Mo Farah újra a pályán Birminghamben

A négyszeres olimpiai bajnok brit Mo Farah szeme előtt már a tokiói olimpia lebeg, a célja, hogy megvédje Rióban megszerzett címét 10 000 méteren.

Nem kell már sokat aludnunk június ötödikéig, szombaton nagyon érdekes atlétikai viadalt rendeznek Birminghamben. Egy hatalmas egyéniség visszatérését nézhetjük meg, ugyanis majdnem négy év elteltével szerepel ismét pályaversenyen Mo Farah, akinek eltökélt szándéka kiharcolni az olimpiai kvalifikációt 10 000 méteren.

A négyszeres olimpiai bajnok brit legenda legutóbb 2017 augusztusában versenyzett stadionban (mármint amikor ellenfelei is voltak az órán kívül), akkor a londoni világbajnokságon megnyerte a tízezret, de 5000-en „csak” másodikként futott be. Hogy megnyerje a birminghami versenyt, Farah-nak maga mögé kell utasítania feltörekvő fiatal honfitársát, Marc Scottot vagy éppen Sam Atkint és a franciák Európa-bajnokát, Morhad Amdounit.

Az idő mindenképpen ellene dolgozik, hiszen már betöltötte a 38. életévét, de arra egyelőre nem lehet egyértelmű választ adni, csökkent-e a sebessége a korával, valamint azzal, hogy átnyergelt a maratoni távra.

A Birminghami Egyetem pályáján rendezendő megméretés két elemből tevődik össze, egyrészt 10 000 méteres Európa-kupa lesz, másrészt olimpiai kvalifikáció a brit atlétáknak. Eredetileg Észak-London lett volna az esemény helyszíne (a verseny fantázianeve a 10 000 méteres egyéni csúcsok éjszakája), ám a koronavírus-járvány átírta az előzetes terveket. A június ötödikei erőpróbát élőben közvetítik, de nézők nem vehetnek részt rajta.

Farah az Egyesült Államokban, Arizonában készült a versenyre, a 2021-es évet Dzsibutiban félmaratoni győzelemmel kezdte márciusban (63:06 volt az ideje), azelőtt, még tavaly szeptemberben futott élesben az Antrim Coast félmaratonin (60:27-es eredmény), ahol nem jött neki össze a brit rekord. Egyértelmű célja, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét tízezren Tokióban, amelyen 26:46:57-tel övé a brit csúcs (mögötte éppen a fentebb említett Scott a második az örökranglistán 27:10:41-gyel, amit idén februárban ért el Kaliforniában, miközben Farah legjobbja tíz esztendővel ezelőttről származik…).

Farah-nak még meg kell küzdenie Birminghamben Bashir Abdival is, a szomáliai születésű belga sportoló a dzsibuti félmaratonin négy másodperccel ért be mögötte a második helyen, és fontos tudni, hogy ők ketten edzőpartnerek – Abdi 2018-ban Amdouni mögött lett második a kontinensviadalon.

A veterán brit lovag ugyan nem teljesen rozsdás, emlékezhetünk rá, hogy tavaly szeptemberben Brüsszelben, a Gyémánt Liga betétfutamaként megdöntötte az egyórás futás világrekordját, hogy most éppen milyen passzban van, az úgyis élesben derül ki.

Mo Farah nemcsak a 10 000 méter regnáló olimpiai bajnoka, 5000-en is ő diadalmaskodott Rióban, emellett arról is híressé vált a múlt év második felében, hogy szerepelt a „Celeb vagyok, ments ki innen!” elnevezésű televíziós valóságshow brit kiadásában…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.