Kényelmes prágai városnézés – futócipőben

Kolléganőnk a cseh fővárosban járt, és természetes, hogy ott sem hagyhatta el a napi edzését. Érdekesség, kifejezetten szervezett városnézős futásokra is be lehet fizetni.

Az igazán megszállott futó minden nyaralásra, családi utazásra úgy indul el, hogy a sportruházat és a futócipő is bekerül a bőröndjébe. A kikapcsolódás napjaiba ilyenkor azt is betervezi, hogy – lopva magának egy kis időt – hol-merre tud hobbijának hódolni. S bár egy városnézős napot a látnivalók és a turisták tömege miatt még mindig sétálva célszerű eltölteni, vannak helyek, amelyeket futólépésben is fel lehet fedezni.

Prága, a főváros egy kis ékszerdoboz Csehország szívében, ahová nem elég egyszer ellátogatni. A szűk utcácskákkal teli Óváros, a kanyargó Moldván átvezető Károly híd, a Várnegyed (Hradzsin), a helyi ételek (cseh gulyás knédlivel) és kézműves sörök, az esti város fényei, mind a hangulatát adják a helynek.

Ha felfedeztük a látnivalókat, híres emlékműveket, templomokat és múzeumokat, indulhat az edzés, hiszen aki vérbeli futó, annak Prágában is muszáj kipróbálnia a futócipőjét.

Hol, merre érdemes futni?

Budapesthez hasonlóan itt is az egyik legnépszerűbb és legkézenfekvőbb útvonal a rakpart. Mivel a Moldva nem olyan széles, mint a Duna, és emiatt a hidak is rövidebbek, mint fővárosunkban, futásunk során akár többször is áthaladhatunk rajtuk. A parton figyelni kell rá, hogy macskaköves a burkolat, ami nedves időben eléggé csúszik – a macskakő egyébként sok helyen jellemző a prágai utcákra. A város legrégebbi, 1402-ben befejezett hídja, a Károly híd az Óvárost köti össze az úgynevezett Kisoldallal. A híres gyalogoshídon azonban lassabb tempóra kell váltanunk, lévén nagyon sok a turista, szinte folyamatosan kerülgetni kell az embereket. Ugyanez igaz az Óváros térre is, különösen amikor népes tömeg gyűlik össze a híres óratorony, az Orloj előtt, ahol minden egész órában kinyílik a két kis ablak, és elvonulnak az apostolok.

A folyó partján kívül a Várnegyed közelében fekvő Petrin-hegy is nagyon népszerű hely a kirándulók és futók körében. Itt 327 méter magasra juthatunk fel, jól lehet tehát gyakorolni az emelkedőn futásokat.

Aki nem szeretne „szintezni”, fel tud menni siklóval is, a népszerűbb időszakokban viszont sorban állásra kell számítania. Felérve a hegyre, a „Kis Eiffel-torony” kilátó rengeteg lépcsőjét is megmászhatjuk, ahonnan csodás kilátás nyílik Prágára. Ha kifújtuk magunkat, elindulhatunk a fenti parkos övezet kis utacskáin kocogni, többek között az Éhségfal mentén, de a rózsakert és az obszervatórium felé is elnézhetünk. Lefele ereszkedve is számos hangulatos, kővel kirakott gyalogút közül választhatunk.

Természetesen a városban is futhatunk, a csilingelő piros villamosok társaságában. Igaz, elég sokszor meg kell állni a közlekedési lámpák miatt, de a városi futásokban nem a sebesség a lényeg.

Kocoghatunk továbbá a csodaszép Wallenstein-kertben és környékén, emellett elég sok kisebb-nagyobb park található Prágában, ahol lehet róni a köröket. Ha belefér az időnkbe, érdemes kicsit kijjebb utaznunk a belvárosból, ugyanis Troja negyedben, az állatkert közelében található botanikus kert gyönyörű környezete is kellemes kikapcsolódást nyújt, ha kevésbé nyüzsgő helyre vágyunk. (A nyitvatartásról és árakról érdemes előzetesen tájékozódni.)

Ha pedig nem önmagunkban barangolnánk, szerveznek kifejezetten városnézős futásokat is (Running Tours in Prague) több lehetőséggel, 6 kilométerestől egészen 15 feletti távokig. Erre is befizethetünk, és kipróbálhatjuk, milyen idegenvezetővel futni és felfedezni a látnivalókat.

(A szerző felvételei)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Izgalmas helyzetek, nehéz emelkedők és egyéni csúcs a Kiss Péter-emléktúrán
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Bokasérülése ellenére minden a tervek szerint ment a privát Ub-n
Nem látott a jobb szemére, meg is büntették, mégis megnyerte az Ultraman Floridát
Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.