Mint a Korinthosz, csak az Alföldön: új futóversenyt szerveznek a nyárra

Júniusban először rendezik meg a Bács-Kiskun Ultra – Az Alföld ultrája elnevezésű eseményt, amely később országos bajnoksággá nőheti ki magát.

A szervezők közösségi futásokat is szerveznek a verseny népszerűsítésére, hogy a résztvevők megismerhessék a különböző távok útvonalát. December 3-án lesz a második pályabejárós futás, Kiskunhalas és Fischerbócsa között, márciusban Fischerbócsa és Kiskőrös útvonallal zárul a kör. Mind a közösségi futásokra, mind a versenyre szeretettel várják a futókat, versenyzőket.

Pozderka Attila

Mi adta az ötletet a verseny megszervezéséhez?

Már évekkel ezelőtt volt egy olyan gondolatunk, hogy legyen egy olyan ultraverseny, ami nem szintes és nem is körözős – mondta Pozderka Attila szervező. – Kiskőrös felé sokat utazunk, és a kerékpárút megihletett minket. Elképzeltük, hogy milyen jó lenne ott szervezni egy versenyt. Szerintem a Korinthosz a legszínvonalasabb hazai ultraverseny, de mint tudjuk, van benne szintemelkedés és több terepes rész is. Solttól Kiskunhalasig viszont végig aszfalton és kerékpárúton lehetne haladni. Ezáltal akár sokkal jobb időeredményt is el lehet érni, mint a szintes vagy terepes útviszonyok között.

Melyek a fő nehézségek a verseny szervezése során?

Egyrészt magánszemélyként nem rendezhetnénk versenyt, tehát szükségünk volt egy egyesületre. Három egyesületet is megkerestem, végül a Soltvadkert – Jó itthon Egyesület lesz a verseny házigazdája. A finanszírozás miatt is szükségünk van segítségre, a támogatók, szponzorok megkeresése folyamatosan zajlik ennek érdekben. Mivel új verseny, fontos, hogy minél többen megismerjék, így a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektetünk. Elkészült a weboldalunk és a nevezési felület is, illetve a közösségi médiában is rendszeresen tájékoztatjuk a futóközösséget.

Miben lesz a Korinthoszhoz hasonló, és miben eltérő az alföldi esemény?

Szeretnénk folytatni a Korinthoszra jellemző hagyományokat, például az eredményhirdetést egy gálavacsora keretében akarjuk megtartani. Nálunk is több táv lesz, félmaratoni, 50 km és 50 mérföld is, hogy mindenki kedve és edzettsége szerint tudjon indulni.

Viszont szeretnénk színesíteni a mezőnyt külföldi futókkal is, az ő megkeresésük és meghívásuk folyamatban van.

Mivel nagyon szép és jól futható a pálya, szeretnénk pályázni az 50 km-es országos bajnokság megrendezésére is – erre csak a 2024-es évben lenne már csak lehetőségünk, mint kiderült, Nagyatád rendezi 2023-ban. Ezzel többek között az is a célunk, hogy minél többen érhessenek el kvalifikációs szintet, amellyel rangos nemzetközi versenyekre is kijuthatnak.

Mi várható a versenyen?

Szeretnénk minél családiasabb és baráti hangulatú, de mégis színvonalas versenyt, ezért több szempontot is figyelembe vettünk. Például a helyszín lehetőséget nyújt akár egy családi hétvége eltöltésére is, a strandfürdő területén van kemping és közvetlenül mellette egy hotel is. Pénteken tésztapartival szeretnénk kedveskedni a versenyzőknek. A rajt szombat reggel 8-kor lenne, ami nagyon kedvező, akár még aznap oda lehet érni. Gondoskodunk a frissítő- és ellenőrzőpontokról is, úgy terveztük, hogy négy–hét kilométerenként lesznek.

Eddig milyen az ötlet fogadtatása?

Nagyon pozitív. A települések jól fogadták, hogy végre történik valami, és ezáltal fellendül a turizmus is. A futók részéről is megvan a fogadókészség, sokan érdeklődnek, és egyre több a jelentkező.

Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt is mintegy húsz százalékkal csökkent a nevezési kedv, mi ezen is szeretnénk változtatni.

Szeretnénk minél több futónak kedvet csinálni, hogy egy színvonalas versenyen megmutathassa a tudását, és emellett eltölthessen egy kellemes futós hétvégét a családjával, barátaival.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.