Maratoni a Kilimandzsárónál

Vasárnap Tanzánia és egyben Afrika legmagasabb hegyének lábánál rendeznek futóversenyt, amely jótékony célokat is szolgál, mert a klímaváltozás negatív hatásaira hívja fel a figyelmet.

Moshi.

Az öt betű egy csaknem 150 ezer lakosú tanzániai várost jelöl, amelynek különlegessége, hogy a Kilimandzsáró lábánál fekszik, az 5859 méteres csúcs pedig Afrika legmagasabb pontja – itt rendezik március 3-án, vasárnap a Kilimanjaro Marathont. A hegy a neves írót, Ernest Hemingwayt is megihlette, aki A Kilimandzsáró hava címmel írt novellát, mostanság pedig a futóverseny története, ami elbeszélésre érdemes.

A kezdetekhez 2002-ig kell visszamennünk, ekkor találták ki a helyiek, hogy a turizmus élénkítése érdekében futóversenyt szerveznek.

Eleinte még csak 3-400 induló volt, jobbára tanzániai, illetve a környező országokból érkező futók álltak rajthoz. Ehhez képest most több mint 9000 indulóval számolnak a szervezők, és gyakorlatilag a világ minden tájáról érkeznek futók.

A versenyre Moshiban és környéken kerül sor, 830 és 1150 méteres magasság közötti utakon, azaz szó sincs arról, hogy meg kellene mászni a hegyet. (Bár ha már nálunk van Kékes-csúcsfutás, ők is nyugodtan vállalhatnák a Kilimandzsáró-sprintet…) A viadalra három távon lehet nevezni, az 5 kilométer amolyan örömfutás időmérés nélkül, s mellette lesz maratoni és félmaratoni. A maratoni a moshi stadionból indul, és ott is ér véget, ahol egész nap koncertekkel, különböző programokkal szórakoztatják a népet. A verseny immár a nemzetközi szövetség naptárában is szerepel, sőt, az itt elért eredménnyel is lehet kvalifikálni Afrika legismertebb maratonijára, a Comradesre is.

 

Idén már 9000 futót várnak a maratonira

 

A félmaratonira 18, a maratonira csak 21 éves kor felett lehet nevezni. Utóbbi győztese 473 ezer forintnak megfelelő tanzániai shillinggel lesz gazdagabb, míg a félmaratoni nyertes 242 ezer forintnyi nyereménnyel távozhat.

A nevezési díj a helyiek számára 2300 forint, vagyis a magyar díjakhoz mérve nem sok, ugyanakkor a külföldi futók 100 dollár ellenében állhatnak rajthoz – persze aki korábban nevezett, annak kevesebbet kell fizetnie.

Az útvonal során 4 kilométerenként vannak frissítőpontok, elsősorban vízzel – és szponzoritallal – várják a futókat, minden más folyadékot a versenyzőknek érdemes magukkal vinniük. El is kél a frissítés, mivel már hajnalban 20 Celsius-fok lesz, napközben pedig akár 34 is lehet.

Az indulással ráadásul jótékony célokat is lehet szolgálni, ugyanis minden résztvevőnek lehetősége lesz, hogy a nevével ellátott adománygyűjtést indítson: a befolyt összegből fákat ültetnek a térségben, hogy növeljék a csapadék mennyiségét, ezzel is ellensúlyozva a klímaváltozás negatív hatásait. A három legtöbb támogatást összegyűjtő futó ingyen állhat rajthoz a következő évi versenyen, ingyen nevezhet a 2019-es Viktória-vízesés maratonira, és további 50 dollárral (13 900 forint) egészítik ki az általa összegyűjtött támogatást.

Ilyen ma egy afrikai maratoni – magyar indulókról nem találtunk információt, de ha olvasóink tudnak valakiről, aki vasárnap rajthoz áll (vagy az elmúlt években indult), e-mailben vagy Facebook-oldalunkon jelezzék, örömmel beszélnénk vele.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.