Legyőzte súlyos betegségét és az elhízást, kórház helyett a futást választotta

Ez volt 2021: válogatás legolvasottabb cikkeinkből. Futókezdés vászoncipőben: Boross Viktor egy vesével is sikeresen vette fel a harcot a leukémia ellen.

Bár gyermekkorában sokat sportolt – úszott, kerékpározott – Boross Viktor, mindig is furán nézett azokra, akik kedvenc időtöltésüknek a futást választották. Az iskolában a testnevelésórákon ki nem állhatta a Cooper-teszteket, és a testmozgás is inkább nyűg volt neki, mintsem élvezet. Éles váltás következett az életében, amikor kiderült vesebetegsége.

„Tizenhárom éves koromban eltávolították az egyik vesémet, és ettől a pillanattól kezdve egyre jobban lemaradtam a többiek mögött – idézi fel emlékeit. – Ez az állapot a húszas éveim közepéig tartott, amikor leukémiát diagnosztizáltak nálam az orvosok. Derékba tört az addigi életem, és egyre inkább úgy éreztem, már nincs miért élnem. Otthagytam a jogi egyetemet, és szakítani akartam a barátnőmmel, hogy megkönnyítsem a további életét. Ő azonban lesöpörte az asztalról ezt az elképzelésemet, ráadásul – a csodával határos módon – a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően viszonylag gyorsan felépültem.”

A szakításból tartós kapcsolat lett, és Boross Viktort hat gyermekkel ajándékozta meg felesége. Szép lassan sikerült visszakapaszkodnia az élet más terén is: munka mellett marketingdiplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán.

 

A szabadkai félmaratonin

 

Élete persze így is tele volt nehézségekkel, mert nemcsak munkahelyén kellett helytállnia, hanem otthon is, ami sokat kivett belőle. Az állandó megerőltetés és stressz miatt egyre nagyobb súlyfölösleget szedett fel, és számos kellemetlen hatás érte. Egy téli napon aztán betelt nála a pohár, s úgy érezte, legfőbb ideje változtatnia.

„Ahogy a filmben Forrest Gump nekiállt futni, én is azzal a hirtelen elhatározással húztam futócipőt, pontosabban vászoncipőt. A különbség annyi volt, hogy nem voltam annyira tudatos, mint Forrest Gump, ugyanis egy pár – futócipőnek alig nevezhető – lábbeliben és dermesztő hidegben vágtam neki a távnak. Bemelegítés nélkül sikerült lefutnom tíz kilométert, de súlyos árat fizettem.”

Fél évig nemhogy futni, lábra állni alig tudott, annyira fájtak az ízületei. Nem szégyelli elismerni, futókarrierjében ez volt az első nagy lecke.

Ezen az ominózus reggelen, amikor legyűrte a tíz kilométert, megváltozott elképzelése a világról és a futókról. Hirtelen a szívéhez közelinek érezte ezt a sportot, ami a mai napig sem változott.

„Elhatároztam, hogy apránként építem fel magam. Csökkentettem a távon és a tempón, és a bemelegítést sem hanyagoltam el. Csodák csodája, elkezdtem élvezni a futást, bár nagyon lassan mozogtam. Ennek ellenére vonzani kezdtek a kihívások, és viszonylag hamar eljutottam oda, hogy a félmaratoni távot, ha nem is végigfutva, de megtettem. Egyre több versenyre neveztem, volt, amelyiket lefutottam, de volt olyan is, amelyiket kocogva teljesítettem, nagyrészt a szintidőn belül. Persze a záró busz mindig örök vetélytársam maradt.”

Teljesen magával ragadta a futóversenyek világa, és újabb célokat tűzött ki maga elé: két órán belül teljesíteni a félmaratonit, majd elindulni a maratonin is. Autodidakta módon szerzett tudása azonban kevésnek bizonyult. Szomorúan döbbent rá, hogy pusztán újságcikkek és innen-onnan gyűjtött információk alapján sohasem válthatja valóra futóálmait.

Feleségével, Helgával a Gánt trailen

„Ekkor ismertem fel, hogy szakember segítségére van szükségem. Szerencsére könnyen rátaláltam Szabó Anna sportolóra és edzőre, akivel hamar bizalmas kapcsolatot építettem ki. A másik futópofont akkor kaptam, amikor az állapotfelmérés során kiderült, nem azon a szinten állok, mint amit korábban magamról hittem. A közös munkának köszönhetően azonban a hétperces kilométerekből először hatpercesek lettek, majd az ötórás maratoni időmet is lefaragtam négy óra közelire. Elképesztően sok mindent tudtam meg a futásról, és egy év elteltével most ott tartok, hogy az ultra bébitávjára készülünk az edzőmmel. Még ebben az évben teljesíteni szeretném az UTH Szentendrét és az Ultra Tisza-tó hatvanöt kilométeres távját.”

Boross Viktor jelenleg is gyógyszeres kezelés alatt áll, nem tudja, meddig futhat. Ez azonban mit sem zavarja, mert a futás valami teljesen új, pótolhatatlan élményt nyújt számára.

„Szép családom van, hatalmas támogatást kapok, és a munkahelyemre sem panaszkodom, mégis számos konfliktust élek meg, ami feszültséget kelt bennem. Úgy érzem, valami hiányzik az életemből. Abban a pillanatban azonban, amikor futócipőt húzok, enyhül a nyomás, és euforikus érzés áraszt el. Ez mindig is nagyon sokat segített, hogy előbbre lépjek. Amikor futok, egyáltalán nem érzem, hogy én vagyok a világmegváltó. Sokszor előfordul, hogy edzés közben kapok választ az addig megoldatlan problémáimra vagy kérdéseimre. Minden egyes táv végén úgy érzem: »Igen, megcsináltam, ma is érdemes volt felkelnem!« Még egy rossz edzés is sokkal jobb, mintha fotelbe süppedve ülnék otthon, vagy ha a kórház ablakán át bámulnék a semmibe. Nem tudom, meddig van lehetőségem rá, de élvezni szeretném a futást, ameddig csak lehet.”

Címlapfotó: Zákány Gergely

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.