Makovics Dóra, az ösvények hőse tizenegy útvonalat teljesített a terepfutó versenyen

Egy balmazújvárosi menhelyről örökbe fogadott Alana nevű kutyájával szeli a kilométereket, s együtt már szép eredményeket értek el.

Makovics Dóra tizenkét éve fut, ma már nem egyedül, hanem Alana nevű kutyájával. Ebben az évben rengeteg terepfutóversenyen vett részt, s ezeken remekül teljesített.

„Gyerekkorom óta sportolok – kezdte a 39 esztendős Makovics Dóra. – Több sportágat kipróbáltam, amikben egy dolog volt a közös, hogy labda nem szerepelt bennük. Az úszás jött be leginkább, ezt a mai napig űzöm, s tizenkét éve futok is. Mindig úgy gondoltam, futni borzasztó lehet, ezért évekig ki sem akartam próbálni. Először aszfalton kezdtem, de körülbelül tizenkét éve egy futóedző elvitt terepre edzeni, ahol azonnal beleszerettem a terepfutásba. Hatalmas szerelem a mai napig, ahogy a természet minden apró rezdülését érzi az ember.”

Az idén sokat tréningezett, érzése szerint jól összeállított edzésterv alapján haladt, így szinte az összes versenyt megnyerte amelyen részt vett. Dóra nagyon szeret versenyezni, mindig keresi az izgalmas eseményeket, idén a legtöbbször hét–tizenöt kilométeres távokon indult. Februárban belépett az életébe Alana nevű kutyusa, akit egy balmazújvárosi menhelyről fogadott örökbe. Azóta együtt futnak és túráznak, sok szép eredményt értek már el különböző kutyás futóversenyeken.

 

 

„Régóta szerettem volna kutyát, de februárban úgy éreztem, hogy eljött az ideje. Az egyik barátnőm egy hideg januári napon küldött egy képet egy menhelyi kutyusról, szerinte pont rám várt. Azt szerettem volna, ha fekete színű és hosszú lábai vannak, hogy tudjunk együtt futni. Tökéletes választás volt, nem kellett tanítani, az első pillanatól kezdve ösztönösen szaladt velem. Neki az én tempóm legtöbbször csak kocogás, de mindig nagyon lelkesen jön mellettem. Rendszeresen járjuk együtt a természetet, a futás mellett olykor túrázunk is. Volt már velem többször harminc kilométer feletti túrafutásokon, ilyenkor nemcsak futunk, hanem gyönyörködünk a tájban is.”

Dóra elmondta, hogy tíz és harmincöt kilométer közötti távokat tesz meg általában Alanával, s ezeket az útvonalakat letölti az órájára, ami biztonságot ad, így könnyen lekövethető bármelyik túra. Ami a versenyzést illeti, legutóbb a tíz és fél kilométeres 2. Wes-Prem Customs-Rátóti Csikótojás Trail Pitypang kutyás futóversenyen és a hét kilométeres Tanúhegyek Trailen ért el első helyezést.

„A Pitypang kutyás futóversenyt nagyszerűen szervezték meg. Látszott, hogy olyanok rendezték, akik ismerik a kutyás futást, szerveztek már ilyen eseményt. Mindig nagy öröm, amikor a kutyára is gondolnak, itt a kutyusok különdíjat és egy csomag jutalomfalatot kaptak. A Tanúhegyek Trailen Alana nélkül indultam, mert nem volt külön kutyás kategória. Éreztem a hegyi edzések hiányát, így picit megkarmolt a badacsonyi emelkedő, de szerencsére sikerült első helyen befutnom.”

 

 

Makovics Dóra lett az egyike az ösvények hőseinek, a trailrun.hu által szervezett egész éves kihíváson, ahol tizenegy hónap alatt tizenegy ösvényt kellett végigfutni vagy túrázni az ország különböző területein.

„Februártól minden hónapban kijelöltek egy magyarországi tájegységet, ahol teljesíteni kellett az adott távot. Voltunk a Börzsönyben, a Kőszegi-hegységben, a Velencei-hegységben, a Balaton északi partján vagy éppen a Bakonyban. December elsején teljesítettük a tizenegyedik útvonalat. Minden túrát igazolni kellett, s az első három teljesítő ingyen nevezést nyert a trailrun.hu által szervezett jövő évi versenyekre. Fantasztikus kihívás volt, hiszen az ország olyan csodáit ismerhettük meg, amiket eddig még sosem láttunk!”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Saját utcájában, ötszáz méterenként futotta le első száz kilométeres távját
Terepbringázással kezdte, majd kipróbálta a terepfutást, és ott ragadt
Szabadesés Rubik-kockával
Számít-e a magasság a testépítésben?
Színészek, sztárok, politikusok, akik szenvedélyes futók is egyben

Videók

Helikopterről ugrani lényegesen nehezebb, mint elsőre gondolnánk
Suhanni a vízen nagyon jó, de nem minden szörfös vár a szélre vagy a hullámra
Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.