Mintha Butler mellett ébrednél

Június elsejével megkezdtem „beszoktatásom" a futóközösségbe, célom, hogy az ősszel félmaratonit fussak, 42 évesen, anyaként, szertelen-rendszertelen énnel és élettel. Blog, 5. hét.

Július elsejét írunk. Lepörgött egy hónap, magam mögött hagytam durván 100 kilométert futva, ami, ahogy a mottóm is tartja, „kis lépés az emberiségnek, de hatalmas ugrás egy embernek”.

Nekem speciel a korábbi nullához képest mindenképpen az. Nyilván Lubics Szilvia vagy a ma szülinapos Makai Viktória (Istenke éltesse őt sokáig!) vidáman elnyargalászik hetente vagy 120-150-et is, de az ultrafutás számomra egyelőre afféle csillagászati távlatnak tűnik, az én vállalásom, vagyis a félmaratoni pedig olyan kis része a „futóvilágegyetemnek”, mintha a szobám egyik falától a másikig futkosnék. Ti ezzel a bloggal bepillantást kaphattok ebbe a „lelki szobába”, ami kicsit még kupis ugyan, néha vetetlen is az ágy, de ez a „felkészülés” pontosan a rendet és a rendszerességet kívánja megteremteni olykor őskáoszos életemben.

Kezdjük a rendszerességgel, ami heti három futásban és két erősítő edzésben már testet is öltött. Előbbi afféle hozzászoktató jelleg volt két 40-50 perces, valamint egy hétvégi hosszabb futással, utóbbiban pedig fitneszedzőim (Csilla és István) azonnal futókompatibilissé tették a konditermi munkát, amit ezúton is nagyon köszönök nekik. Július elsejével egy kis piros Polar M200-as is csatlakozott a felkészülésemhez, illetve én csatlakozom rá. Gyorsan le is töltöttem egy félmaratoni edzésprogramot, vagyis most már jöhetnek a pulzushatárok, az intervallumedzések, a jól felépített hosszú futások, és az „easy jog”, amiből – lássuk csak… – mindössze négyet találtam októberig a naptáramban. Hát, a 30 perces miniedzésekkel nem bántak túl bőkezűen!

Folytassuk a renddel és a szabályokkal, amelyekhez igyekszem tartani is magam.

Vagyis rendesen bemelegítek, már viszek vizet magammal, figyelek a tartásomra, hogy a „gyomláló” pozíció helyett egyenes derékkal fussak, és természetesen le is nyújtok futás után.

Hogy ne legyek orvosi eset, vettem rendes cipőt, és a titokzokni helyett lett futózoknim is – igaz, néha úgy kell lerángatni a kisebbik lányomról, aki szerint nagyon „menő a cucc”. És talán a szemükben menő lett a futás is, mert a „Mi a kaja? Miért nincs wifi? Mi a gépkód?” kérdések mellett már elhangzik az is: „Anya, ma mennyit futottál?”

Úgy érzem, már egy hónapnyi edzés is képes jó irányba terelni az embert, bár kétségtelen az is, hogy a futástól (vagy általában az új dolgoktól) egy kicsit beszűkül az ember tudatállapota. Míg korábban a messengeren csinos ruhákat küldözgettünk egymásnak a barátnőmmel, most megtett kilométerekről, átlagidőkről és szintemelkedésről szól köztünk a diskurzus. S azokkal, akik még nem merültek el ebben a műfajban, nehezebb megértetni, miért veszed fel esőben is a cipőd, vagy egy jó futástól miért vagy olyan elégedett, mintha Gerard Butler mellett ébredtél volna…

De ez, azt hiszem, már más lapra tartozó történet.

Hát, induljon a július!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magányosan futotta meg a nemzetközi A-szintet a száz kilométeres ob-n
Soha nem volt még akkora mezőny a Techno293 szörf-vb-n, mint Földváron
Kényelmes körtúra a Rákos-patak mentén
Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.