Mint a Korinthosz, csak az Alföldön: új futóversenyt szerveznek a nyárra

Júniusban először rendezik meg a Bács-Kiskun Ultra – Az Alföld ultrája elnevezésű eseményt, amely később országos bajnoksággá nőheti ki magát.

A szervezők közösségi futásokat is szerveznek a verseny népszerűsítésére, hogy a résztvevők megismerhessék a különböző távok útvonalát. December 3-án lesz a második pályabejárós futás, Kiskunhalas és Fischerbócsa között, márciusban Fischerbócsa és Kiskőrös útvonallal zárul a kör. Mind a közösségi futásokra, mind a versenyre szeretettel várják a futókat, versenyzőket.

Pozderka Attila

Mi adta az ötletet a verseny megszervezéséhez?

Már évekkel ezelőtt volt egy olyan gondolatunk, hogy legyen egy olyan ultraverseny, ami nem szintes és nem is körözős – mondta Pozderka Attila szervező. – Kiskőrös felé sokat utazunk, és a kerékpárút megihletett minket. Elképzeltük, hogy milyen jó lenne ott szervezni egy versenyt. Szerintem a Korinthosz a legszínvonalasabb hazai ultraverseny, de mint tudjuk, van benne szintemelkedés és több terepes rész is. Solttól Kiskunhalasig viszont végig aszfalton és kerékpárúton lehetne haladni. Ezáltal akár sokkal jobb időeredményt is el lehet érni, mint a szintes vagy terepes útviszonyok között.

Melyek a fő nehézségek a verseny szervezése során?

Egyrészt magánszemélyként nem rendezhetnénk versenyt, tehát szükségünk volt egy egyesületre. Három egyesületet is megkerestem, végül a Soltvadkert – Jó itthon Egyesület lesz a verseny házigazdája. A finanszírozás miatt is szükségünk van segítségre, a támogatók, szponzorok megkeresése folyamatosan zajlik ennek érdekben. Mivel új verseny, fontos, hogy minél többen megismerjék, így a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektetünk. Elkészült a weboldalunk és a nevezési felület is, illetve a közösségi médiában is rendszeresen tájékoztatjuk a futóközösséget.

Miben lesz a Korinthoszhoz hasonló, és miben eltérő az alföldi esemény?

Szeretnénk folytatni a Korinthoszra jellemző hagyományokat, például az eredményhirdetést egy gálavacsora keretében akarjuk megtartani. Nálunk is több táv lesz, félmaratoni, 50 km és 50 mérföld is, hogy mindenki kedve és edzettsége szerint tudjon indulni.

Viszont szeretnénk színesíteni a mezőnyt külföldi futókkal is, az ő megkeresésük és meghívásuk folyamatban van.

Mivel nagyon szép és jól futható a pálya, szeretnénk pályázni az 50 km-es országos bajnokság megrendezésére is – erre csak a 2024-es évben lenne már csak lehetőségünk, mint kiderült, Nagyatád rendezi 2023-ban. Ezzel többek között az is a célunk, hogy minél többen érhessenek el kvalifikációs szintet, amellyel rangos nemzetközi versenyekre is kijuthatnak.

Mi várható a versenyen?

Szeretnénk minél családiasabb és baráti hangulatú, de mégis színvonalas versenyt, ezért több szempontot is figyelembe vettünk. Például a helyszín lehetőséget nyújt akár egy családi hétvége eltöltésére is, a strandfürdő területén van kemping és közvetlenül mellette egy hotel is. Pénteken tésztapartival szeretnénk kedveskedni a versenyzőknek. A rajt szombat reggel 8-kor lenne, ami nagyon kedvező, akár még aznap oda lehet érni. Gondoskodunk a frissítő- és ellenőrzőpontokról is, úgy terveztük, hogy négy–hét kilométerenként lesznek.

Eddig milyen az ötlet fogadtatása?

Nagyon pozitív. A települések jól fogadták, hogy végre történik valami, és ezáltal fellendül a turizmus is. A futók részéről is megvan a fogadókészség, sokan érdeklődnek, és egyre több a jelentkező.

Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt is mintegy húsz százalékkal csökkent a nevezési kedv, mi ezen is szeretnénk változtatni.

Szeretnénk minél több futónak kedvet csinálni, hogy egy színvonalas versenyen megmutathassa a tudását, és emellett eltölthessen egy kellemes futós hétvégét a családjával, barátaival.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétségbeesés helyett kigyúrta magát a Bayern München sztárja
Nincs megállás: még ebben az évben le akarja futni a száz kilométert
Már nemcsak futni, túrázni is lehet a Telekom Vivicittán
Csodákat művel a testtel az alvás előtti nyújtás
Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.