Késely Hajnalka: Ajnáért futok!

A tokiói olimpián is induló válogatott úszó, Késely Ajna édesanyja, Hajnalka hat éve kezdett futni, egy éve pedig kitartóan készül élete első 160 kilométeres versenyére, a Korinthoszra.

A történet nagy futással kezdődött – hogy most nagy futással folytatódhasson… Késely Hajnalka 2020-ban sikeresen teljesítette a népszerű Korinthosz-verseny rövidebb, 80 kilométeres távját, amikor a versenyt követő gálavacsorán odalépett hozzá gratulálni az egyik szervező, akivel sokat beszélgettek a futásról.

„Nekem pedig egyből beindult a fantáziám, mi lenne, ha egy év múlva már megméretném magam százhatvan kilométeren is – mondta a Csupasportnak Késely Hajnalka, akinek lánya, Késely Ajna a tokió olimpián szereplő magyar úszóválogatott tagja. – Nagyon jólesett, hogy sokan biztattak a terveimről hallva, edző is segít a felkészülésben, és egy éve már a hosszabb távra készülök.”

Hajnalka beszélt az olimpián szereplő lányáról is: Ajna csalódott volt a Tokióban elért eredménye miatt, hiszen a korábban úszott idők alapján bíztak a jobb helyezésben, de fiatal kora és tehetsége révén még szép jövő áll előtte.

Anyaként a rendszeres futásaival próbál példát mutatni, így is hozzátenni valamit Ajna kitartásához.

„Kétezertizenötben kezdtem futni, amikor egyre jobb eredményeket ért el Ajna – viszont a rengeteg edzés és a tanulás mellett nem volt ideje semmire, gyakran panaszkodott, neki a legnehezebb a családban. Ekkor gondoltam arra, hogy én is edzésbe állok, és amíg ő hajnalban az uszodában teljesíti a hosszokat, addig én futok. Mindig is sportoltam valamit, aerobikoztam, konditerembe jártam, a futás pedig azért tetszett meg, mert nem volt időhöz kötve. Amúgy az egész családunk élete a sport körül forog, a kisebbik lányunk ovis kora óta táncol, jelenleg a Madách Táncművészeti Szakgimnázium tanulója, táncművésznek készül.”

Ajna édesapja, Késely Barnabás sem otthon ülő, most épp a Balaton-átúszásra készül.

„A férjem az egyik legnagyobb támogatóm a futásaimon. Segít a frissítésben, ha hosszabb edzésem van, vagy olyan versenyen indulok, amelyen lehet kerékpárral kísérni, jön mellettem. A Korinthoszon is számíthatok rá az előre megbeszélt találkozási pontokon. Nagyon izgulok, és nagyon várom már a versenyt, mivel ez lesz életem eddigi leghosszabb futása.”

A versennyel kapcsolatban Hajnalka elmondta, nagyon tudatosan készül a frissítésre, mert véleménye szerint ezen áll vagy bukik a siker – főleg a melegben, amit jól bír, az éjszakai szakasztól pedig egyáltalán nem fél.

Fotó: Dávid Gergő

„Banán, datolya, citrom, koffeines energiaszeletek és különböző energiazselék adják a frissítésem alapját, ezenkívül elektrolitos italt és sok vizet fogyasztok. Jól bírom a hőséget, az esőt is szeretem, így az időjárástól nem tartok. Az éjszakai szakaszt pedig kifejezetten várom, mivel akkor hűvösebb lesz már. Többször futottam sötétben, és ahogy emlékszem, mindig nagyon hamar elteltek ezek az órák. Szeretem ilyenkor hallgatni az éjszakai zajokat, a madarakat és nézni, ahogy felkel a nap. A kialvatlanságot így könnyebb kompenzálni, és hamarabb eljön a reggel.”

A Korinthosz után sem dől hátra olimpikonunk édesanyja, hiszen októberben az Ultrabalatonon is rajthoz áll.

„A testvérem munkahelye indít csapatot az Ultrabalatonon, és engem is meghívtak, három szakasz vár majd rám. Egyelőre egyéniben nem tervezem az indulást. Ami a jövőt illeti, sok múlik azon, miként sikerül a Korinthosz, amely egyértelműen a fő célversenyem az idén, és eddigi futópályafutásom megkoronázása lesz. Nagyon sokat készültem rá, az utóbbi egy év tényleg ennek jegyében telt. Hétvégente a hosszú futásaim rendszeresen terepen zajlottak a Pilisben vagy a Hármashatárhegy környékén. Jókat is szoktunk magunkon nevetni, hogy milyen fáradtak vagyunk, szombat délutánonként mindannyian kidőlve fekszünk otthon a kanapén, miközben filmet nézünk.

Szóval, úgy érzem, mindent beleadtam, bízom magamban és a sikeres teljesítésben. Konkrét időtervem nincs, csak legyen a kezemben az a bizonyos célszalag.”

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.