefogással. Kis híján kétszázan értek célba, elégedett vagyok a remek hangulatú eseménnyel. A CountryMan Trailt egyéb okok miatt – a pálya egy részét magánterületként lezárták – sajnos tavaly utoljára rendeztük meg, majd jött a Don Quijote, amelyen ismét rekordrészvétel volt. Folyamatosan fejlődik ez a versenyünk is. A One Way Ticket egyben a Backyard Ultra magyar bajnokság is volt, Geszti Péter és Fodor Szilárd fantasztikus versengése felejthetetlen marad. A Backyard magyarországi jövője egyébként elég biztatóan néz ki, jó úton járunk ebben a műfajban. A Szőlőskör hozta a szokásos színvonalat résztvevőkben és hangulatában is. Ez volt az ötven kilométeres ob és senior ob is egyben, éremesővel, sok boldog emberrel, és egy új ötven kilométeres magyar rekorddal, amelyet Bódis Tamás állított fel. Kétszázhatvan egyéni ultrás célba érkező volt, amire nagyon büszkék vagyunk. Az UKKO és a Backyard-vb egy időben volt, emiatt sajnos az UKKO nekem kimaradt, csak az előmunkálatok jutottak belőle. Ott teljes ráncfelvarrásra lesz szükség, hogy egy modern körözős sztorit teremtsünk mindenki megelégedésére.

A Backyard-vb fantasztikusra sikeredett, a magyar csapat elképesztő teljesítménnyel a hatodik helyen végzett, büszke vagyok a sportolóinkra. A harminckét órás csapatvilágrekordot pedig két évig most bizonyosan mi tartjuk.

Mit vár a 2023-as évtől?
Idén a Backyard hazai népszerűsítése lesz az egyik célom. Azt szeretném, ha minél több emberhez jutna el, ebben segít a Hungarian Backyard League társulás, amely igyekszik koordinálni és összefogni a versenyeket. Úttörők vagyunk, mindent megteszünk, hogy az ország több pontján a lehető legtöbben találkozzanak, ismerkedjenek vele. Lesz verseny Kazincbarcikán, Csopakon, Tihanyban, Lókúton, Gyepükajánban is és új belépő lehet Dunaújváros. Reménykedem, hogy jövőre Kisvárda is csatlakozik.

Nevezési díjakban mire számíthatunk?
Sem a futóknak, sem a szervezőknek nem lesz egyszerű az év, nagy, egyre növekvő kiadások vannak, miközben a nevezési díjakat sem lehet az égig emelni. Meg kell találni az arany középutat, hogy a minőség se csorbuljon. A Backyard-versenyek idéntől egyébként fix árasok, de jövőre lesz más újítás is.

A Backyard-viadalokon kívül, ahogy megszokhattuk, vélhetően további események is fűződnek majd az ön nevéhez.
Tizedik alkalommal lesz Szőlőskör, méltón megünnepeljük majd, az előnevezések alapján már most biztos, hogy rekordrészvétel lesz. Aztán ott van a Don Quijote, a Fight Baby! Fight! vagy a MyWay, utóbbi a Spartathlonnal egy időben. Hogy miért? Őszi versenyként jelentkeztünk a naptárban, egy időben a görög ultrával. Éppen olyan hosszú lesz, mint a legendás Athén–Spárta táv, így aki nem került be a Spartathlonra, annak van lehetősége abban az időpontban futni egy hasonló hosszúságút. Ott lesz még a Balaton-felvidéki Nasska Trail, ez a szentantalfai új eseményünk, valamint a RunPunchcsal is tervezünk novemberre. A Mamma Montana július elején lett volna, ám lesz egy új alföldi verseny hasonló időpontban, mi pedig nem akartunk kiszúrni senkivel, pláne nem egy szuper, új kezdeményezés lelkes szervezőivel, így úgy döntöttünk, hogy szeptemberben a MyWay távjai közé illesztjük a Mamma Montanát. Összefoglalva: optimista vagyok az évvel kapcsolatban.

Ha jól tudom, a háttérben valami nagy dobásra is készülnek.

Kétezerhuszonnégy tavaszán szeretnénk megrendezni a negyvennyolc órás ultrafutó-világbajnokságot Balatonfüreden.

Tárgyalunk a nemzetközi szövetséggel, készülnek a pályázati anyagaink, márciusban dől el, ki nyeri el a rendezési jogot. Ha sikerül, lehetne egy jó kis ultrafutó-fieszta néhány érdekes betétszámmal megbolondítva. És persze boldog új futóesztendőt kívánok a versenyszervező kollégáknak, és megannyi csodálatos futóélményt a magyar futótársadalomnak, legyen az futó, edző, segítő, mecénás, vagy szurkoló!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.